همه چیز درباره ترمیم ترک بتن

تاریخ انتشار : 1400/09/06

سنگ، آجر، چوب، بتن، شیشه و غیره همگی موادی هستند که برای ساختمان‌سازی مورد استفاده قرار می‌گیرند. گذر زمان و اتفاقاتی که بناها و سازه‌ها را دستخوش تحولات قرار داد، موجبات تکامل تمامی مصالح را فراهم کرد. شیشه‌ها مقاوم‌تر شدند، آجرها محکم‌ترین حالت را بخود گرفتند و تنوع رنگی پیدا کردند، چوب قدرت بیشتری یافت و غیرقابل نفوذ تر شد و بتن روز‌به‌روز قوی‌تر و پرقابلیت‌تر به عرصه ساختمان‌سازی قدم گذاشت. بطور حتم هنوز هم اشکالاتی وجود دارد. نقاط ضعفی که البته بطور حتم رفع خواهند شد. یکی از این نقاط ضعف در بتن ایجاد ترک است. در این مقاله قصد داریم در مورد ترمیم ترک بتن با شما صحبت کنیم.

در نظر داشته باشید برای مشاوره و دریافت انواع خدمات مربوط به مهندسی بتن، می‌توانید با ما تماس بگیرید.

 

بتن

در صنعت ساخت‌وساز، بتن یکی از مصالح پرکاربرد و قدرتمند است که بدلیل طیف وسیع کارایی، هم طرفداران زیادی دارد و هم نقش‌های بسیار خوبی را ایفا می‌کند. البته نقاط ضعفی نیز دارد اما به‌ کمک پیشرفت‌های گسترده اخیر به خوبی توانسته تمامی آن‌ها را رفع کند و پشت سر بگذارد. در این بین یکی از مشکلاتی که برای این متریال در بیشتر مواقع رخ می‌دهد ایجاد ترک است. ترمیم ترک بتن یکی از موارد پرکاربرد در استفاده از این متریال است. البته دلایل مختلفی برای این اتفاق وجود دارد که به ترتیب آن‌ها را شرح خواهیم‌ داد.

 

ایجاد ترک در بتن

ترک خوردن بتن دلایل متعددی دارد. بعضی از این ترک‌ها به مشکلاتی که در حین ساخت بوجود می‌آیند بستگی دارند. اتفاقاتی که کاملا پیش‌بینی نشده هستند و بعد از اجرا ترک‌های متعددی را در سطح بتن ایجاد می‌کنند. دسته دیگری از ترک‌ها به مشکلاتی اشاره دارند که در حین بهره‌برداری از سازه ایجاد می‌شوند و موجبات بوجود آمدن ترک‌های پیش‌بینی نشده‌ای را در سطح بتن فراهم می‌کنند. البته تمامی این اتفاقات با روش ترمیم ترک بتن کاملا قابل حل هستند. در این قسمت به انواع ترک‌ها و نحوه ترمیم آن‌ها اشاره خواهیم‌کرد.

  

دلایل ایجاد ترک در بتن

بطور کلی تمامی سیمان‌های پورتلند بعد از انجام اتفاق هیدراسیون و عمل‌آمدن براحتی جمع‌شدگی برایشان اتفاق می‌افتد، هر چند این اتفاق ناچیز و کوچک باشد. جمع‌شدگی‌ها اشکال مختلفی دارند مانند جمع‌شدگی حرارتی، جمع‌شدگی پلاستیک، جمع‌شدگی به علت خشک شدن و جمع‌شدگی اتوژنیک. تمامی این اتفاقات موجب می‌شود که ترمیم ترک بتن در اولویت کار قرار گیرد. برخی از مهندسین و متخصصین اعتقادشان بر این است که فولاد تقویت شده عاملی بحساب می‌آید که مانع از ترک خوردگی و ایجاد مشکل در بتن می‌شود. اما واقعیت این است که فولاد به تنهایی مانع از ترک خوردن نخواهد شد، اگرچه که می‌تواند اندازه و سایز آن را کاهش دهد.

 

انواع ترک‌های ایجاد شده غیرسازه‌ای

ترک‌ها با الگوهایی که ارائه می‌کنند مکانیزم شکل‌گیری را به راحتی نشان می‌دهند و ترمیم ترک بتن با الگو و مکانیزم مشخص، کاری بس راحت است. در طول عمر بتن ترک‌های مختلفی با الگوهای متفاوت بوجود می‌آیند که شکل و الگوی تشکیل آن‌ها و البته زمان پیدایش این ترک‌ها در تشخیص علت ایجاد شدن آن‌ها بسیار موثر است. سریع‌ترین ترک‌ها ایجاد شده ترک‌های پلاستیک و ترک‌های ناشی از اتفاقی بنام نشست خمیری هستند. این ترک‌ها بطور معمول چند ساعت بعد از بتن‌ریزی ایجاد می‌شوند. در ادامه به انواع ترک‌های ایجاد شده در بتن اشاره خواهیم کرد.

  • ترک ایجاد شده از جمع‌شدگی پلاستیک

یکی از علت‌های ترمیم ترک بتن، ایجاد ترک بر اثر جمع‌شدگی پلاستیک است. وقتی در حال انجام عملیات بتن‌ریزی هستیم بعلت اینکه بتن خاصیت خمیری دارد، آب در آن به راحتی حرکت خواهد کرد. در این حالت مواد سنگین علاقه به ته‌نشینی دارند و در این حالت آب‌ به میزان بیشتری  بر روی بتن باقی می‌ماند که از حالت یکنواخت این میزان آب بیشتر است. وقتی دما بالا باشد و یا وزش باد شدیدی پیش بیاید، عملیات تبخیر بشدت سریع انجام می‌شود. پس لایه سطحی خشک شده و موجب تنش کششی و ایجاد ترک‌خوردگی خواهد شد. اینجا درست همان مرحله‌ای است که ما به ترمیم ترک بتن نیاز خواهیم‌داشت.

  • ترک ایجاد شده ناشی از نشست خمیری

وقتی ذرات سنگدانه‌ها به سمت پایین می‌آیند. ذرات سیمان به سمت بالا حرکت می‌کنند، با سنگدانه‌ها جایگزین شده و موجب ایجاد ترک در بتن خواهد شد. به این اتفاق نشست خمیری می‌گویند که حرکت سربالایی آب موجب بوجود آمدن آن می‌شود. در این حالت نیز ما به ترمیم ترک بتن نیاز خواهیم داشت. نشست خمیری بر روی میلگردها، قوس‌هایی را ایجاد می‌کند که باعث ایجاد کشش در سطح شده و ترک‌ها از این طریق به راحتی بر روی سطح بتن بوجود می‌آیند. برای جلوگیری از این ترک‌ها باید از دوده سیلیسی استفاده کرد تا چسبندگی بیشتر مخلوط از ایجاد ترک جلوگیری کند. البته ترمیم ترک بتن هم می‌تواند راه حلی ساده برای علاج کار باشد.

  • ترک‌های ایجاد شده ناشی از انقباض حرارتی

همانطور که می‌دانید هیدراسیون بین آب و سیمان یک واکنش گرمازا است. معنی این اتفاق این است که این واکنش تولید حرارت می‌کند و البته این حرارت تولید شده بستگی به نوع سیمان دارد. البته شرایط محیطی، شکل و ابعاد اجزاء و قالب‌ها نیز در این امر دخیل هستند. بتن در اتفاق هیدراسیون گرم شده و منبسط می‌شود و بعد از رساندن خود به دمای بیشینه سرد شده و حجمش کم می‌شود. این اتفاق همان رویدادی را رقم می‌زند که باعث ترک خوردن بتن خواهد شد. اما هیچ جای نگرانی نیست چون ترمیم ترک بتن اتفاقی است که برای این پیشامد در نظر گرفته ‌شده‌است.

بطور معمول چند روز بعد از بتن‌ریزی این ترک‌ها بر روی پی‌های نواری و دیوارها ایجاد می‌شوند. عرض شکاف ایجاد شده ناشی از این ترک‌ها و البته عمق آن‌ها رابطه‌ای مستقیم با میزان میلگردها دارد. به همین دلیل حداقل میزان میلگرد برای جلوگیری از ایجاد این ترک‌ها در نظر گرفته خواهد شد. بطور حتم ترمیم ترک بتن اتفاقی است که بعد از این رویداد صورت خواهد گرفت.

  • ترک‌های ایجاد شده بر اثر خشک شدن‌های طولانی

واقعیت این است که میزان آبی که در بتن وجود دارد، خیلی بیشتر از مقداری است که برای عمل هیدراسیون لازم است. اگر بتن در شرایطی قرار بگیرد که رطوبت محیط اطراف کم باشد، رطوبت خود را از طریق سطح از دست خواهد داد. از دست دادن رطوبت حجم بتن را کم کرده و و موجب ایجاد انقباض در بتن خواهد شد. این عملیات انقباض بطور حتم باعث ایجاد کشش در بتن شده و ترک‌هایی را در سطح ایجاد خواهد کرد. درست در همین مرحله ترمیم ترک بتن به کمک ما خواهد آمد. بعنوان مثال در گودال‌هایی که بر روی زمین قرار می‌گیرند می‌توان براحتی ترک‌های فراوانی را دید.

 

سخن پایانی

دنیای امروز دنیای راه‌حل‌ها و ایده‌های خلاقانه است. در هر کار و مرحله‌ای بطور حتم راه حلی نهفته خواهد بود. بتن یکی از مصالح مهم در صنعت ساختمان‌سازی محسوب می‌شود و البته یکی از اتفاقات ناخوشایندی که در آن بوجود می‌آید همین ترک‌ها هستند. ترمیم ترک‌ بتن راه حلی اساسی برای رفع کردن این مشکل بتن است تا بتوان همچنان مانند گذشته از این متریال به خوبی در در سازه‌ها و ساختمان‌هتی متعدد بهره برد. 

همرسانی :