چه روشهایی برای مقاوم سازی بتن موثر است؟
تاریخ انتشار : 1400/10/11
سیمان و بتن از پر استفادهترین مصالح مورد استفاده در ساخت و ساز ساختمانها و بناهای مختلف هستند، ترمیم بتن و مقاوم سازی بتن، باعث افزایش مقاومت و طول عمر سازه میشود.
امروزه تحقیقات زیادی برای افزایش کیفیت بتنها و چگونگی مقاوم سازی بتن انجام شده تا از ساختمانها در برابر زمین لرزه و فرسایش محافظت کنند. این تحقیقات باعث پیدایش روشهای متنوعی برای ترمیم بتن شده است.
در ساخت و ساز ممکن است نیاز باشد تا به تعداد طبقات ساختمانی اضافه کنیم یا شاید هم ستونها و سقف سازه شما، دچار پوسیدگی و آسیب شده و نیاز به ترمیم دارد؛ بنابراین شما باید با ترفندهای ترمیم بتن و راهکارهای مقاوم سازی آن، آشنا باشید تا با اجرای این روشها، بتوانید در مقاوم سازی سازه و ساختمان موثر باشید.
ما در این مقاله 8 روش موثر و علمی را در ترمیم بتن و افزایش مقاومت بتن به شما معرفی کردهایم و از مزیتهای آنها برای شما نوشتهایم؛ شما در این مقاله با 8 روش مهم و تاثیر گذار در ترمیم بتن آشنا میشوید.
1.استفاده از دیوار برشی برای ترمیم بتن
شما با کمک گرفتن از اتصال دیوار برشی، به سازه بتنیتان، باعث افزایش ظرفیت تحمل وزن و بارهای جانبی میشوید و همچنین با این کار از ساختمان در برابر زلزله محافظت میکنید.
2.ترمیم بتن با باد بند
افزودن مهاربند فولادی به سازه بتنی، باعث افزایش سختی و مقاومت برشی و بهبود شکل پذیری سازه بتنیتان میشود. از بهترین و کم هزینهترین روشها برای ترمیم بتن و تقویت سازههای بتنی و فولادی، استفاده از همین سیستم مهاربندی همگراست.
3. استفاده از الیاف برای ترمیم بتن
اغلب اوقات مهندسان برای افزایش مقاومت و شکل پذیری سازه، ترمیم بتن و فرسایشهای ایجاد شده از مصالح و الیافهای خاصی استفاده میکنند، مصالح کامپوزیتی یکی از بهترین، رایجترین و مدرنترین آنهاست؛ شکل این مصالح شبیه به پلمیرهای مسلح شده با الیافها FRP)) است که با ترکیب رزین و الایف تولید میشوند.
این مواد با چسپیدن به سطوح زیرین بتن، لایهای پوششی ایجاد کرده و همین باعث افزایش مقاومت و محافظت از بتن میشود. ویژگیهای منحصر به فرد آن باعث شده تا این روش از محبوبترین روشها برای ترمیم بتن باشد.
- وزن پایین و کمی دارد
- اجرای آن سریع و راحت است
- مقاومت بسیار بالایی ایجاد میکنند
- محدودیتی برای شما ایجاد نمیشود
- باعث افزایش مقاومت خمشی سازه میشود
- مقاومت فشاری را افزایش میدهد
- نرمی و شکل پذیری سازه را بهبود میدهد
- و...
4.استفاده از ورقهای فولادی برای ترمیم بتن
این روش از موثرترین روشها برای ترمیم بتن است، ورقهای فولادی با اتصال دقیق به سقف و سپس پر شدن فضای بین سقف و ورق، با مصالح اپوکسی رزین، باعث افزایش مقاومت سازه و ترمیم بتن میشود. اساسا این روش برای افزایش مقاومت سقف و کف در سازههای بتنی استفاده میشود.
مصالح اپوکسی رزین، چسپندگی بسیار بالایی دارند و همین ویژگی باعث شده تا در تحمل فشار، مقاومت در برابر زلزله و انتقال بار به سازه شما کمک شایانی کند.
5.افزایش ابعاد ستونها، تیرها و فونداسیون سازه
روکشهای بتنی یا فولادی در تقویت و بهبود مقاومت سازههای بتنی بسیار تاثیر گذارند و استفادههای زیادی از آنها میشود. عملا شما با این روش ابعاد و پوشش بتن و میلگردها را افزایش میدهید و در نتیجه مقاومت فشاری و برشی سازهتان را بالا میبرید.
روکشهای بتنی میتواند به شما در بالابردن سطح تحمل سازه بتنی در برابر لرزه، بارهای جانبی و بارهای ثقلی، کمک شایانی کند.
6.پیش تنیدگی برای ترمیم بتن
این یکی از روشهای سنتی اما تاثیر گذار در ترمیم بتن و افزایش مقاومت سازههای بتنی است. در این روش شما با انجام کار کشش، ظرفیتهای باربری سازههای بتنی مسلح را بالا برده و باعث تقویت آن سازه میشوید.
البته به این روش پس کشیدگی نیز میگویند که فرقی با این روش ندارد.
7.ترمیم بتن با مقام سازی اتصالات
همانطور که میدانید، نقطه اتصال تیرها به ستون در قابهای خمشی، از حساسترین و بحرانیترین نقاط در قالب بتن مسلح است. این قسمتها هنگام زلزله، حرکتهای رفت و برگشتی شدیدی دارند و باعث لرزیدن کل ساختمان میشوند.
شما میتوانید با اصلاح و بهبود عملکرد گره اتصال و افزایش مقاومت آن، باعث مقاوم سازی سازه و بهبود عملکرد کل ساختمان شوید! برای این کار روشهای متفاوتی وجود دارد که در ادامه چند مورد از آنها را نوشتهام.
- نصب جاکت ورقهای فولادی در اتصالات بتنی
- استفاده از طوقهای ایکس شکل ((X و از پیش تنیده شده
- استفاده از رزینهای اپوکسی در ژاکت فولادی اتصالات
- درست کردن ژاکت بتنی در اتصالات
- استفاده از روش پیش تنیدگی اتصالات
- استفاده از روش FRP و مقاوم سازی اتصالات
- تشکیل قفسهای فولادی در اتصالات بتنی
- و ...
8. استفاده از شاتکریت بتنی برای ترمیم بتن
از نظر من یکی از بهترین روشها برای ترمیم بتن و مقاوم سازی دیوارههای سازه بتنی، استفاده از همین روش بینظیر است؛ شما با استفاده از شاتکریت بتنی، دیوارههای بتنی را مسلح کرده و در نتیجه چندین برابر مقاومت ساختمان را افزایش داد.
شما با قرار دادن شبکهای از میلگردها روی دیوار، و بتن پاشی با استفاده از دستگاه شاتکریت، باعث انسجام بیشتر و مقاومت بالاتر دیوار شده و شکل پذیری درون صفحه و برون صفحه را افزایش میدهید.
کلام آخر
در این مقاله سعی کردیم شما را با 8 روش موثر و مفید در ترمیم بتن و افزایش مقاومت سازه در برابر زلزله و فشارهای وارده آشنا کنیم؛ این روشهای همگی مورد استفاده قرار گرفته و نتایج مطلوبی نیز در ترمیم بتن داشته است.
البته ترمیم بتن و افزایش مقاومت سازههای بتنی روشهای متنوع و گوناگونی دارد که در این مطلب، نمیشود به تمامی آنها پرداخت. ما سعی کردیم اصلیترین روشها و موثرترین ترفندها را به شما معرفی کنیم.
اگر شما روشهای دیگری در ترمیم بتن میشناسید در بخش نظرات آنها را با به اشتراک بگذارید و اگر تجربه هرکدام از این 8 روش را دارید، نتایجی که بدست آوردید و میزان تاثیرگذاری هرکدام را با ما در میان بگذارید.
همچنین شما با ارسال این مقاله برای دوستان و افرادی که احساس میکنید نیاز به دانستن این مطلب دارند، به آنها کمک کنید. برای دریافت انواع خدمات فنی و مهندسی بتن، با ما تماس بگیرید.