محاسبه مقدار روان کننده در بتن
تاریخ انتشار : 1400/09/13
بتن متریالی همیشه در دسترس و البته همیشه کاربردی است که کمتر سازنده و کارفرمایی پیدا میشود که با آن آشنایی نداشته باشد. با گذشت زمان و تولید متریالها و مصالح جدید و به روز، بتن قدیمی نشده و کارایی خود را از دست نداده است؛ بلکه خود را با سرعت پیشرفت دنیای علم هماهنگ کرده و خدماتی نوین در قالب بتنهایی با کارکردهای متفاوت به کاربران خود ارائه دادهاست. بدون شک نتیجه ترکیب بتن با برخی از مواد، روند بهبود و رشد آن را با خود به همراه داشته که یکی از این مواد ترکیب شونده روان کنندهها هستند. در این مقاله ما روان کنندهها و محاسبه مقدار روان کننده در بتن صحبت خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
در نظر داشته باشید میتوانید برای دریافت مشاوره و خدمات فنی و مهندسی بتن، با ما تماس بگیرید.
روان کنندههای بتن
روان کنندهها، بطور کلی مواد افزودنی و شیمیایی هستند که در بتن مورد استفاده قرار میگیرند تا میزان آب را کم کرده و عدد اسلامپ در بتن را افزایش دهند. با افزایش عدد اسلامپ، بتن بدون از دست دادن خواص خود روانتر شده و به راحتی روزنهها و خلل و فرجها را پر میکند. با درنظر گرفتن تمامی موارد مهم در تولید و تجهیز بتن به این نکته هم توجه کنید که مقدار روان کننده در بتن باید تابع عواملی مشخص باشد. اما پیش از آن در مورد خود روان کننده، معایب و مزیتها و کاربرد آن توضیح میدهیم.
میتوانید برای مشاهده مشخصات محصول " ابر روان کننده با خواص حفظ اسلامپ از اینجا وارد شده و برای تهیه آن با ما تماس بگیرید.
-
مزایای استفاده از روان کنندههای بتن
روان کنندهها موجب افزایش یافتن عدد اسلامپ میشوند، ضمن اینکه به روان شدن بتن نیز بسیار کمک میکنند. همچنین موجب کاهش آب موجود در بتن و البته عیار سیمان نیز خواهند شد، ناگفته نماند که مقاومت فشاری بتن را نیز زیاد میکند. البته روان کنندهها این امکان را نیز دارند تا در بتنهایی که سنگدانههای نامناسب دارند و همینطور در قالبهای نامناسب و پر میلگرد نیز مورد استفاده قرار گیرند. آخرین مزیت استفاده از روان کنندهها هم این است که به راحتی در بتن پمپاژ میشوند.
-
معایب استفاده از روان کنندههای بتن
مشکلی که روان کنندهها برای بتن ممکن است ایجاد کنند، دقیقا به مقدار روان کننده در بتن بستگی دارد. بدین معنی که اگر میزان روان کننده در بتن افزایش یابد، باعث میشود بتن آب انداخته، جدا شدگی و کندگیری داشته باشد. اگر بتن دچار آب انداختن شود، به راحتی پاشیده شده و کارایی مطلوب خود را از دست خواهد داد. به عبارتی افزایش مقدار روان کننده در بتن موجب کندگیری آن میشود. بطور معمول تولید کنندگان روان کنندهها خود، مقدار مناسب روان کننده را در توضیحات محصول ارائه میکنند که برای داشتن یک بتن خوب و کارآمد بهتر است از این الگوی ارائه شده پیروی شود.
راهنمای مصرف انواع روان کننده بتن
برای استفاده بهتر از این ماد،ه اول باید مقدار روان کننده در بتن مشخص شود. بر طبق بررسیهای صورت گرفته یک مخلوط بتنی بطور معمول و متوسط از 40 درصد آب تشکیل شدهاست. برای حفظ کردن آب موجود و همچنین استفاده همزمان از روان کننده، باید چندین مورد را در نظر گرفت. بعنوان مثال در گرمای هوا و همچنین در پی افزایش یافتن مصرف سیمان، تولید حرارت هیدراتاسیون افزایش مییابد که نیاز به استفاده از روان کننده را افزایش میدهد. مقدار مصرف روان کننده در بتن باید دقیق اندازهگیری شود؛ زیرا در کل مصرف پایینی دارد. اما بطور کلی تولید کننده توصیه میکند که میزان مصرف روان کننده چیزی مابین 5/0 تا 5/1 از درصد وزن کلی سیمان باشد.
عامل اصلی برای تعیین کردن مقدار روان کننده در بتن، سطح ویژه در ذرات سیمان است. به عبارتی هرچه سیمان دانه ریزتر باشد، مقدار مصرف روان کننده نیز افزایش مییابد. وظیفه اصلی روان کنندهها این است که بین دانههای سیمان فاصله ایجاد کرده تا آب براحتی بین دانهها حرکت کند. پس وقتی ذرات سیمان ریز میشوند، فاصله بین آنان نیز کمتر شده و به مقدار روان کننده بیشتری نیاز داریم.
عوامل کنترل کننده مقدار روان کننده در بتن
در ادامه مبحث روان کنندهها قصد داریم به فاکتورهایی اشاره کنیم که مقدار روان کننده در بتن را مشخص میکنند. درصد میزان آب مورد استفاده نسبت به سیمان یا همان اختلاط این دو که فاکتوری مهم در تعیین مقدار روان کننده است. اسلامپ بتن، هدف اصلی که بتن برای آن مورد استفاده قرار میگیرد مانند اینکه برای نما مورد استفاده قرار گیرد و یا به عنوان قطعات پیشساخته استفاده شود. همچنین شرایط آبوهوایی که بتن در آن شرایط مورد استفاده خواهد گرفت، به عنوان مثال گرمای هوا اگر زیاد باشد بدن شک بتن آب از دست خواهد داد.
نوع روان کننده و غلظتی که ارائه میکند نیز از عوامل مهم و تاثیرگذار در مقدار روان کننده در بتن است. این مورد نیز باید مورد توجه قرار گیرد که گاهی اوقات از روان کنندههای دیگری نیز استفاده میشود که بر روی گیرش و قوام بتن تاثیر فراوانی دارند، مانند زودگیر بتن و یا الیاف بتن. در انتها باید اشاره کنیم که خواص فیزیکی و شیمیایی بتن نیز بیتاثیر نیستند. به عبارتی اگر مقدار C3A در سیمان زیادتر باشد، نیاز سیمان به آب بیشتر خواهد شد تا از کلوخه شدن آن جلوگیری شود، به همین دلیل به روان کننده بیشتری نیز نیاز خواهد بود. در نظر داشته باشید برای مشاهده مشخصات ملات ترمیم کننده زودگیر پایه سیمانی، میتوانید از اینجا وارد شده و برای تهیه آن، با ما تماس بگیرید.
راهنمای مصرف روان کنندهها
مقدار روان کننده در بتن و نوع آن، تاثیر فراوانی بر روش مصرف آن دارد. این موضوع را به خاطر بسپارید که روان کننده کندگیر را به راحتی میتوان به مواد خشک اولیه بتن اضافه کرد. در حالت کلی روان کننده بتن مایع است و توصیه میکنیم برای داشتن عملکردی بهتر، ابتدا آن را با آب رقیق کنید و سپس به بتن اضافه شود. بهتر است روان کننده را افرادی به بتن اضافه کنند که در این کار تجربه و مهارت داشته و قبلا نیز آن را انجام دادهاند. اگر افزودنی را به مقدار لازم به بتن اضاف نکنیم، بتن دچار آب انداختگی، دیرگیر شدن شده و یا حباب هوا در آن تشکیل میشود. بهترین روش برای اضافه کردن افزودنی به بتن این است که آن را آهسته آهسته به بتن اضافه کنید تا در هر مرحله شاهد تغییرات آن باشید.
سخن پایانی
تمام موادی که به عنوان افزودنی به بتن اضافه میشوند در نهایت باید موجب بهبود عملکرد آن شوند. برای مثال تعیین مقدار روان کننده در بتن بستگی به فاکتورهای فراوانی دارد که پیشتر در مورد آنها توضیح دادیم. اگر فاکتورهای توصیه شده رعایت نشوند، بتن را با مشکلی جدی روبرو خواهندکرد. پس بهتر است برای استفاده از افزودنیها به توصیه سازنده آن که بر روی محصول درج شده عمل کنید تا با مشکلی برای تهیه بتن مواجه نشوید.