مشاوره و ارائه طرح اختلاط بتنهای خاص و بتنهای پر دوام
تاریخ انتشار : 1400/08/01
وقتی صحبت از سازههای بتنی میشود، بدون شک اولین گام برای ساخت این سازه، استفاده از بتن با کیفیت، بادوام و پایدار است. بهرهمندی از طرح اختلاط بتن به شرایط محیطی، مصالح موجود در منطقه و افزودنیهای موجود بستگی دارد.
یکی از ویژگیهای مهم بتن که باعث گسترده شدن کاربرد آن شدهاست، وجود انواع مختلفی از آن است که هرکدام برای شرایط کاری و نیازهای متفاوتی مناسب هستند. در ادامه با همراه باشید تا با طرح اختلاط بتنهای مقاوم و بادوام آشنا شوید.
طرح اختلاط بتن چیست؟
بتن از آب، سیمان، شن و ماسه تشکیل میشود. به روند تعیین نسبت این اجزا بر اساس ضوابط و مختصات موردنیاز طرح اختلاط بتن میگویند. البته فراموش نکنید شما به هر شکل و صورتی که این اجزا را تغییر دهید، این ترکیب باید خواص مکانیکی، فیزیکی و دوام قابل انتظار را با توجه به پروژه و کاربرد آن برطرف نمایید.
هر کدام از اجزای بتن تأثیر متفاوتی در مقاومت بتن دارند و با تغییر نسبت این اجزا، بتنهایی با مختصات متفاوت ساخته میشوند، به کمک طرح اختلاط بتن، برای هر نوع کاربرد، این نسبتها تعیین میگردد.
تهیه طرح اختلاط بتن
شما قبل از ساختن بتن در کارگاه، نیاز به تهیه طرح مخلوط بتن دارید. تهیه طرح مخلوط بتن روشهای بسیار متنوعی دارد که برخی از آنها شناخته شدهتر و کاربردیتر هستند. به طور معمول در استفاده از یک روش خاص اجباری وجود ندارد اما گاهی در برخی پروژهها تاکید میشود از یک روش مشخص استفاده کنید.
گامهای تهیه طرح اختلاط بتن
- آشنایی کامل با نیازها و خواستههای بتن موردنیاز(در این مرحله مشخصات فنی پروژه موردنظر را حتما در نظر بگیرید).
- گردآوری اطلاعات و دیتاهای موردنیاز در رابطه با اجزا سازندهی بتن، این گام از طریق انجام آزمایش تا جایی که در طرح اختلاط بتن کاربرد دارد، پیموده میشود.
- در این مرحله شما باید نتایج به دست آمده از اجزا بتن را بررسی کنید و سپس با توجه به استانداردهای فنی مشخص پروژه تصمیم به استفاده بگیرید.
- روش محاسبات طرح مخلوط اولیه را مشخص نمایید. (اگر در مشخصات فنی روش خاصی ذکرشده است،حتما از همان روش استفاده کنید).
- حال شما یک روش در اختیاردارید، وقت آن است محاسبات طرح مخلوط اولیه بتن را با توجه به خواستههای پروژه و اطلاعات مربوط به اجزا بتن انجام دهید.
- مخلوط بتن بر اساس نتایج طرح مخلوط اولیه با مصالح مشخص شده تهیه کنید.
- آزمایشهای بتن تازه و سخت شده را بر روی مخلوط آزمون انجام دهید و سپس آن را با خواستههای پروژه از بتن مقایسه کنید.
- اصلاح طرح مخلوط اولیه بتن را در جهت انطباق با خواستههای پروژه و رسیدن به طرح مخلوط نهایی در آزمایشگاه انجام دهید.
- مخلوط بتن را بصورت کارگاهی با وسایل بتن سازی و با در نظر گرفتن دقتهای معمول و اصلاحات رطوبتی بسازید.
- بتن تازه و بتن سخت شده برای مخلوط آزمون کارگاهی را به چالش بکشید و آزمایشهای مربوطه را به طور دقیق انجام دهید. (دقت کنید بتنها را از نظر جداشدگی، آب انداختن و... بررسی کنید).
- اگر احساس کردید نیازاست حک و اصلاح بر روی طرح مخلوط نهایی آزمایشگاهی در جهت رسیدن به طرح مخلوط نهایی را انجام دهید.
مراحل ذکرشده دقیقا به ترتیبی که نوشتهشده، انجام میگردد و تحت تاثیر نوع روش بکارگیری شده قرار نمیگیرد. ترتیب این مراحل به هیچ پارامتر و شرایطی بستگی ندارد.
بتنهای خاص و بتنهای پردوام چگونه تشکیل میشوند؟
بتنهای خاص
بتنهای ویژه به بتنی گفته میشود که با روشهای ویژه و خاص تولید میشود. در طراحی بتنهای ویژه برای مناطق مختلف علاوه بر مقاومت و تحمل سنگینی بار،ماندگاری و دوام بتن نیز در نظر گرفته میشود. امروزه با اضافه کردن مواد افزودنی بتن و تغییرات در طرح اختلاط بتن میتوان به بتنهای ویژه دست یافت.
بتنهای ویژه دارای کاربرد یا مشخصات ویژه هستند. مشخصات و روش تهیه مصالح، ساخت بتن، ریختن وعمل آوردن بتنهای ویژه در هر پروژهای متفاوت است.
از ویژگیهای بتنهای خاص میتوان به نسبت مقاومت به وزن بالا، جمع شدگی پایین، سهولت اجرا، نفوذپذیری بسیار پایین در حد صفر و... اشاره کرد.
بتنهای پردوام
بتنهایی که مقاومت آنها بالاتر از 40Mpa است، بتن پردوام نامیده میشوند. این مقاومت بالا از طریق کم کردن نسبت آب به سیمان به دست میآید.
بتن با مقاومت بالا، روان گرایی کمتری دارد که یک مشکل محسوب میشود. میزان تولید کریستالهای کلسیم هیدروکسید که در زمان هیدراتاسیون تولید شده و مهمترین نگرانی و مشکل برای خواص مقاومتی بتن را نیز می توان با استفاده از فوم سیلیکا کاهش داد.
بتن پردوام نوعی بتن است که علاوه بر مقاومت از سختی بسیار بالایی نیز برخوردار است. این بتنها ترکیبات متفاوتی دارند تا بتوانند تردی و شکنندگی در بتنها را کم کنند.
از ویژگیهای بتنهای پردوام میتوان به کاهش نفوذپذیری در برابر عوامل شیمیایی، بهینه سازی فضا و... اشاره کرد.
پارامترهای تاثیرگذار در طرح اختلاط بتن
- دوام (نوع سیمان، نوع سنگدانه، حداقل و حداکثر مقدار سیمان، حداکثر نسبت آب به سیمان و استفاده از مواد افزودنی)
- مقاومت (مقاومت مشخصه، انحراف معیار و کنترل کیفیت)
- کارایی و روانی مناسب (کارایی و روانی بتن باید به اندازهای باشد که به راحتی در قالبها ریخته شود).
- سنگدانهها (ایجاد ساختار بتن و کاهش فضای خالی)
- انحلال پذیری (نسبت آب به مواد شیمیایی)
- سیمان (نوع سیمان، ترکیب شیمیایی و نرمی)
ما در روشهای طرح اختلاط، اهداف زیر را دنبال میکنیم:
- رسیدن به مقاومت کافی
- تامین دوام کافی
- رسیدن به طرح و پروژهی موردنظر
سخن آخر
طرح مخلوط بتن درواقع تعیین کنندهی مقدار اجزای بتن است. همچنین استفاده از این طرح، تا حدودی بسیار مقرون به صرفه تمام میشود و الزامات مورد نیاز آن، شامل خواص فیزیکی، مکانیکی و دوام آن را تضمین میکند. همچنین طرح مخلوط به مجموع فرآیندی میگویند که اجزای بتن را به خوبی ترکیب میکند و براساس مشخصات فنی داده شده مقدار آن مشخص میشود.
به منظور تعیین نسبتهای اختلاط در هر پروژه شما باید در کارگاه مخلوطهای آزمایشی بسازید و مورد بررسی قراردهید،تا زمانی که طرح نهایی حاصل شود. در کارگاههایی که حجم بتن ریزی بالاست، طرح اختلاط بر اساس آزمایشگاه بتن تعیین میگردد. البته به شرطی که در مدت استفاده از طرح اختلاط محل تهیه مصالح از بیل و شن و ماسه تغییر نکند.
مرکز بتن، ارائه دهندهی خدمات فنی و مهندسی مربوط به بتن است. در صورت نیاز به مشاوره میتوانید با ما تماس بگیرید.