انواع چسب بتن و کاربردهای آنها
تاریخ انتشار : 1400/09/06
همانطور که میدانید در ساختمان سازی بتن یکی از مهمترین و پرکاربردترین مواد اولیه میباشد. برای افزایش کیفیت استفاده از بتن، از انواع مختلف افزودنیهای بتن استفاده میکنند؛ یکی از مهمترین افزودنیهای بتن، چسب بتن بوده که کاربردهای زیادی در صنعت ساختمان سازی دارد. علاوه بر آن، چسب بتن میتواند بسیار مفید بوده و میتواند در کارهای کوچک و بزرگ به طور یکسان کمک کرده و زندگی را آسانتر و کارآمدتر کند. چسب بتن، مواد طبیعی یا مصنوعی بوده که برای اتصال سطوح بتنی قدیمی و جدید استفاده میشود. این ماده، به سطوح مختلف بتن اجازه میدهد تا مانند یک واحد عمل کنند.
در ادامهی این مقاله، در ابتدا به معرفی چسب بتن پرداخته و سپس کاربردهای چسب بتن را معرفی و بررسی میکنیم. با ما همراه باشید.
در نظر داشته باشید برای مشاهدهی مشخصات انواع افزودنی بتن، میتوانید از اینجا وارد شوید.
چسب بتن چیست؟
بتن مادهای است که از سیمان، سنگدانه و آب تشکیل شده است. به دلایل مختلف بتن به تعمیرات احتیاج دارد؛ یکی از موادی که برای تعمیر بتن میتوان استفاده کرد؛ چسب بتن میباشد. علاوه بر تعمیر بتن، چسب بتن در مواردی مانند آب بندی بتن، افزایش خاصیتهای مکانیکی و شیمیایی بتن، پیشگیری از ترک بتن، افزایش مقاومت بتن و ...، نیز استفاده شده که جلوتر به بررسی کاربردهای چسب بتن میپردازیم.
چسب بتن، در فرمولهای مختلف متناسب با نوع مادهای که میخواهید آن را بچسبانید وجود دارد. چسبهای بتن ترکیباتی هستند بر پایه پلیمر، که بسته به نوع پایهی آن، خصوصیات منحصر به فردی در بتن ایجاد میکنند. در واقع چسب بتن، چسبی است که برای چسباندن بتن متخلخل به سطوح دیگر طراحی شده است؛ به دلیل آنکه گاهی سطوح بتنی، ماهیت دشواری دارند، ترکیبات آن، با توجه به هر نوع مادهای که باید به آن بچسبانید، ایجاد میشود.
در واقع میتوانید از چسب ساختمانی برای چسباندن فلز به بتن، تثبیت معابر در حال فرو ریختن و حتی سنگهای باغچه استفاده کنید. هر کاری که باشد، یک چسب وجود دارد که به شما در انجام آن کمک میکند.
دسته بندی چسب بتن:
چسب بتن انواع مختلفی داشته که هر کدام کاربرد خاص خود را دارند؛ اما به طور کلی چسب بتن را در دو دستهی کلی زیر تقسیم بندی کرد:
1. چسب بتن اپوکسی: این نوع چسب بتن، بر پایهی اپوکسی بوده و شامل دو بخش رزین و هاردنر هستند. چسب بتن اپوکسی که بر پایهی رزین اپوکسی است، مقاومت مکانیکی و قدرت چسبندگی بالایی دارد و برای اتصال بتنهای قدیم به بتن جدید استفاده میشود. از چسب بتن اپوکسی برای آب بندی نیز استفاده میشود، زیرا این چسب قدرت بسیار بالایی دارد.
کاربرد چسب بتن اپوکسی
- ترمیم کردن سازههای بتنی
- اتصال میلگرد به بتن
- رفع ترک خوردگیها در بتن
- اتصال بتنهای جدید به بتنهای قدیمی
- استفاده از آن به عنوان آب بند
2. چسب بتن لاتکس: چسب بتن بر پایهی لاتکس، معمولا شیری رنگ بوده و تنها یک بخش دارند. چسب بتن هایی که بر پایهی لاتکس هستند، اغلب برای جلوگیری از نفوذ آب به بتن استفاده شده و نحوهی استفاده از آن به صورت لایهای میباشد؛ یعنی از چند لایهی به هم پیوسته تشکیل میشود که مقاوم در برابر لرزش و ضربه هستند.
کاربرد و مزایای چسب بتن لاتکس
- افزایش کارایی بتن
- کاهش نفوذ پذیری
- افزایش مقاومت فشاری بتن تا 15 درصد
- جلوگیری از ترک خوردگیها در بتن
- افزایش مقاومت خمشی
- استفاده از آن در منابع آبی مانند مخازن آب برای آب بندی
چسب بتن لاتکس ویژه
چسب بتن لاتکس ویژه همانند سایر چسبها برای اتصال بتن جدید به بتن کهنه و بتن جدید به بتن جدید مورد استفاده قرار میگیرد. این چسب برای ساخت ملاتهایی بر پایهی بوتادین استایرن مورد استفاده قرار میگیرد، که این ملاتها بعد از خشک شدن در برابر آب نامحلول خواهند بود.
کاربرد چسب بتن لاتکس ویژه
- برای درست کردن ملات ضد آب مورد استفاده قرار میگیرد.
- ساخت ملاتهای پلاستیکی
- ترمیم کردن بتنهای کرمو
- بر طرف کردن آسیبهای سطحی سازههای بتنی
- ساخت ملاتهای نما
3. چسب بتن آب بندی
چسب بتن آب بندی، بر پایهی استایرین بوتادین میباشد که دارای رنگ شیری است. این چسب به صورت مایع بوده و دارای دو کاربرد مهم میباشد، یکی داشتن ویژگیهای چسب بتن استحکامی و دیگری به عنوان یک افزودنی آب بند کننده در بتن و ملاتهای پایهی سیمانی استفاده میشود.
کاربرد چسب بتن آب بندی
- برای ضد آب کردن مخازن، چالههای آسانسور، استخرها، پیها و سطحها
- جلوگیری از ساییدگی در کفسازی
- افزایش مقاومت بتن
وظایف چسب بتن
سیمان موجود در مخلوط بتن هیچ گونه عامل اتصالی در داخل خود ندارد. هنگامی که یک لایه بتن تازه بر روی یک لایه بتنی جدید یا قدیمی اضافه میشود، آنها به صورت دو لایه مجزا و بدون هیچ گونه چسبندگی وجود دارند. بنابراین باید یک عامل پیوند بین لایهها وارد شود که آن چسب بتن میباشد. استفاده از چسب بتن، به لایههای مختلف بتن کمک میکند تا مانند یک واحد عمل کرده و در نتیجهی آن، استحکام و عملکرد سازه افزایش یابد.
چسب بتن بر روسی سطح موجود اعمال شده تا لایهی جدید بتن تازه، با موفقیت به لایه قدیمی بچسبد. دو عامل مهم و اصلی که بر پیوند بین بتن قدیمی و جدید تاثیر میگذارد، عبارتاند از:
- آماده سازی سطح و تمیزی سطح موجود
- استحکام و یکپارچگی سطح قدیمی
کاربردهای چسب بتن
- خاصیت چسبندگی بتن را افزایش میدهد.
- کاهش خاصیت نفوذپذیری بتن
- ترمیم بتنهای آسیب دیده
- آب بندی کردن بتن
- جلوگیری از ترک خوردگیهای بتن
- متصل کردن میلگردها به بتن
- متصل کردن بتنهای قدیمی به بتنهای جدید
- بهبود چسبندگی بین لایههای بتن
- افزایش مقاومت کششی، خمشی و چسبندگی بتن یا ملات
روش استفاده از چسب بتن
ابتدا چسب بتن را با آب حل کرده و پس از رقیق شدن، آن را با سیمان، شن و ماسه مخلوط میکنیم که حاصل آن ملاتی خمیری شکل و روان است. سپس قسمتی را که میخواهیم به آن چسب بزنیم از چربی و ذرات گرد و غبار پاک میکنیم و ترجیحا با آب آن را شستشو میدهیم و پس از خشک شدن یک لایه چسب روی بتن مالیده و از ملات مورد نظر استفاده میکنیم. درصد اختلاط چسب بتن 5 تا 20 درصد وزن سیمان مورد استفاده میباشد.
به طور کلی از چسب بتن در موارد مختلف، به روش و ترتیب زیر استفاده میشود:
- اولین قدم این است که در ابتدا، سطح بتنی موجود به خوبی تمیز و پاک شود. هرگونه کثیفی، گرد و غبار، روغن و ...، روی سطح باید به طور کامل حذف شده تا کارکرد صحیح چسب بتن تسهیل شود. کثیفی بیش از حد روی سطوح بتنی را میتوان با شستشوی فشاری یا شات بلاست وکیوم تمیز کرد.
- پس از تمیز کردن سطوح بتنی، باید مادهی افزودنی بتن یعنی چسب بتن را آماده کنید. ماده شیمیایی آن، باید قبل از استفاده به خوبی تکان داده شود. پس از آن،با آب رقیق شده و به درستی مخلوط میشود. توصیه میشود که قبل از شروع ، دستورالعملهای سازندهی آن را بررسی کرده تا به بهترین بازدهی را دریافت کند.
- مرحلهی بعدی این است که ترکیب را به درستی مخلوط کنید. در دستورالعملهای سازندهی چسب بتن، نکات لازم دربارهی مدت زمانی که مخلوط باید پس از رقیق شدن ماده شیمیایی با آب اعمال شود، وجود دارد.
- پس از آماده سازی، ترکیب چسب بتن، یک لایه اولیه از آن بر روسی سطح موجود که مخلوط بتن تازه روی آن قرار میگیرد، اعمال میشود. توجه داشته باشید که بتن ریزی باید قبل از شروع خشک شدن لایهی اولیه انجام شود.
- پس از قرار دادن لایه بتنی با استفاده از ماله صاف شده و بعد عمل آوری میشود.