انواع روشها و مواد تخریب بتن
تاریخ انتشار : 1400/05/23
در سبک ساختمان سازی رایج در ایران، بتنهای مسلح، از پرکاربردترین مصالح ساختمانی محسوب شده و تعداد کثیری از ساختمانها، با استفاده از بتن بنا میشوند. در زمانهای گوناگون ساخت یک بنا و ساختمان، ممکن است به دلایل متفاوتی نیاز به ایجاد تغییراتی در بتنهای استفاده شده باشد. برای تخریب بتن، از روشها و مواد متفاوتی استفاده شده که هر کدام با توجه به نیاز موجود، استفاده میشوند. در این مقاله در ابتدا به بررسی دلایل تخریب بتن پرداخته و سپس به معرفی و بررسی انواع روشها و مواد تخریب بتن میپردازیم. با ما همراه باشید.
تخریب بتن و دلایل آن
در ساختمانها و بناهایی که با استفاده از بتن ساخته شدهاند، بعد از اتمام پروژه و یا در حین انجام آن، برای ایجاد تغییرات و یا اصلاح طراحی و اجرای نامناسب سازه، نیاز به تخریب بتن باشد.
در مواردی ممکن است به علت رفع ترکهای سطحی و یا فرسایش به مرور زمان، نیاز به بازسازی یا روکش شدن، داشته باشد. در برخی از این موارد پیش آمده که قابل بازسازی و تعمیر نبوده و عملا اینکار هدر رفت وقت و هزینه را به دنبال خواهد داشت. از این رو بخش یا کل قسمت سازهی بتنی مد نظر را با روشها و مواد تخریب بتن، تخریب میکنند.
به عنوان مثال در پالایشگاهها، با توجه به اینکه از زمان تاسیس آنها، مدت زیادی گذشته، به طور مداوم، نیاز به بازسازی، ترمیم و تعمیرات در آن پالایشگاه وجود دارد و تخریب بتن با استفاده از روشها و مواد تخریب بتن، یکی از کارهایی است که در طی این فرایندها، انجام میشود.
یا در مثالی دیگر، از مشکلات رایجی که در اسکلههای بتنی وجود دارد، خوردگی میلگردها و سست شدن آرماتور بندی آنها میباشد. به علت جابه جایی وزنهای سنگینی که بر روی اسکلهها صورت میگیرد، در صورت عدم مراقبت و تعمیرات و بازسازی به موقع، احتمال وارد شدن خسارات جبران ناپذیری وجود دارد.
میلگردهای موجود در اسکلهها به علت مجاورت مداوم با آب دریا (آب دریا مملو از نمک و املاح مختلف میباشد)، در معرض انواع مختلفی از آسیب دیدگیها و خوردگیها قرار دارند. برای بازسازی میلگردهای اسکلهها، ابتدا باید با روشها و مواد تخریب بتن، بتن دور میلگردها را تخریب کرده و پس از رسیدن به سطوح آسیب دیده میلگرد، تعمیرات مربوطه انجام شود.
انواع روشها و مواد تخریب بتن
زمانی که به تخریب بتن به دلایل مختلف نیاز میشود، میتوان از روشها و مواد تخریب بتن استفاده کرد که هر کدام معایب و مزایای خاص خود را دارند. میتوان گفت به طور کلی برای تخریب بتن، به سه روش کلی واترجت، مکانیکی و شیمیایی وجود دارد که هر کدام از آنها معایب و مزایای خاص خود را داشته و با توجه به نوع کاربرد، در موارد مختلفی استفاده میشوند. در ادامه به معرفی و بررسی این دو روش میپردازیم.
-
تخریب بتن با واترجت
همانطور که از اسم این روش مشخص است، تخریب بتن با استفاده از فشار زیاد آب انجام میگیرد، به این صورت که آب با فشار بسیار زیادی وارد تخلخلهای موجود در بتن شده و باعث کنده شدن بتن از سطوح میلگرد میشود. از این روش به طور معمول زمان تعمیرات بتن استفاده میشود؛ زیرا که با استفاده از واتر جت علاوه بر عدم ایجاد ترکهای کوچک -اصطلاحا میکرو ترک- و آسیب به سازهی اصلی، زنگ زدگیهای میلگردها را نیز از بین میبرد و کار تعمیر و ترمیم را راحتتر میکند. همچنین استفاده از واتر جت، مشکلاتی همچون سر و صدای زیاد را به همراه ندارند.
-
تخریب بتن به روش مکانیکی
یکی از روشهای دیگر تخریب بتن، روش مکانیکی میباشد. در این روش با استفاده از ماشینآلات و ابزار مکانیکی دارای یک موتور قدرتمند و اعمال فشار هیدرولیکی، باعث تخریب بتن میشوند. ماشینآلاتی مانند پیکور، کمپرسورهای بادی و برقی و... . در روش مکانیکی، سرعت تخریب بیشتر و هزینهی آن در مقایسه با دیگر روشها، کمتر میباشد. اما از معایب این روش میتوان به ایجاد آلودگی صوتی زیاد و همچنین به وجود آوردن حجم زیادی گرد و خاک، اشاره کرد. در صورتی که تخریب بتن در حوالی مناطق مسکونی بخواهد انجام شود، استفاده از این روش به توصیه نمیشود. همچنین در این روش احتمال ایجاد ترکهای ریز و مویی در سازه و دِفرمه شدن میلگردها وجود دارد.
-
تخریب بتن به روش شیمیایی
روش شیمیایی، نسبتا به روشهای دیگر، پرهزینهتر میباشد اما با وجود مزایایی داشته، ارزش انجام را دارد. در روش شیمیایی، با استفاده از مواد شیمیایی و تاثیری که بر بتن میگذارند، باعث از هم گسیختگی و تخریب بتن میشوند.
در روش شیمیایی، میتوان از مواد منفجره استفاده کرد؛ اما با توجه به خطرات احتمالی این کار و عدم وجود دقت کافی در تخریب، استفاده از این روش رواج زیادی ندارد.
یکی از روشهایی که در تخریب بتن به روش شیمیایی انجام میشود، استفاده از پودر تخریب کنندهی بتن است. استفاده از پودرهای تخریب کنندهی بتن در تخریب بتن، از بهترین تکنیکهای تخریبی بدون انفجار بوده که پتانسیل و بازدهی زیادی در تخریب صددرصدی بتن را داراست. همچنین استفاده از پودر تخریب کنندهی بتن، در مقایسه با سایر مواد تخریب کننده نظیر دینامیت و باروت، از ایمنی بسیار بالاتری برای مجریان برخوردار است ضمن اینکه به هیچ وجه آلودگی صوتی ایجاد نکرده و خطرات زیست محیطی نیز در پی نخواهد داشت. البته که رعایت موارد ایمنی مانند استفاده از دستکش و عینکهای مخصوص ضرورت دارد.
پودر تخریب کنندهی بتن، مادهای شیمیایی است که در موارد زیادی کاربرد دارد؛ از جمله:
- استحصال زمین جهت تأمین مصالح مورد نیاز پروژههای ساخت موج شکن، اسکله، راه سازی و غیره ...
- تخریب بتن مسلح و غیر مسلح
- استخراج سنگ از معادن (گرانیت، تراورتن، کرومیت و ...) و باطله برداری.
- پاکسازی محوطه جهت ایجاد کانال، جاده و تونل
- تخریب سازههای بتنی باقی مانده مانند پایه شمعها، سکوی تاور و غیره ...
در صورت استفاده از پودر تخریب کنندهی بتن، با توجه به دمای محیط و هوا، حدود 5 تا 6 ساعت، تخریب طول خواهد کشید.
در نظر داشته باشید که برای مشاهدهی مشخصات پودر تخریب کنندهی بتن، از اینجا وارد شده و برای تهیه آن با ما تماس بگیرید.
سخن آخر
استفاده از روشها و مواد مختلف تخریب بتن، با توجه به نوع ساختمان و موارد دیگر، انتخاب میشود؛ اما به طور کلی باید روشی را انتخاب نمود تا علاوه بر به صرفه بودن، ایمنی کارگران و مابقی افراد موجود در پروژه و اطراف آن، تامین شود. در این مقاله با سعی بر آن بود تا با بررسی انواع روش و مواد تخریب بتن، شما را در این زمینه راهنمایی نماییم.