کاربرد و مزایای دوغاب میکروسیلیس
تاریخ انتشار : 1400/09/20
بتن، از پر استفادهترین مصالح در ساخت و ترمیم ساختمان های مختلف است. در طول زمان و به تدریج، افزودنیهای مختلفی برای استحکام بیشتر بتن، مورد آزمایش قرار گرفتند. این افزودنیها شامل روان کنندهها، زودگیرها، دیرگیرها، ضدیخ و...، میشوند. یکی از این افزودنیهای پرطرفدار، میکروسیلیس است. میکروسیلیسها به دو دسته شیمیایی و معدنی تقسیم میشوند. میکروسیلیس را چه در ساخت و چه در ترمیم ساختمان ها میتوان به اختلاط بتن اضافه کرد. از این رو در این مقاله، به معرفی دوغاب میکروسیلیس، کاربرد و مزایای آن میپردازیم. با ما همراه باشید.
برای مشاهده محصولات مرکز بتن میتوانید از این لینک استفاده کنید.
میکروسیلیس
میکروسیلیس، جز افزودنیهای معدنی بتن است. در حدود سال ۱۹۵۲ میلادی، برای اولین بار از میکروسیلیس در بتن استفاده شد و نتیجه این آزمایش، بسیار رضایتبخش بود. با افزودن میکروسیلیس به بتن، عملیات ساخت و ترمیم ساختمان ها با مقاومت بیشتری انجام میشود. ضمن اینکه در محیطهای سولفاتی، بتن حاوی میکروسیلیس، بهتر از سیمان پرتلند معمولی عمل میکند. میکروسیلیس خصوصیت پوزولانی دارد؛ (پوزولان گونهای از خاکسترهای آتشفشانی است که در ساخت بتن استفاده میشود). از این رو نه تنها در ساخت بناهای جدید، بلکه در مقاومسازی و ترمیم ساختمان های قدیمی نیز به کار میرود. مهندسان برای ساخت بنا و ترمیم ساختمان ها، میکروسیلیس را به صورت ژل، پودری یا دوغاب از بازار تهیه میکنند.
تاثیر میکروسیلیس
افزودن میکروسیلیس به بتن، باعث تولید کریستال سیلیکات کلسیم نامحلول در منافذ بتن میشود. این کریستال، ساختار خمیری سیمان را متراکمتر میکند و به دنبال آن مقاومت بتن در ساخت بنا و ترمیم ساختمان افزایش مییابد. دلیل تشکیل کریستال سیلیکات کلسیم نامحلول در منافذ بتن، ترکیب اکسید سیلیسیم با محلول هیدروکسید کلسیم است.
انواع میکروسیلیس
استفاده از مصالح مطلوب، برای ساخت و ترمیم ساختمان ها، همواره دغدغه سازندگان و معماران بوده است. آنها همواره به دنبال بهترین نوع مصالح ساختمانی از جمله میکروسیلیس مناسب با شرایط ساختوساز بودند. برای ساخت و ترمیم ساختمان، انواع مختلف میکروسیلیس وجود دارد. میکروسیلیسها به صورت پودر، ژل، دوغاب، گلوله شده و غیره به بازار عرضه میشوند. در اینجا به صورت مشخص به دوغاب میکروسیلیس، مزایا و کاربرد آن میپردازیم.
دوغاب میکروسیلیس
دوغاب میکروسیلیس، حاصل ترکیبِ آب و پودر میکروسیلیس است. میزان دوده سیلیسی در دوغاب میکروسیلیس، بیشتر از پودر میکروسیلیس است. چرا که حدود ۶۰ درصد از دوغاب سیلیسی از دوده سیلیسی تشکیل شده است. دوغاب سیلیسی، گزینه مناسب جهت ارتقاء کیفیت بتن مورد استفاده در ساختوسازها و ترمیم ساختمان است؛ چرا که استفاده از دوغاب با مزایای متعددی همراه است که در ادامه به این مزایا اشاره میکنیم.
مزایای استفاده از دوغاب میکروسیلیس
استفاده از دوغاب میکروسیلیس، در ساخت و ترمیم ساختمان ها مزایای متعددی دارد. در اینجا به مزایای این افزودنی تاثیرگذار در بتن اشاره میکنیم، تا در انتخاب این نوع افزونه مطمئنتر قدم بردارید.
-
حملونقل راحت
از مهمترین مزیتهای دوغاب میکروسیلیس، حملونقل راحت آن است. دوغاب را در بستهبندیهای مختلف یا به صورت فله توسط بونکر، به محل پروژههای ساختوساز و ترمیم ساختمان انتقال میدهند. این ویژگیِ دوغاب میکروسیلیس، به خصوص در مقایسه با حملونقل پودر میکروسیلیس، بسیار بارز و چشمگیر است. حمل آسان، یکی از دلایلی است که معماران استفاده از دوغاب میکروسیلیس برای ساخت و ترمیم ساختمان را به دیگر مواد افزودنی ترجیح میدهند.
-
افزایش چسبندگی
استفاده از دوغاب میکروسیلیس، در ساخت و ترمیم ساختمان ها، باعث افزایش چسبندگی بتن میشود. منظور ما چسبندگی در سه سطح است:
- چسبندگی بتن جدید به بتن قدیم در ترمیم ساختمان
- چسبندگی بتن به میلگرد و آرماتور
- چسبندگی خمیر سیمان به سنگدانه
هرچه مقدار میکروسیلیس در بتن بیشتر باشد، میزان چسبندگی هم افزایش مییابد. از آنجا که میزان دوده میکروسیلیس در دوغابِ میکروسیلیس بیشتر از پودرِ میکروسیلیس است، بنابراین استفاده از این محصول در افزایش چسبندگی بتن تاثیر گذارتر است.
-
افزایش مقاومت در برابر حمله یون سولفات
همانطور که میدانید حمله سولفاتها، باعث کاهش دوام و مقاومت سازههای بتنی میشود. حمله سولفاتی در مناطق با رطوبت بالا مثل مناطق ساحلی رخ میدهد. خرابی ناشی از حمله سولفات از مهمترین عوامل کاهش عمر بنا است؛ چرا که در اثر حمله سولفاتی، بلورهای سوزنی اترینگایت و سولفات کلسیم (یا همان گچ) تشکیل خواهد شد. افزایش حجم این بلورها، سبب افزایش فشار در حفرههای بتن و در نتیجه بروز ترکهایی در آن میشود. برای مقابله با این مشکل، استفاده از دوغابِ میکروسیلیس در ساخت و ترمیم ساختمان ها توصیه میشود.
-
افزایش روانی بتن
یکی از عوامل مهم در به دست آوردن یک تجربه خوب از ساختوساز و ترمیم ساختمان بتنی، میزان روان بودن و سهولت استفاده از بتن است. اضافه کردن دوغاب میکروسیلیس، میزان روان بودن بتن را افزایش داده و باعث سهولت در بتنریزی میشود. بدین ترتیب عملیات ساخت و ترمیم ساختمانهای بتنی راحتتر انجام میپذیرد.
جهت مطالعه مقاله "روان کننده بتن" میتوانید از این لینک استفاده کنید.
-
کاهش آب انداختن بتن
آب افتادگی در بتن، به معنی جدا شدن آب از مخلوط بتن است که به دلایل مختلفی از جمله تفاوت درجه کشش اجزای سازنده رخ میدهد. این عامل در ساخت و ترمیم ساختمان، بسیار تأثیرگذار است. از این رو برای کاهش این اثر منفی سازه بتنی، میتوان دوغاب میکروسیلیس را به بتن اضافه کرد.
-
کاهش نفوذپذیری در بتن
نفوذپذیری بتن، از عوامل مهم دیگر در تعیین کیفیت ساخت و ترمیم ساختمان بتنی است. یک ساختمان بتنی ممکن است در برابر آب، اکسیژن، دی اکسید کربن و عوامل دیگر نفوذپذیر باشد. میتوان از طریق مصرف سیمان با کیفیت، میزان نرمی و تراکم آن، استفاده از سنگدانهی مناسب و همچنین استفاده از افزودنیهای مناسب مثل دوغابِ میکروسیلیس به مقدار زیادی، نفوذپذیری بتن را کاهش داد. این کاهش نفوذپذیری باعث شده تا بنا از کیفیت مرغوبی برخوردار شود. در این صورت به طور مکرر نیاز به انجام عملیات ترمیم ساختمان نیست. از این رو هزینه ساختوساز، نگهداری و تعمیرات کاهش مییابد.
-
دوغاب میکروسیلیس، دوستدار ریه
ذرات دوده میکروسیلیس پودری بسیار ریز هستند و در حین تنفس وارد ریه و دستگاه تنفس میشود. حتی در مواردی بسیار آزاردهنده بوده و صدمات جدی به انسان وارد میکند. این در صورتی است که دوغاب میکروسیلیس به دلیل ترکیب دوده با آب مشکل تنفسی ایجاد نمیکند و به نوعی دوستدار ریه انسان است. از این رو معماران و عوامل اجرایی، استفاده از دوغاب را جایگزینی مناسب برای پودر میکروسیلیس میدانند.
جهت دریافت مشاوره و کسب اطلاعات از محصولات با ما تماس بگیرید.
کاربرد دوغاب میکروسیلیس
در ساخت و ترمیم ساختمانهای بتنی، از مواد پوزولانی به عنوانِ جایگزین سیمان استفاده میشود. خوشبختانه میکروسیلیس در کشور ما به فراوانی یافت شده و به همین دلیل یکی از گزینههای مناسب برای جایگزینی سیمان در بتن است. معمولاً مهندسان و معماران به دلیل مزایای متعدد دوغاب میکروسیلیس نسبت به پودر میکروسیلیس، استفاده از این گزینه را ترجیح میدهند.
به طور کلی از دوغاب میکروسیلیس میتوان در همه پروژههای ساخت و ترمیم ساختمان که هدف آنها کاهش نفوذپذیری و افزایش مقاومت بتن است استفاده کرد. از کاربردهای دوغاب میکروسیلیس، به طور مشخص میتوان به استفاده از آن در ساخت مخازن آب و استخرها اشاره کرده که در این سازهها نفوذپذیری باید به حداقل برسد. از آنجا که یکی از مزایا دوغاب میکروسیلیس، کاهش نفوذپذیری است، بنابراین یک افزودنی مناسب برای بتن محسوب میشود. از کاربردهای مهم دیگر دوغاب میکروسیلیس میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ساخت و ترمیم ساختمان در محیطهای خورنده
- بتنریزی در سطح حجیم و گسترده
- بتنریزی در مناطق گرم و جنوبی ایران
- به کارگیری آن در عملیات شاتکریت (شاتکریت یکی از شیوههای نوین اجرای سازههای بتنی است)