کاربرد استفاده از ملات خود تراز شونده کدام است؟

تاریخ انتشار : 1400/10/11

بتن خود تراز شونده به‌نوعی از ملات بتنی گفته‌ می‌شود که برای بازسازی و ترمیم سطوح در مقاوم سازی ساختمان، از آن استفاده می‌شود. همان‌طور که از نام این بتن هم مشخص است؛ خاصیت این بتن، خود تراز شوندگی آن برروی سطوح مختلف است.

استفاده از مصالح ساختمانی با کیفیت نقش مهمی در مقاوم سازی ساختمان ها دارد. به‌خصوص در کشورمان ایران که بسیار زلزله‌خیز است مقاوم سازی ساختمان‌ها مقوله بسیار مهمی است. بتن یکی از مصالحی است که در مقاوم سازی ساختمان موثر می‌باشد. این ماده خود به مرور ممکن است تحت تاثیر عوامل مختلف قرار گرفته و رفته رفته تخریب شود. به‌منظور ترمیم بتن آسیب دیده راه‌های متفاوتی وجود دارد که بهترین و موثرترین روش، استفاده از بتن خودتراز شونده است. استفاده از بتن خود تراز شونده به‌علت مقرون به‌صرفه بودن بسیار توصیه می‌شود. در این مقاله قصد داریم به ارائه تعریف بتن خود تراز شونده، کاربردها، ساختار و نحوه استفاده از آن در مقاوم سازی ساختمان بپردازیم.

 

بتن خود تراز شونده چیست؟

بتن خود تراز شونده به‌نوعی از ملات بتنی گفته‌ می‌شود که برای بازسازی و ترمیم سطوح در مقاوم سازی ساختمان، از آن استفاده می‌شود. ویژگی خاص این نوع بتن، خاصیت خود تراز شوندگی آن است. برای مثال یک لیوان آب را تصور کنید. این لیوان را به هر سمتی که ما کج کنیم مایع درون آن، سطح خود را حفظ می‌کند. بتن خود تراز شونده هم چنین قابلیتی دارد. در ساخت این نوع بتن از سیمان پورتلند، مواد معدنی و ذرات پلیمری استفاده شده است. وجود این مواد باعث افزایش استحکام و مقاومت بتن می‌شود. بنابراین استفاده از این بتن موجب مقاوم سازی ساختمان نیز می‌شود. یکی از ویژگی‌های منحصر بفرد بتن خودتراز شونده، استفاده از مواد روان کننده در فرآیند ساخت آن است به همین علت هم میزان آب مورد استفاده در آن بسیار کمتر از سایر بتن‌ها است.

 

فواید استفاده از بتن خودتراز شونده

همان‌طور که پیش‌تر گفته شد امروزه ساختن ساختمان‌هایی که از هر جهت بی‌عیب و نقص باشد هدف هر مهندس و ساختمان‌سازی است. از سوی دیگر مقاوم سازی ساختمان با مصالح باکیفیت  امر پراهمیتی است. معمولا وقتی از بتن‌های معمولی استفاده می‌کنیم بعد از مدتی شاهد آسیب دیدگی و تخریب سطوح آن هستیم و به‌دنبال راه چاره برای ترمیم نواقص بر‌می‌آییم. چه خوب است از همان ابتدا از متریال خوب و درجه یک استفاده کنیم تا در نهایت کارمان را بدون نقص و ایراد به پایان برسانیم. خوشبختانه بتن خودتراز شونده از قیمت مناسبی هم برخوردار است و شما از این نظر هم نیاز نیست نگران هزینه تمام شده پروژه‌های خود باشید.

برخی از مزایای بتن خودتراز شونده که هرکسی را ترغیب به استفاده از آن می‌کند عبارت‌اند از؛

 

  • عدم نیاز به افزودن آب و این یعنی استفاده از مصالح کمتر
  • از آن‌جا که این نوع بتن سطحی بسیار صاف ایجاد می‌کند به‌تنهایی می‌تواند به‌عنوان یک کفپوش مورد استفاده قرار گیرد
  • ایجاد سطح بسیار صاف برای قرار دادن کفپوش‌ها
  • قابلیت استفاده بر روی سطوحی مثل بتن، کاشی و تخته سه‌لا
  • سرعت بالا در خشک شدن
  • مقاومت و طول عمر بالا
  • مقرون به‌صرفه بودن
  • بسیار روان و سیال
  • کم کردن میزان نفوذپذیری  بدون انقباض
  • افزایش سرعت بتن‌ریزی
  • مانع نفوذ آب به داخل سازه
  • آزادی عمل بیشتر برای انجام کار

همچنین درصورت استفاده از بتن خودتراز شونده دیگر نیازی به استفاده از دستگاه ویبریلیشن ندارید. از سویی دیگر به‌خاطر استفاده آسان و راحت از این بتن خطرات حین کار به طرز چشمگیری کاهش می‌یابد. از دیگر فواید قابل تأمل این نوع بتن کاهش تعداد نیروی انسانی مورد نیاز برای فرآیند بتن‌ریزی می‌باشد. از  آن‌جا که این نوع بتن خودتراز شونده است در حین کار نیاز شما را به نیروی انسانی کاهش می‌دهد و همین امر نیز موجب کاهش هزینه‌های پروژه شما می‌گرد

 

 

مشخصات ظاهری بتن خودتراز شونده

بتن خودتراز شونده به شکل پودر در بازار به‌فروش می‌رسد. برای استفاده از آن، باید با میزان معینی آب ترکیب شود. به لحاظ بسته‌بندی هم معمولا در ابعاد و وزن‌های متنوعی قابل تهیه کردن است. اگر قصد دارید بتن خودتراز شونده را خرید و نگه‌داری کنید بهتر است آن را در محیطی دور از نور خورشید، یا سرما و دماهای پایین قرار دهید. زیرا اگر این نوع بتن در معرض تابش خورشید یا سرما باشد به‌مرور کیفیت خود را از دست می‌دهد.

 

 

چگونه از بتن خودتراز شونده استفاده کنیم؟

اگر برای بالا بردن سرعت و کیفیت بتن‌ریزی و همچنین مقاوم سازی ساختمان خود قصد دارید از بتن خودتراز شونده استفاده کنید ما در این بخش نحوه استفاده از این نوع بتن را به شما آموزش می‌دهیم. همان‌طور که گفتیم بتن خودتراز شونده پودری شکل است و برای استفاده از آن باید با آب ترکیب شود.

میزان آب مورد نیاز بستگی به نوع ملات شما دارد. اگر ملات مورد استفاده شما دوغابی است در ساختن بتن خودتراز شونده نیز باید از مقدار بیشتری آب استفاده کنید. اما اگر ملات شما خمیری است و مقدار آب کمی دارد، در ساخت بتن خودتراز شونده نیز باید از مقدار کمی آب استفاده نمایید.

 

ضخامت بتن خودتراز شونده

اگر بتن سطح شما خمیری بوده است ضخامت بتن خودتراز شونده شما باید چیزی حدود 7 سانتی‌متر باشد. چنان‌چه بتن شما از نوع دوغابی است ضخامت بتن خودتراز شونده شما می‌بایست 5 سانتی‌متر باشد. در بتن‌ریزی حتما به ضخامت‌های گفته شده دقت نمایید زیرا اگر بتن خودتراز شونده کمتر از این ضخامت ریخته شود نه‌تنها نواقص مورد نظر شما را نمی‌پوشاند بلکه به‌مرور دچار افت کیفیت و نواقصی نیز خواهد شد.

همچنین این نکته را نیز رعایت بفرمایید که سطحی که قرار است بتن خودتراز شونده را روی آن اجرا کنید عاری از آلودگی و چربی باشد تا به نتیجه دلخواهتان برسید.

 

زمان لازم برای خشک شدن بتن خودتراز شونده

استفاده از بتن خودتراز شونده بسیار آسان است و زمان زیادی نمی‌خواهد. این نوع بتن معمولا بسیار سریع خشک می‌شود و موجب مقاوم سازی ساختمان و ایجاد سطحی کاملا صاف خواهد شد. معمولا  مراحل آماده سازی و اعمال مواد بتن برروی سطح مجموعا حدود 2 ساعت زمان می‌طلبد. همچنین باید برای خشک شدن آن هم حدود 6 ساعت زمان را در نظر بگیرید.

 

کلام آخر

از بتن خودتراز شونده برای مقاوم سازی ساختمان و همچنین برای از بین بردن ترک‌ها و عیوب موجود در بتن‌ها استفاده می‌شود. این نوع بتن بسیار کاربردی و پراستفاده است. از پوشش کف انبارها و کارخانه‌ها گرفته تا تاسیسات تابشی و گرمایشی، بتن خودتراز شونده کاربرد دارد. با توجه به مزایای بی‌شمار این نوع بتن بدون‌شک وقت آن است که شما نیز در پروژه‌های ساختمان سازی خود از بتن خودتراز شونده استفاده کنید. در این مقاله سعی شد تا علاوه بر توضیح بتن خودتراز شونده سایر نکات مهم پیرامون آن نیز به شما ارائه شود. اگر درباره این محصول سوالی دارید در بخش کامنت‌ها مطرح کنید تا همکاران ما در اسرع وقت به آن پاسخ بدهند. همچنبن اگر این مقاله برای شما مفید بوده است می‌توانید  آن را با سایر دوستان و همکاران‌تان هم به‌اشتراک بگذارید. برای دریافت مشاوره و انواع خدمات فنی و مهندسی بتن، با ما تماس بگیرید. 

 

همرسانی :