چسب اپوکسی چیست و استفاده از آن چه مزایایی دارد؟

تاریخ انتشار : 1400/10/05

رزین‌ها یکی از پرکاربردترین مواد اولیه هستند و اگر قرار باشد آن‌ها را در دسته‌بندی مواد شیمیایی قرار دهیم، جز پلیمرها محسوب می‌شوند. به طور کلی این مواد، در دو منبع طبیعی و مصنوعی در دسترس ما قرار گرفته‌اند؛ به این صورت که دو فرم مختلف نیمه جامد و مایع داشته و ویژگی‌ها و کاربردهای فراوانی در صنایع مختلف دارند. رزین‌ها انواع مختلفی داشته اما از میان آن‌ها، رزین اپوکسی شهرت بیشتری است. ریشه واژه اپوکسی مشتق از اتفاقی است که در دنیای مواد شیمیایی رخ می‌دهد، به عبارتی وقتی یک اتم اکسیژن با دو اتم کربن ترکیب شود، اپوکسی تشکیل می‌شود. رزین اپوکسی را در محل مشخص استفاده می‌کنند و در کل از ترکیب دو بخش رزین و سخت کننده، ایجاد می‌شود. در حال حاضر رزین اپوکسی در میان خانواده خود پرکاربردترین محسوب می‌شود. در ادامه‌ی این مقاله، به معرفی چسب اپوکسی و بررسی مزایای آن می‌پردازیم؛ با ما همراه باشید.

 برای مطالعه مقاله "چسب خمیری" از این لینک استفاده کنید.

چسب اپوکسی

همانطور که گفتیم اپوکسی حاصل یک مخلوط دو جزئی تشکیل شده از رزین و سخت کننده یا هاردنر است. ترکیب رزین با کاتالیزور سبب می‌شود که فرآیند پخت اتفاق بیفتد. پخت یک فرآیند در زنجیره مولکولی است که باعث ایجاد حرارت و واکنشی حرارت‌زا می‌شود. در این بین یک پیوند کووالانسی میان رزین‌ها، گروه اپوکسی و آمینه‌های سخت کننده رخ می‌دهد که طی آن ترکیبی مخصوص حاصل می‌شود. این ترکیب موجب تثبیت و ایجاد قدرت در اپوکسی خواهد شد. از چسب اپوکسی به طور کلی برای تعمیرات بتن، متصل کردن دو سطح بتنی به یکدیگر و همچنین اتصال بتن به فولاد و سنگ استفاده می‌شود.

 

چسب رزین

رزین‌ها ترکیباتی عالی و چسبنده هستند که هم نوع طبیعی و هم نوع مصنوعی آن‌ها در دسترس است. چسب و ماده رزین اپوکسی، در یک شرایط خاص سخت و محکم می‌شوند. رزین مصنوعی و رزین طبیعی با یکدیگر کاملا فرق دارند و تفاوت آن‌ها در نحوه ساخت و البته خاصیت شیمیایی آنان است. شاید شنیده باشید که رزین طبیعی از پوست درخت به وجود می‌آید اما با پیشرفت علم همین رزین طبیعی به پلیمر تبدیل شد و رزین‌های مصنوعی تشکیل شدند. رزین‌های مصنوعی انواع مختلف و کاربردهای فراوانی دارند. 

برای مشاهده محصولات مرکز بتون می­توانید از اینجا اقدام کنید و از این لینک سفارش دهید.

 

چسب رزین اپوکسی

چسب رزین یا همان رزین اپوکسی از یک ماده شیمیایی دو جزئی تشکیل شده که ترکیبی از رزین اپوکسی و هاردنر بتن است. این ماده در محیط‌هایی که خورنده هستند و یا اسید قلیا در آنان موجود است، از مقاومت شیمیایی بالایی برخوردار هستند. ناگفته نماند که استحکام خمشی، کششی و فشاری این ماده به شدت بالاست. رزین اپوکسی یا همان چسب رزینی، عایق حرارتی فوق‌العاده‌ای محسوب می‌شود که مقاومت حرارتی بالایی نیز از خود نشان می‌دهد. این ماده قادر است حتی در حرارت 100 درجه سانتی‌گراد نیز خصوصیات خود را به خوبی حفظ کند. چسب رزین اپوکسی یکی از رزین‌های پرکاربرد مصرفی در عملیات مقاوم‌سازی بتن یا الیاف پلیمری است.

بیشترین کاربرد این ماده در تولید چسب رزین کامپوزیت FRP است. البته هزینه استفاده از اپوکسی بالا بوده و به همین دلیل باعث کم شدن حجم مصرف در کامپوزیت‌ها خواهد شد. تعداد زیادی از قطعات کامپوزیتی جنسی از پلیمر کربنی، شیشه و یا آرامید دارند که با رزین اپوکسی ترکیب شده و به راحتی توانسته‌اند جایگزینی مناسب برای آلیاژهای فلزی و کامپوزیت‌های پلی‌استر باشند.

 برای مشاهده محصول "رزین" از این لینک اقدام کنید و از اینجا سفارش دهید.

ویژگی‌های رزین‌های اپوکسی

رزین اپوکسی ماده‌ای است که هم از چسبندگی بالایی برخوردار بوده و هم مقاومت کششی و فشاری بالایی دارد. پیش از این از ماده رزین اپوکسی تنها برای پوشش سطوح استفاده می‌کردند. در حال حاضر نیمی از رزین اپوکسی‌ هایی که تولید می‌شوند برای روکش سطوح استفاده شده و مابقی را برای استفاده در صنایع الکتریکی و الکترونیکی، صنعت ساختمان‌سازی و هوافضا مورد استفاده قرار می‌دهند.

ویژگی های مهم این ماده

رزین اپوکسی قابلیت تطبیق پذیری بالایی با انواع مواد و مصالح گوناگون دارد، ضمن اینکه استفاده از آن بسیار آسان است. در برابر عوامل و فاکتورهای محیطی به شدت از خود مقاومت نشان داده و مقاومت کششی، فشاری، خمشی و استحکام فراوانی نیز دارد. پایداری ابعادی بسیار بالایی داشته ضمن اینکه یک عایق بسیار عالی در برابر جریان الکتریسیته نیز محسوب می‌شود.

 

مزایا و معایب رزین اپوکسی

رزین اپوکسی نسبت به سایر مواد هم پایه و مشابه خود مانند رزین پلی‌استر مزیت‌های فراوانی دارد. در این قسمت به مزیت‌های رزین اپوکسی خواهیم پرداخت و در ادامه اشاره مختصری نیز به معایب این ماده می‌کنیم.

 

مزیت‌ها

این ماده در خصوصیات مکانیکی مانند مقاومت خمشی، استحکام کششی، مقاومت در برابر شوک و خزش و همچنین مقاومت در برابر فشار حرف اول را می‌زند. کامپوزیت‌های ساخته شده توسط رزین اپوکسی در خصوصیات مکانیکی بسیار قوی هستند به شکلی که تا 100 درجه سلسیوس را تحمل کرده و تغییر نمی‌کنند.

رزین اپوکسی از یک محدوده بسیار وسیع مکانیکی و فیزیکی تشکیل شده که با افزودن متریال‌های مختلف مانند فیلرها، این محدوده به راحتی گسترش پیدا می‌کند. در زمان پخت رزین اپوکسی با استفاده از هاردنرهای گوناگون، مونومرهای سمی ایجاد نخواهند شد. رزین اپوکسی در زمانی که قالبگیری می‌شود افت بسیار کمی دارد و در زمانی که با هاردنر پخته می‌شود، جمع شدگی ناچیزی از خود نشان می‌دهد. این ماده در زمان حمله مواد شیمیایی و حلال‌ها مقاومت بسیار بالایی از خود نشان داده و چسبندگی فراوانی به سطوح بتنی و فولادی دارد. ناگفته نماند که رزین اپوکسی می‌تواند به سادگی انواع مختلف الیاف و تقویت کننده‌ها را اشباع کند.

معایب

قیمت رزین اپوکسی به نسبت رزین‌های پلی‌استر کمی بالاتر بوده که موجب می‌شود تا مصرف محدودتری داشته باشد. زمانی که برای پلیمریزاسیون این ماده صرف خواهد شد بسیار بیشتر از سایر مواد است و این یعنی ما به زمان بیشتری برای انجام این فرآیند نیاز داریم. ماده هاردنر باید با احتیاط فراوان حمل شود؛ چرا که هرگونه برخوردی با این ماده سبب حساسیت پوستی خواهد شد. باید خاطر نشان کنیم که رزین اپوکسی چندان شکل‌پذیر نبوده و به ترک‌ خوردگی نیز بسیار حساس است.

 

سخن پایانی

بطور کلی رزین‌ها  و چسب‌هایی که از رزین اپوکسی تهیه می‌شوند در صنایع کامپوزیت سازی، هواپیما سازی و صنایع دفاعی به شدت مورد استفاده قرار می‌گیرند. ویسکوزیته چسب اپوکسی مختلف است و ماده هاردنر نیز در انواع گوناگون برای آنان مورد استفاده قرار می‌گیرد. رزین اپوکسی از پلی استر و وینیل استرها بسیار قوی‌تر هستند اما در کل برای تقویت سازه‌های بتنی به صورت کاملا اختصاصی باید از این ماده استفاده شود. این ماده در ساخت مخازن پرفشار، اعضای سازه‌ای با مقاومت بالا، کارخانه‌های هواپیماسازی، جلیقه‌های ضدگلوله، صنایع عمران و الکترونیک و غیره به شدت مورد استفاده است و کاربردهای فراوانی دارد. 

 

همرسانی :