پودر سخت کننده‌ی بتن چیست و چه کاربردی دارد؟

تاریخ انتشار : 1400/10/18

قسمت‌های مختلف ساختمان با مرور زمان و مستهلک شدن، دچار انواع سایش‌ها می‌شوند. از این جهت بکارگیری مواد و مصالحی که مقاوت بیشتری در حفظ استحکام خود و در برابر استهلاک داشته باشند، بسیار برای مقاوم سازی ساختمان با اهمیت هستند. روش‌ها و مواد مختلفی در جهت مقاوم سازی ساختمان به کار گرفته می‌شوند. در این مقاله سعی شده‌است که در ابتدا تعریفی از پودر سفت‌کننده و سخت‌کننده‌ی بتن ارائه شود و در ادامه به بررسی کاربردها، مزایا و روش استفاده از آن پرداخته شده‌است.

 

 

دو روش مقاوم سازی ساختمان

در صورتی که شبکه‌ گذاری و زیرسازی انجام شده‌باشد، می‌توان در جهت مقاوم سازی ساختمان دو روش را به کار گرفت. در این مقاله به بررسی و توضیح روش دوم که پودر سخت‌کننده‌ی بتن است و جهت مقاوم سازی ساختمان به کار گرفته می‌شود، پرداخته شده‌است.

۱.هارد ملات

منظور از عبارت هارد ملات، سنگدانه‌های سیلیسی بوده که همراه با سیمان است؛ البته پودر رنگی نیز می‌تواند در این مورد به کار گرفته شود. در این روش، استفاده از هارد ملات، همزمان با بتن ریزی انجام می‌شود و ضخامتی در حدود ده درصد ارتفاع اسلب بتنی بعد از آنکه شیره بتن به سمت بالا حرکت کرد، قابل انجام است. برای مثال اگر اسلب بتنی سی سانتیمتر باشد، ده درصد آن سه سانتیمتر می‌شود که در درواقع همان ضخامت مطلوب هارد ملات است.

۲.پودر سخت‌کننده بتن

این مورد نیز در جهت مقاوم سازی ساختمان انجام شده و نسبت به روش قبلی بصرفه‌تر است. روش اجرای آن، مثل روش اول است و بعد از ماله‌ی اولیه، پودر سخت‌کننده به مقدار کافی و مورد نیاز در هر متر مربع اضافه شده و دوباره با ماله‌ی پروانه‌ای به حالت مطلوب و صاف می‌رسد.

 

پودر سخت‌کننده بتن چیست؟

منظور از پودر سخت‌کننده‌ی بتن یا همان بتن ضد سایش، مجموعه‌ای متنوع از انواع بتن‌ها و کفپوش‌های بتنی است که در جهت مقاوم سازی ساختمان از آن‌ها استفاده می‌شود. ماده‌ی اصلی تشکیل دهنده‌ی کفپوش‌های سیمانی، سنگدانه‌های طبیعی و سیمان و یا همان بتن می‌باشد. بتن ضد سایش را با بکار گیری ژل میکروسیلیس تولید می‌کنند. با توجه به مقاومت بسیار زیاد بتن‌های ضد سایش در مقابل آسیب‌های فیزیکی و شیمیایی محیط، از آن‌ها در جهت مقاوم سازی ساختمان استفاده می‌شود.

 مقاوم سازی ساختمان برای موارد دیگری نیز کاربرد دارد؛ چرا که با استفاده از این نوع محصول، در مقابل عوامل مخرب داخلی بتن نیز، مقاومت ایجاد می‌شود. به این صورت که با استفاده از بتن ضد سایش، استهلاک کاهش پیدا کرده و دوام سازه زیاد می‌شود که این موارد به معنی اقداماتی جهت مقاوم سازی ساختمان است.

مقاوم سازی ساختمان به این علت اهمیت دارد که با پیگیری و اقدام در جهت آن، احتمال هر نوع آسیب دیدگی به کمترین میزان ممکن خود می‌رسد. بکارگیری این روش برای اماکن صنعتی که در معرض فشارهایی سنگین و تنش‌هایی مخرب قرار دارند بسیار موثر است؛ چرا که به هر حال مقاوم سازی ساختمان یک فعالیت اجتناب ناپذیر بوده و باید از روش‌ها و مواد مختلفی در جهت مقاوم سازی ساختمان استفاده کرد.

 پودر سخت‌کننده‌ی بتن یا همان پودر ضد سایش بتن، نوعی محصول است که برای ایجاد سطوح بتنی صیقلی، یکدست و مقاوم استفاده می‌شود تا در نهایت بتواند ابزاری تضمین کننده برای مقاوم سازی ساختمان باشد. پودر سخت‌کننده‌ی بتن با انجام پاشش پودر خشک، سطحی ضد سایش و داری مقاومت بالا، برای بتن ایجاد می‌کند و در نهایت باعث مقاوم سازی ساختمان نیز می‌شود.

 

روش استفاده از پودر سخت‌کننده بتن جهت مقاوم سازی ساختمان

بعد از تمام شدن مرحله‌ی بتن ریزی و بعد از اینکه سطح بتن به حالت نیمه خشک رسید، باید فرآیند استفاده از پودر سخت‌کننده‌ی بتن را شروع کنید. با توجه به کاربری سطح مورد نظر، پودر سخت‌کننده‌ی بتن را روی سطوح بتنی پاشیده تا از این طریق باعث جذب رطوبت شود. برای اینکه خروجی کار، سطحی یکنواخت، صاف و با مقاومت بالا باشد و در نهایت باعث مقاوم سازی ساختمان شود، لازم است که با استفاده از ماله‌ی پروانه‌ای، سطح نهایی مورد نظر را پرداخت کنید. بعد از آنکه مرحله‌ی ماله کشی تمام شد، با اسپری کردن آب روی سطوح، عمل آوری بتن سخت شده را انجام دهید.

 

کاربرد پودر سخت‌کننده‌ی بتن

با توجه به این موضوع که آسیب‌های محیطی برای سطوح بیرونی بتن محتمل‌تر است، بیشترین کاربرد بتن ضد سایش را می‌توان برای استفاده‌ی آن در مواردی دانست که بتن در حالت اکسپوز است. حالت اکسپوز بودن بتن به این معنا می‌باشد که سطح بتن با فضای بیرون مرتبط است. پس مقاوم سازی ساختمان در این مورد مهم‌تر است. به همین دلیل از بتن ضد سایش در مواردی مثل منابع بتنی، عرشه‌ی پل‌ها، تونل‌ها، پارکینگ‌ها، کانال‌های انتقال آب و مخازن آب بندی استفاده می‌شود.

به طور کلی در مواردی که سازه‌های بتنی در معرض برخورد با آب هستند، احتمال ساییدگی و آسیب دیدگی بتن بسیار زیاد می‌شود. از این جهت مقاوم سازی ساختمان اهمیت پیدا می‌کند که از طریق استفاده از پودر سفت‌کننده‌ی بتن می‌توان به آن حد از مقاومت نزدیک شد. در ادامه، به بعضی از کاربردهای پودر سخت کننده‌ی بتن در جهت مقاوم سازی ساختمان، پرداخته شده‌است. مواردی مانند:

  • نیروگاه و محل نصب ژنراتور و توربین
  • کف سازی محوطه کارخانه‌ها و برخی سالن‌ها
  • پارکینگ و محل استقرار ماشین آلات
  • انبار و آشیانه‌ی هواپیما
  • سکوهای دریافت سوخت خودروها
  • مکان برخاستن و فرود هلیکوپتر
  • کارواش، تعمیرگاه و سردخانه صنعتی

 

مزایای استفاده از پودر سخت‌کننده‌ی بتن

  • سرعت زیاد و سهولت در اجرا
  • مقاوم سازی در برابر دوره های یخبندان و ذوب
  • مناسب جهت مقاوم سازی ساختمان در سطوح خارجی و داخلی
  • میزان زیاد پیوستگی و چسبندگی به بتن
  • ایجاد سطحی مقاوم در برابر ضربه، فرسایش و سایش و در نتیجه، مقاوم سازی ساختمان

 

 

پودر سخت کننده‌ی بتن، کاربردی در مقاوم سازی ساختمان

به دلیل میزان نفوذپذیری کم این نوع از بتن، در پروژه‌ها و سازه‌هایی که نیاز باشد از بتنی با میزان نفوذپذیری کم استفاده شود، می‌توان بتن ضد سایش را به کار گرفت. با استفاده از پودر سخت‌کننده‌ی بتن می‌توان در جهت مقاوم سازی ساختمان، فعالیتی بسیار موثر انجام داد. یکی از موارد با اهمیت در سازه‌ها، ظاهر آن‌ها می‌باشد، در حالیکه موردی مهم‌تر از آن نیز وجود دارد و آن مقاوم بودن و استحکام سازه است. پس هر روش، ماده و یا ابزاری که در این جهت کمک کننده و موثر است، باید به کار گرفته شود.

برای دریافت مشاوره و خدمات فنی و مهندسی، با ما تماس بگیرید.

همرسانی :