مصالح ساختمانی

تاریخ انتشار : 1399/02/09

مصالح ساختمانی به متریال هایی گفته می شود که از آن ها در احداث و تولید سازه های مختلف استفاده می شود. در احداث یک بنا مصالح مختلفی به کار می روند که به صورت طبیعی یا مصنوعی و خام یا ترکیبی بوده و هر کدام دارای ویژگی های منحصر بفرد می باشند. آشنایی با این مصالح به منظور ترسیم نقشه های ساختمانی و اجرای آن ها ضروری است، از این رو فعالان حوزه ساخت و ساز باید به خوبی با مواد و مصالح ساختمانی آشنا باشند تا سازه ای مقاوم و با دوام احداث نمایند. رایج ترین مصالحی که از گذشته تا امروز مورد استفاده قرار گرفته اند و همچنان جایگاه خود را در صنعت معماری و ساختمان سازی حفظ نموده اند چوب، سیمان، فلز، آجر و بتن می باشند. این متریال ها به دلیل مقاومت بسیار بالا و هزینه مقرون بصرفه در پروژه های مختلف مورد استفاده قرار می گیرند. در دنیای مدرن امروز مصالح ساختمانی نوین توسط صنعتگران تولید و به بازار عرضه می شوند که در مقایسه با مصالح قدیمی قابلیت ها و مزایای بی شماری دارند. هر یک از این مصالح با توجه به مقاومت و کارایی خود در قسمت های مختلف ساختمان به کار می روند.

مواد و مصالح از لحاظ جنس

الف) مصالح ساده

این مصالح عبارتند از: فرآورده‌های معدنی، طبیعی یا مصنوعی که از یک جنس و یا مواد مشابه تشکیل شده باشند مثل سیمان، شن، ماسه، کاشی، تیرآهن، بلوک و …

 

ب) مصالح مرکب

به فرآورده‌های معدنی، طبیعی یا مصنوعی که از چند نوع ماده‌ی داخلی تشکیل شده باشند، «مصالح مرکب» می‌گویند؛ مانند ایرانیت، ایزوگام، ملات‌ها، بتن، آردوازها و …

 

انواع مصالح از لحاظ چگونگی تولید

الف) مصالح پیش ساخته

به مواد و مصالحی که ابتدا در کارخانه تولید شده‌اند و سپس آن‌ها را به محل اجرا آورده و استفاده کرده‌اند، «مصالح پیش‌ساخته» می‌گویند؛ مانند کاشی، سرامیک، آجر، سفال، تیرچه و بلوک، قیرگونی، آسفالت آماده و قطعات بتنی.

 

ب) مصالح درجا

این مصالح در محل ساخت، تهیه و تولید می‌گردند مثل بتن درجا، ملات‌ها، قیرگونی درجا، اسکلت و چهارچوب‌های درجا

انواع مواد و مصالح ساختمانی از نظر منشأ و کاربردشان

  • مصالح طبیعی

این مصالح شامل مواد معدنی موجود در طبیعت می‌باشد مثل ماسه، خاک‌ها به خصوص خاک رُس و مصالح سنگی.

 

  • چسباننده‌ها

به مواد معدنی یا مصنوعی که باعث چسباندن ذرات مواد و مصالح دیگر به هم می‌شوند، «چسب» می‌گویند مانند قیر.

 

  • ملات‌ها

مواد مرکب چسبنده که از ترکیب یک ماده‌ی حلّال یا چسب ساختمانی مثل آب و ذرات پرکننده ایجاد می‌شوند را ملات می‌نامند؛ مانند ملات کاه‌گل، گِل رُس، شفته آهک، ماسه آهک، گچ و خاک، ماسه سیمان و باتارد.

 

  • قطعات

به اجزای معدنی به کار رفته در یک ساختمان، «قطعات» می‌گویند؛ مانند آجرها، قطعه سنگ‌ها، کاشی، سرامیک، بلوک‌ها، جامِ شیشه، موزائیک و …

 

  • فلزات

به ترکیبات شکلی بدست آمده از ذوب و قالب‌گیری کانی‌های فلزی، «فلز» می‌گویند. مثل چدن، فولاد، آلومینیوم، مس، سرب و روی.

 

  • چوب

این دسته از مصالح عبارتند از: ترکیبات بریده شده از تنه‌ی درختان یا فرآورده‌های عمل آورده شده از تراشه‌ی ارّه‌کاری؛ مانند چهارتراش، تیرک، روکش‌های چوبی و نئوپان یا فیبر.

 

  • مواد آلی

مواد آلی عبارتند از: موادی شامل هیدروکربن که از تجزیه‌ی بقایای جانوران و گیاهان تولید گردیده و در فعالیت‌های ساختمانی و عایق‌کار به کار گرفته می‌شوند؛ مانند قیرهای ساده و آسفالت‌ها، چسب‌ها، پی‌وی‌سی و…

 

  • مواد متفرقه

سایر مواد و صالحی که در امور ساختمانی کاربرد دارند و در دسته‌بندی‌های دیگر قرار نمی‌گیرند، عضو این دسته هستند؛ مانند پشم‌سنگ، پشم‌شیشه، چوب‌پنبه، گونی، آزبستن و لوله‌های ساختمانی.

تمام محصولاتی که توسط مرکز بتن ایران عرضه می‌گردند، مطابق با استانداردهای کیفی بین المللی می‌باشد.

بخش فنی مرکز بتن ایران در جهت ارائه مشاوره فنی مربوط به بتن و بتن ریزی و نحوه استفاده صحیح از مواد خود در کارگاه آماده همکاری و انجام خدمات می‌باشد.

همرسانی :