تفاوت طرح اختلاط بتن معمولی و بتن اکسپوز

تاریخ انتشار : 1400/08/22

از زمان‌های قدیم تاکنون، بتن یکی از پرکاربرد ترین مصالح ساختمانی در دنیا شناخته شده است که این ماده‌ی مقاوم از ترکیب (سیمان،شن و ماسه و آب) تشکیل شده است. اما با موضوع ترکیب مصالح ساختمانی، کاملا متفاوت است. با اضافه کردن مواد افزودنی به مواد اولیه آن می‌توان انواع بتن‌های مختلف را تولید کرد. به عنوان مثال بتن اکسپوز یا بتن نما با اضافه کردن مواد افزودنی به بتن معمولی به دست می‌آید.

این نوع بتن،برای اولین بار درساختمان تجاری Corbusier که در دانشگاه هاروارد واقع است مورد استفاده قرار گرفته و توجه طراحان را به خود جلب کرده است.

تاریخچه

استفاده از بتن اکسپوز برای اولین بار به صورت استفاده انبوه در آمریکا به ثبت رسیده است. همین امر سبب که به تدریج موارد به کارگیری بتن نما افزایش یابد. پس از آن، در دهه‌ی پنجاه میلادی و در طول سال‌های 1950 تا ،1955 استفاده از بتن نما در کشور بلژیک به علت ماندگاری و دوام بالای بتن، ظاهری زیبا و با کیفیت و همچنین قیمت مناسب رونق گرفت. در سال های بین 1965 تا 1990 بود که استفاده از بتن اکسپوز افزایش یافت که این امر باعث پیشرفت فرآیندهای بتن‌ریزی در دنیا شد.

 

تفاوت طرح اختلاط بتن معمولی با بتن اکسپوز؟

معمولا برای افراد این سوال پیش میاد که چه عامل متفاوتی در طرح اختلاط بتن اکسپوز باعث به وجود آمدن وجه تمایز با بتن معمولی شده است؟

جواب این سوال این است که مواد تشکیل دهنده ی هر دو یکی است(آب،سیمان،شن و ماسه) اما نکته ای که اینجا حائز اهمیت است علاوه بر نسبت مواد اولیه  اضافه کردن مواد افزودنی در طرح اختلاط بتن است که باعث به وجود آمدن بتن اکسپوز می‌شود. این مواد افزودنی عبارتند از:

1. مواد پر کننده

افزودن مواد پرکننده در بتن باعث افزایش تراکم بتن می‌شود. به همین علت چگالی بتن هم افزایش پیدا می‌کند. درواقع میزان چگالی بتن اکسپوز بیشتر از بتن معمولی است.

همین امر موجب چسبندگی بیشتر بین ذرات بتن اکسپوز می‌شود.به همین دلیل، بتن اکسپوز در نمای ساختمان یا سازه‌ها به کار گرفته می‌شود. این امر باعث می‌شود که مقاومت بتن اکسپوز یا بتن نما در برابر نفوذ مواد خارجی مانند رطوبت یا ذرات دیگر افزایش یابد. چرا که در صورت نفوذ آب یا رطوبت به بتن اکسپوز، ترکیب آن به راحتی می‌تواند از هم پاشیده شود و دچار شکست شود.

2. مواد فوق روان کننده

استفاده از مواد فوق روان کننده باعث می‌شود که بتن اکسپوز یک سطح صاف و صیقلی داشته باشد که این امرموجب می‌شود که بتن اکسپوز یا بتن نما جلوه‌ی خاصی پیدا کند. همچنین ساختمان‌هایی که با این بتن، نما سازی می‌شوند، دارای پوشش بسیار زیبایی هستند. البته این نکته را باید مدنظر داشت در صورتی که بتن معمولی دارای سطحی زمخت و ترک خورده باشد، نمی‌توان از آن در نمای ساختمان استفاده کرد.

افزودن مواد پرکننده و فوق روان کننده به بتن باعث می‌شود که بتن اکسپوز مقاومت و زیبایی خود را حفظ کند و از آن در نمای داخلی و خارجی استفاده شود. انواع بتن اکسپوز بر اساس روش تولید:

برای مشاهده مشخصات انواع فوق روان کننده بتن موجود در مرکز فنی و تخصصی بتن ایران، می‌توانید از اینجا وارد شده و برای تهیه آن، با ما تماس بگیرید.

 

1. بتن اکسپوز به صورت پنل‌های پیش ساخته

در این روش با استفاده از قالب‌های کاربردی پیش ساخته شده در کارخانه‌های تولید بتن با توجه به استاندارد‌های لازم اقدام به آماده سازی آن می‌کنند.البته در این روش باید نکات زیر رعایت شود:

  • تراز کردن و شاقول گذاری بلوک ها به درستی انجام شود.
  • بلوک‌ها و پنل‌های شکسته و ترک خورده استفاده نشود.
  • فراهم کردن شرایط مورد نیاز برای چسباندن بتن‌های اکسپوز به سطح
  • با توجه به ابعاد و حجم بتن‌ها از روش‌های مناسب برای نصب آن‌ها استفاده شود.

 

2.استفاده از بتن اکسپوز در محل اجرای پروژه

از این روش بیشتر در پروژه‌های بزرگ مانند پل‌های بزرگ و ساختمان‌های دولتی استفاده می‌شود. چرا که تولید بتن اکسپوز در محل پروژه صورت می‌گیرد. درواقع تمام مراحل مانند بتن‌ریزی و سایر امور لازم در محل پروژه انجام می‌شود و به آن بتن درجا می‌گویند. در بعضی از پروژه‌های بزرگ، استفاده از بتن‌های پیش ساخته هزینه بسیاری در بردارد. به همین دلیل پیمانکاران ترجیح می‌دهند عملیات آماده سازی و قالب‌گذاری بتن اکسپوز در محل اجرای پروژه انجام شود.

 

 کاربرد بتن اکسپوز

مواد به کار رفته در بتن اکسپوز باعث شده است که از آن در مکان‌های گوناگون به روش‌های مختلف استفاده شود. یکی از مهم‌ترین کاربرد بتن اکسپوز، استفاده در نمای داخلی و خارجی ساختمان‌ها است. چرا که استفاده از آن در نما باعث می‌شود که نیازی به مصالح دیگری برای پوشش کار و نازک کاری در نما نداشته باشید و هزینه‌های نما کاری به صورت چشم‌گیری پایین می‌آید و به دلیل قیمت مناسب آن نسبت به سایر مصالح ، سازندگان ترجیح می‌دهند از آن استفاده کنند. اما تنها کاربرد بتن اکسپوز به نماسازی ختم نمی‌شود و کاربرد‌های دیگری نیز دارد که شامل:

  • بتن اکسپوز پیش ساخته بدون تخلخل و حفره هواست و نمی تواند آب را جذب کند، به همین دلیل ازآن در ساخت استخر و حوض‌های آب استفاده می‌شود.
  • استفاده از آن در کف‌پوش راه‌ها و پیاده‌رو‌ها به دلیل صرفه‌ی اقتصادی در پروژه‌های بزرگ
  • در محوطه سازی باغ‌ها و پارک‌ها
  • استفاده از آن در پوشش‌های حمل و نقل و جاده‌ای

 

مزایای استفاده از بتن اکسپوز

استفاده از بتن اکسپوز یا بتن نما، مزایای بسیاری دارد. ما در این مقاله به چند نمونه از این مزایا اشاره می‌کنیم:

  • افزایش سرعت اجرای پروژه به علت پیش ساخته بودن آن
  • کمتر بودن وزن آن نسبت به مصالح دیگری که در نما استفاده می شود.
  • قابل استفاده در تمام فصول به علت تاثیرنداشتن تغییرات جوی روی بتن اکسپوز
  • طول عمر و دوام بالای بتن اکسپوز
  • انعطاف پذیری بالای آن به دلیل قابل ساخت بودن آن در در ابعاد و اندازه های دلخواه ساخت.

 

 

 

سخن آخر
ما در این مقاله در مورد مزایای استفاده از بتن اکسپوز صحبت کردیم. همچنین از نحوه کاربرد طرح اختلاط بتن معمولی و بتن اکسپوز و بتن اکسپوز مطالبی عنوان کردیم. مرکز بتن دارای فنی‌ترین و مجهزترین تیم خدمات مهندسی جنوب کشور می‌باشد؛ در صورت نیاز به هر گونه مشاوره و دریافت خدمات مهندسی، با ما تماس بگیرید. 

 

همرسانی :