بتن آماده چیست ؟
تاریخ انتشار : 1399/02/08
بتن آماده
بتن به عنوان پر تولیدترین ماده صنعتی در جهان می باشد که انواع و اقسام مختلفی دارد. ساختار بتن مجموعه ای از ذرات شن و ماسه به وسیله چسبی متشکل از سیمان و آب بهم متصل شده اند که این مواد به نسبت مشخصی با هم مخلوط میشوند، این میزان مشخص طرح اختلاط نام دارد که بر اساس فرمول و محاسب معین میگردد بنابراین بسته به بزرگی ذرات شن و ماسه و میزان آب و سیمان می تواند مقاومت های مختلفی داشته باشد و در جاهای مختلف بسته به نوع کاربری و هدف مورد نظر مورد استفاده قرار گیرد. بتن آماده بتنی است که به صورت مخلوطی تازه وسخت نشده (روان) به مشتری تحویل داده میشود. با توجه به قابلیت سفارشی کردن خواص آن برای کارهای مختلف و مقاومت ودوام آن در مواجهه با شرایط محیطی مختلف، بتن آماده یکی از مواد متداول و چندمنظوره ساختمانی است. کارشناسان مرکز بتن ایران آماده ارائه مشاوره و خدمات رسانی در این زمینه می باشند.
به طور کلی سه نوع بتن آماده وجود دارد:
- بتن مخلوط در کامیون، مواد و مصالح در کارخانه مرکزی در کامیون ریخته میشود و در طی مسیر به هنگام حمل و نقل مواد در میکسر کامیون کاملاً مخلوط میشوند. اغلب اوقات بتن در طول مسیر مقداری مخلوط میشود، اما مخلوط نهایی در محل کار حاصل میشود. مخلوط ترانزیتی آب را از سیمان و سنگدانهها جدا نگه میدارد و بلافاصله در محل ساخت و ساز آن را با بتن مخلوط میکند. این روش از مشکلاتی مانند سخت شدن بیش از حد بتن، ریزش در طول مسیر، تأخیرهای احتمالی در مسیر اجتناب میکند. همچنین به کمک این روش میتوان بتن آماده را مسیرهای دور نیز منتقل کرد. تنها عیب این روش است که ممکن است ظرفیت کامیون ترانزیت کمتر از ظرفیت کامیونهای مخصوص حمل بتن آماده مخلوط شده در مرکز باشد.
- بتن نیم ساخته به منظور افزایش ظرفیت بار کامیون و حفظ مزایی بتن مخلوط ترانزیت به کار میرود. در بتن نیم ساخته، بتن تقریبا در کارگاه مخلوط شده است تا از حجم مخلوط کاسته شود، سپس در محل کارگاه ساختمانی مخلوط تکمیل میشود.
- اغلب بتن آماده پس از رسیدن به محل کارگاه ساختمانی مجددا مخلوط میشود تا از ایجاد هر گونه ناخالصی ممانعت به عمل آید. با این وجود بتن آماده مجددا مخلوط میشود تا سریعتر مواد سخت شوند. برخی از مواد به کار رفته همانند آب و مواد افزودنی پس از رسیدن به محل کار به مخلوط بتن اضافه میشود تا اطمینان حاصل شود که خواص بتن قبل از قرارگیری حفظ شده است.
مزایای استفاده از بتن آماده
- استفاده از بتن آماده برای کنترل کیفیت بالا و نزدیک سبب کاهش تغییرات در خواص بتن سخت شده می شود.
- استفاده در کارگاههای با فضای کم و شلوغ یا در راهسازی ها که امکان دپوی مصالح و ساخت بتن دشوار است.
- استفاده از کامیونهای مخلوط کن که در طول حمل از جدایی دانه ها و کاهش کارآیی جلوگیری می کند.
- راحتی در ساخت مقادیر کم بتن و بتن ریزی متناوب
کاربرد های بتن آماده
- ساخت بتن مسلح در پی ساختمان ها یا در ساختمان های اسکلت های
- روسازی راه
- کفپوش
- اجزای پیش ساخته ساختمان، مانند پله پیش ساخته
********************************
ترمیم موضعی بتن
ترمیم موضعی بتن محصولي آماده مصرف است که بصورت پودری بر پایه پلیمر به همراه سیمان کانی ها و فیلرهای لازم توليد شده است و پس از مخلوط شدن با آب به نسبت لازم بمنظور تسطيح سطوح و در نهايت ايجاد قشر واترپروف و ضدآب جهت نفوذ ناپذير شدن سطوح بتني و سيماني بكار ميرود. جهت ارائه مشاوره و خدمات رسانی در زمینه ترمیم موضعی بتن می توانید با کارشناسان مرکز بتن ایران در تماس باشید.
ویژگی ها
- چسبندگي مطلوب براي سطوح بتني و حتي سطوح ليسهاي
- امکان اجرا در سطوح داخلي و خارجي
- واترپروف كننده سطح بطور كامل
- كاملاً بهداشتي و غير سمي و عدم تغيير رنگ
- مقاوم در مقابل آب دريا و بسياري از املاح و مواد شيميايي و پارهاي اسيدها
- پايايي و دوام كافي در مقابل يخبندان و تغييرات دما
- اجراي بسيار سهل و آسان
- خاصيت الاستيسيته و خمشي مناسب
- فاقد كلرايد و مواد خورنده آرماتور و فلزات
- امكان ايجاد همرنگي با پوششهاي مجاور و ديگر سطوح (قابل تولید با سیمان سفید یا طوسی طبق سفارش مشتری)
- قابل تولید با دانه بندی مناسب طبق سفارش مشتری
- رواني و فرمگيري لازم در اجراي با ماله و يا كاردك
- با صرفه و اقتصادي
محل های مصرف
- بر طرف نمودن كرمخوردگي بتنها ، تسطيح سطوح و ناهمواري
- واترپروف كردن سطوح داخلي لولهها و كانالهاي انتقال آب
- مرمت و اصلاح كيسونها و اسكلههاي دريايي
- ترميم خطوط قالب و همسطح كردن آن
**************************
تخریب بتن
تخریب بتن فرآیند برش، جداسازی و حذف کنترل شده بتن است. این فرآیند حتما باید توسط تیم های تخصصی و با تجربه در این زمینه انجام گیرد، زیرا هرگونه اشتباه در انجام فرآیند می تواند خسارات جانی و مالی جبران ناپذیری به همراه داشته باشد.
تخریب بتن معمولا در اکثر پروژه های ساختمانی مورد استفاده قرار می گیرد. از طرفی اشتباهات مهندسی و اشتباهات اجرایی در همه پروژه ها اتفاق میافتد و از طرف دیگر ممکن است در برخی موارد تغییراتی در سازه ایجاد شود که عملیاتی کردن این تغییرات گاها نیازمند تخریب بخش هایی از سازه است.
همچنین در پروژه های مقاوم سازی در صورتی که در مرحله ارزیابی سازه مشخص شود که میزان آسیب بیشتر از حد مجاز است، ممکن است بخشی از سازه تخریب شده و المان هایی که تخریب می شوند، از ابتدا بازسازی شوند.
تخریب بتن مسلح
در اغلب موارد منظور از تخریب بتن، تخریب بتن مسلح می باشد. تخریب بتن مسلح با توجه به میزان تسلیح و نوع آرماتورگذاری آن می تواند با دشواری هایی رو به رو باشد. همچنین با توجه به اینکه بتن مسلح در سازه ها کاربرد دارد، تخریب آن می تواند مشکلاتی ایجاد نماید. از مهم ترین تاثیرات آن می توان به از بین رفتن یکپارچگی سازه، وارد شدن آسیب به المان های دیگر، ایجاد شدن مشکل برای کل سازه و … اشاره نمود.
جدای از دشواری های انجام این فرآیند، رعایت نکات ایمنی در تخریب بتن مسلح اهمیت بالایی دارد. قسمتی از بتن که تخریب می شود، هرچند بسیار کوچک نقش سازه ای دارد و تخریب و حذف آن می تواند باربری سازه را با مشکل رو به رو نماید. به همین دلیل فرآیند تخریب باید با تکیه بر دانش و تجربه کافی و همچنین رعایت نکات ایمنی انجام شود. بهره گیری از متخصصان در این زمینه می تواند به دست یافتن به این اهداف کمک زیادی نماید. در این زمینه می توانید با کارشناسان مرکز بتن ایران در تماس باشید.
انواع روش های تخریب بتن
روش های مختلفی برای تخریب بتن وجود دارند. تخریب بتن در پروژه های مقاوم سازی در واقع اولین مرحله به حساب می آید.
تخریب با کمک دستگاه های پنوماتیکی و هیدرولیکی
این دستگاه های تخریبی به صورت رایج برای تخریب بتن پیاده رو ها و جاده ها، عرشه پل ها و فنداسیون ها مورد استفاده قرار می گیرد. میزان تخریب با این روش معمولا به مقاومت بتن، اندازه چکش دستگاه تخریب، شرایط کار و میزان میلگردهای استفاده شده در بتن بستگی دارد.
دستگاه های پنوماتیکی و هیدرولیکی می توانند قدرت تخریب بالایی داشته باشند و حتی در برخی موارد خصوصا برای شرایط دسترسی دشوار مانند زیر آب از راه دور کنترل شوند.
- قابلیت مانور و دسترسی آسان
- قابلیت کنترل از راه دور
- قابلیت استفاده برای تخریب در زیر آب
- برخی محدودیت های این روش شامل تولید صدا، گرد و غبار و لرزش می شود.
تخریب تحت فشار
زمانی که تخریب بدون آلودگی و گرد و غبار، کنترل شده و کم سر و صدا مد نظر باشد، تخریب تحت فشار – مکانیکی و شیمیایی- بهترین گزینه است. با فشار مکانیکی، بتن با استفاده از قدرت زیاد و دستگاه های جدا کننده که با فشار هیدرولیک ایجاد شده توسط یک موتور کار می کنند، خرد می شود. در روش شیمیایی، مواد شیمیایی منبسط شونده درون یک الگوی خاصی از سوراخ ها ریخته می شوند و به کمک انبساط این دوغاب بتن تخریب می گردد.
بتن تخریب شده سپس به راحتی توسط دست و یا جرثقیل از محل برداشته می شود. این روش ها برای تخریب بتن با کم ترین آلودگی و سر و صدا کاربرد دارند. تحت هر دو روش سوراخ هایی درون سازه ایجاد شده و نیروی جانبی به بتن وارد می شود که باعث تخریب آن می گردد.
تخریب تحت فشار مکانیکی
- ارزان، سر و صدای کم، بدون ایجاد لرزش
- ایجاد سوراخ های اولیه مقداری صدا و لرزش تولید می کند.
- استفاده از دستگاه های کرگیری سر الماسی صدا و لرزش را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد ولی قیمت تمام شده آن گران تر می گردد.
- کنترل جهت حرکت ترک ها و تخریب بتن می تواند با دشواری همراه باشد.
- دستگاه های تخریب دستی و یا ماشینی ممکن است با میلگردهای تسلیح برخورد کنند.
تخریب با مواد شیمیایی
- روش پرهزینه تر تخریب با کمک فشار
- می تواند به شکل کنترل شده ای بتن را تخریب نماید.
- بدون سر و صدا، بدون لرزش، بدون گرد و غبار و یا گرد و غبار کم
- تغییرات دمایی زیاد می تواند اثر آن را کاهش دهد.
تخریب با استفاده از جرثقیل
این روش یکی از متداول ترین روش های تخریب ساختمان است. در این روش یک آونگ با وزن زیاد با کمک جرثقیل مورد استفاده قرار می گیرد. این روش برای تخریب سازه های بنایی و بتنی کاربرد دارد. در برخی موارد ممکن است به جای ضربه زدن به ساختمان با استفاده از این توپ سنگین وزن، توپ روی ساختمان رها گردد.
با این حال این، این فرآیند برای هر کاربردی مناسب نبوده و می تواند با سر و صدای زیاد، گرد و غبار و لرزش زیاد همراه باشد. همچنین تنها اپراتورهای کرین با مهارت بالا می توانند این روش را اجرا کنند.
تخریب با کمک مواد منفجره
زمانی که حجم زیادی از بتن باید تخریب گردد، از مواد منفجره استفاده می گردد. این مواد منفجره درون سوراخ هایی مشخص قرار داده می شوند و پس از انفجار، سازه را به قطعات کوچکتر تبدیل می کنند. این روش بر اساس نتیجه مورد نظر می تواند به شکل های مختلفی اجرا گردد.
لرزش و انفجار هوای اطراف در این روش می تواند باعث آسیب به سازه های مجاور گردد و به همین دلیل اجرای این روش باید لزوما با رعایت استانداردهای بالا و الزامات ایمنی همراه باشد.
**************************
ترمیم کننده اپوکسی
ترمیم کننده بتن با توجه به شرایط ناحیه ی مورد ترمیم انتخاب می گردد.
انتخاب نوع ترمیم کننده بتن، شیوه ترمیم بسیار تخصصی و نیازمند به دانش و تجربه بالایی می باشد.
عموما در ترمیم سازه ای از چسب هایی بر پایه سیمان، پلیمر لاتکس (آکریلیک)، رزین های وینیل استر و اپوکسی استفاده می گردد.
بنابر توصیه های طراحی، آیین نامه ها و نظر مشاور و طراح، مصالح ترمیم متناسب انتخاب می شود.
ترمیم کننده اپوکسی، ملات و چسبی خمیری و پایه اپوکسی است که به صورت دو جزئی تهیه شده و برای محدوده وسیعی از عملیات تعمیر و نصب قطعات قابل استفاده می باشد.
خواص
- مقاومت زیاد
- خمیری و فاقد ریزش
- چسبندگی قوی
- مقاومت ضربه ای زیاد
- بی نیاز از پرایمر زنی
- مقاومت شیمیایی خوب
- بدون جمع شدگی
- قابلیت پرداخت کاری
- استفاده آسان
مزایا
- کسب گیرش اولیه سریع
- مقاومت مکانیکی بالا
- عمر کارپذیری بالا
- چسبندگی بیشتر و دوام بالا در بسیاری از مباحث بر ترمیم کننده بتن بر پایه سیمان توصیه می گردد.
- شرایط نواحی ترمیم درمواردی استفاده از ترمیم کننده بتن بر پایه اپوکسی را بر پایه سیمان ترجیح می دهد.
- ترمیم کننده های اپوکسی باایجاد پیوند بسیار قوی تر به نسبت ترمیم کننده بتن پایه سیمان خاصیت چسبندگی و مقاومت کششی بیشتری را دارد.
نکات
- یکپارچه سازی سطح پس از ترمیم از نکات بسیار پراهمیت می باشد.
- به عبارتی دیگر پس از بارگذاری ترک و شکستی در ناحیه ترمیم ایجاد نشود.
- اپوکسی متناسب برای ترمیم ترک ها، اتصال بتن قدیمی به جدید، نصب قطعات بتنی پیش ساخته بر روی سطوح بر پایه سیمان قدیمی، نصب انواع مختلف آجر و سنگ قدیمی بر روی سطوح فلزی و سیمانی می باشد.
- قدرت چسبندگی بالای ترمیم کننده اپوکسی باعث شده است که قطعات بزرگتر و با وزن بالا به آسانی بر روی انواع سطوح متفاوت فلزی و بتنی نصب گردند.
- ترمیم کننده اپوکسی بر پایه رزین اپوکسی و به صورت دو جزیی و سه جزیی قابلیت عرضه را دارد.
- ترمیم کننده اپوکسی سه جزیی ترکیبی از رزین، هاردنر و فیلر می باشد.
- ترمیم کننده اپوکسی دو جزیی ترکیبی از رزین و هاردنر است.
- ترمیم کننده اپوکسی متشکل از رزین اپوکسی، هاردنر آلیفاتیک آمین اصلاح شده و فیلرهای معدنی و سنگدانه های فلزی و سیلیسی دانه بندی شده می باشد.
موارد کاربرد
- آب بندی سطوح بتنی
- چسباندن بتن جدید به بتن قدیمی
- اتصال بتن به مقاطع فلزی
- ایجاد پوشش محافظ در برابر مواد شیمیایی (اسیدی و قلیایی) و حلال ها بر روی بتن و فلز
- کف سازی کارخانجات (کارخانه های کاشی جهت حرکت ترانسفرکار)
- ایجاد پوشش محافظ در سازه های دریایی
- پر كردن فضاي خالي اطراف بلت ها
- كاشت ميلگرد و انكربلت در بتن و يا سنگ
- نصب قطعات و ثابت سازي آنها
- ایجاد پوشش متناسب معابر
- پركردن حفرها و شكاف هاي بين اجزاي بتن
شیوه استفاده
- اپوکسی ها را هم می توان با استفاده از پکرهای تزریق که در درون سوراخ هایی که مستقیما بر روی ترک ها و یا بصورت قطری بر روی بتن مجاور ترک ایجاد شده اند
- و هم با استفاده از افشانک تزریق که بوسیله اپوکسی به سطح متصل می شود اجرا کرد.
- آماده سازی ترک ها برای تزریق بستگی به روش تزریق آن دارد.
- در هر روش تزریق، باید ترک ها را با استفاده از مکنده برقی تمیز و تخلیه کرد و یا به کمک هوای فشرده خشک و بدون روغن خاک و ذرات درون ترک ها را خارج نمود،
- این عمل بعد از سوراخ کاری و نصب پکرها انجام می گردد.
تمام محصولاتی که توسط مرکز بتن ایران عرضه میگردند، مطابق با استانداردهای کیفی بین المللی میباشد.
بخش فنی مرکز بتن ایران در جهت ارائه مشاوره فنی مربوط به بتن و بتن ریزی و نحوه استفاده صحیح از مواد خود در کارگاه آماده همکاری و انجام خدمات میباشد.
***************************
افت بتن (انقباض)
افت بتن (انقباض) افت بتن پديده اي است كه ازلحظات شروع گيرش بتن آغاز ودر طول زمان سخت شدن ادامه مي يابد. افت بتن در حقيقت يك نوع كاهش حجم است كه در طول زمان اتفاق مي افتد. وقوع پديده افت در اثر آب اضافي به كار رفته در ساخت بتن مي باشد آب مورد نياز جهت انجام واكنش شيميايي سيمان 25 درصد وزني سيمان است.
افت در بتن از پديده هاي نامطلوب محسوب مي شود از آن جهت كه هم در سطح بتن ترك مي اندازد و هم درقطعه تنش كششي ايجاد مي كند. براي كاهش افت بايد دو نكته را مورد توجه قرار داد:
1- كاهش نسبت آب به سيمان 2- افزايش مراقبت ( مراقبت از بتن بخصوص درطول 7 الي 10روز اوليه موجب كاهش افت مي شود ).
عوامل موثر در افت بتن
1- ميزان مصالح سنگي بكار رفته در ساخت بتن: هر چه مصالح سنگي به كارفته دربتن بيشتر باشد ميزان افت كمتراست.
2- نوع مصالح سنگي: هر چه درساخت بتن از مصالح سنگي مرغوب تري استفاده شود افت كمتري اتفاق مي افتد. آزمايش نشان داده كه افت يك نمونه بتن كه از ماسه سنگ تهيه شده 3برابر افت نمونه مشابه كه از كوارتز تهيه شده است مي باشد.
3- نسبت آب به سيمان: واضح است كه هر چه آب كمتري در بتن باشد افت كمتر است.
4- رطوبت محيط: آزمايش نشان داده كه هر چه رطوبت محيط ( به خصوص در روزهاي اول (بيشتر باشد افت كمتراست)
راههاي مقابله با افت بتن
1- كم كردن عوامل تشديد كننده افت ( بكارگيري مصالح سنگي مرغوب و متراكم نمودن بتن )
2- استفاده از سيمان ضد افت: سيمان ضد افت همزمان با گيرش خود افزايش حجمي را در بتن ايجاد مي كند كه اين افزايش حجم مي تواند با كاهش حجم ناشي از افت مقابله كند (البته اين سيمان گران قيمت بوده ومصرف آن بايد توجيه اقتصادي داشته باشد ).
3-استفاده از درزهاي مناسب: يعني بتن را در فواصل مناسب (مثلا 5 متربه5 متر) توسط درزهاي انقباض از هم جدا كنند. استفاده از درزهاي انقباض كمك مي كند كه با استفاده از ضعفي كه در فواصل معين ايجاد كرده ايم ترك ناشي از افت دقيقا در محل دلخواه اتفاق بيفتد.
4- استفاده از آرماتور افت (مثلا آرماتور افت وحرارت ): اين آرماتورها براي خنثي نمودن تنش هاي كششي ناشي از افت در بتن به كار گرفته مي شود. درعمل اكثرا از آرماتورهايي موسوم به آرماتور افت وحرارت استفاده مي شود.
بخش فنی مرکز بتن ایران در جهت ارائه مشاوره فنی مربوط به بتن و بتن ریزی و نحوه استفاده صحیح از مواد خود در کارگاه آماده همکاری و انجام خدمات میباشد.
*************
بتن اصلاح شده با لاتکس
“بتن اصلاح شده با لاتکس” (LMC)، که به بتن پلیمری با سیمان پرتلند نیز موسوم است، همان بتن با سیمان پرتلند معمولی است که معمولا از جایگزین کردن یک لاتکس (امولسیون پلیمر) به جای بخشی از آب بتن ساخته می شود.
LMC دارای قابلیت پیوستگی عالی به بتن قدیم است و از دوام زیاد در مقابل محلول های مخرب نیز برخوردار است؛ بنابراین عمدتا برای روکش های کف های صنعتی و نیز برای بازسازی دال های آسیب دیده به کار گرفته می شود.
ساختار شیمیایی لاتکس
مواد فن آوری تولید بتن نوع LMC مشابه همان است که در بتن معمولی با سیمان پرتلند استفاده می شود به جز آنکه در اینجا، از لاتکس، که یک سوسپانسیون کلوئیدی پلیمر درآب است، به عنوان مواد افزودنی استفاده می شود.
لاتکس های گذشته، دارای پایه ی پلی وینیل استات یا پلی وینیلیدن کلراید بودند، اما امروزه به ندرت از مواد مزبور استفاده می شوند، زیرا در مورد ماده اول، این احتمال وجود داردکه مقاومت بتن خیس کم باشد و در مورد ماده دوم نیز، خطر خوردگی آرماتور وجود دارد.
مکانیزم عمل لاتکس در بتن
عموما حدود 50 درصد وزنی یک لاتکس، ذرات کروی و بسیار کوچک پلیمری، به قطر 0.01 تا 1 میکرون است که با استفاده از مواد فعال کننده ی سطحی، به صورت سوسپانسیون در آب در آمده اند.
وجود عناصر فعال کننده ی سطحی در لاتکس تمایل به ایجاد مقادیر زیادی حباب هوا در بتن دارند، بنابراین، معمولا به لاتکس های تجاری مواد حذف کننده هوا افزوده می شود. از آنجا که برای ساخت بتن های متعارف LMC از پلیمر به میزان 10 تا 25 درصد وزنی سیمان استفاده می شود، لذا در صورت افزودن این پلیمر، بتن مزبور به مقدار زیادی آب اختلاط نیاز خواهد داشت.
کاربرد بتن اصلاح شده با لاتکس در روکش ها، به جاهایی محدود می شود که منظور اصلی ما، دوام در شرایط محیطی سخت است. بدین علت که برای ساخت LMC، باید میزان آب اضافی لازم برای آن را تا حد امکان، کم در نظر بگیریم. مولکول های کروی پلیمر و حباب هوا، همراه با لاتکس معمولا کارایی عالی ای فراهم می کنند. نسبت های متداول آب به سیمان در محدوده ی 0.4 تا 0.45 و مقادیر سیمان متعارف در حدود kg/m^3 390 تا 420 می باشد.
بر خلاف پلیمریزاسیون شدن مونومرها، که با کمک مواد افزودنی و با فعالسازی حرارتی صورت می گیرد، سخت شدن لاتکس ها از طریق خشک شدن آنها یا افت آب درون آنها انجام می شود.
در یک مخلوط تازه حاوی بتن اصلاح شده با لاتکس، مقداری افت رطوبت داخلی وجود دارد، زیرا برای هیدراتاسیون سیمان پرتلند به آب نیاز است، با این وجود، این امر، برای کسب مقاومت مناسب بتن کافی نیست، در نتیجه، عمل آوری خشک برای LMC الزامی است، اعتقاد بر این است که ماده عمل آوری شده در هوا، موجب تشکیل یک لایه نازک پلیمر یکپارچه و چسبنده می شود که روی محصولات ناشی از هیدراتاسیون سیمان قطعات سنگدانه و حتی منافذ مویینه را می پوشاند.
بخش فنی مرکز بتن ایران در جهت ارائه مشاوره فنی مربوط به بتن و بتن ریزی و نحوه استفاده صحیح از مواد خود در کارگاه آماده همکاری و انجام خدمات میباشد.
********************
درز انقباض (جمع شدگي) بتن
معمولاً بتن، تحت جمعشدگي خميري و خشك شدگي قرار ميگيرد و چنانچه جمعشدگي تحت قيد قرار بگيرد، بتن احتمالاً ترك ميخورد. براي جلوگيري از بروز تركها در سطح بتن، درزهاي انقباض تعبيه ميشود. در مواردي كه ميلگرد به اندازه كافي در عضو بتني در نظر گرفته شده باشد تا تنشهاي جمعشدگي را تحمل كند، نياز به درز انقباض نيست. در چنين مواردي، ميلگرد از تشكيل تركهاي قابل رؤيت جلوگيري ميكند.
منظور از ايجاد درزهاي انقباض (كنترل يا جمعشدگي)، تعيين محلهايي از قبل پيش بيني شده براي بروز تركها ميباشد. به عبارت ديگر چنانچه درزهاي انقباض در عضو بتني ايجاد نگردد و يا در فواصل نادرست اجراشوند، تركها در محلهاي نامشخص به وجود ميآيند. با ايجاد درزهاي انقباض، يك منطقه ضعيف ايجاد ميگردد كه تركهاي جمعشدگي در همان محلها شكل ميگيرند.
توصيههايي براي ايجاد درزهاي انقباض دردالهاي كف ارائه شده است. براي ساخت درزهاي انقباض موارد زير بايد رعايت شوند:
1. براي ساخت درزهاي انقباض ميتوان از وسيله دستي لبهزن استفاده نمود. اره ماشيني، وسيله ديگري براي ساخت درزهاي انقباضي است، ولي عمل برش هنگامي بايد آغاز گردد كه بتن سخت شده باشد، در غير اين صورت باعث جابجايي سنگدانهها ميگردد.
ايجاد درزهاي انقباض در بتن تازه نيز با استفاده از نوارهاي پلاستيكي، فلزي و چوبي امكانپذير است. براي نصب نوارها، يك شيار به وسيله ماله و يا شيارزن در بتن تازه ايجاد كرده و سپس نوارها در آن شيار گذاشته ميشود. پس از اتمام عمليات ايجاد درزها، بايد با استفاده از ماده درزگير، نسبت به پر كردن درزها اقدام نمود. با پر كردن درزها، از لبههاي درز محافظت شده و عبور ترافيك (آمد و شد) بدون اشكال انجام ميگردد.
2. فاصله درزهاي انقباض معمولاً بين 24 تا 36 برابر ضخامت دال است. براي تعيين فاصله تقريبي درزها به جدول 1 مراجعه شود. فاصله درزهاي انقباض به اسلامپ، حداكثر اندازه دانهبندي و شكل و بافت سطحي سنگدانهها، نسبت آب به سيمان، عيار و نوع سيمان بستگي دارد و بهتر است فواصل درزها را به مراتب كمتر از جدول زير در نظر گرفت.
حداكثر فاصله درزهاي انقباضي
اسلامپ كمتر از 100 mm فواصل درزها (متر) |
اسلامپ 100 تا 150 ميليمتر- فواصل درزها (متر)* |
ضخامت دال (mm) |
|
حداكثر اندازه سنگدانه بيش از mm 20 |
حداكثر اندازه سنگدانه mm 20 |
||
60/3 |
4/2 |
0/3 |
100 |
50/4 |
0/3 |
90/3 |
125 |
40/5 |
60/3 |
50/4 |
150 |
30/6 |
20/4 |
40/5 |
175 |
20/7 |
80/4 |
00/6 |
200 |
10/8 |
40/5 |
90/6 |
225 |
0/9 |
00/6 |
50/7 |
250 |
مقادير اسلامپ ذكر شده براي بتن بدون استفاده از مواد افزودني روان كننده يا فوق روان كننده است و چنانچه از بتن با مواد افزودني استفاده گردد، اسلامپ قبل از استفاده از مواد افزودني مي باشد.
3. براي انتقال بهتر بار درمحل درزهاي انقباض ميتوان از ميلگرد (داول) در وسط ضخامت دال استفاده نمود. مشخصات ميلگرد در جدول 2 ارائه شده است. در هنگام تعبيه بايد دقت نمود تا ميلگرد به بتن پيوستگي نداشته باشد.
فواصل ميلگردها در درزها
فواصل ميلگرد (mm) |
طول ميلگرد (mm) |
قطر ميلگرد (mm) |
ضخامت دال (mm) |
300 |
400 |
20 |
150-120 |
300 |
460 |
25 |
200-180 |
300 |
460 |
35 |
280-230 |
4. براي تراكم سطح كوچك دالها ميتوان از دستگاه ويبره استفاده كرد، اما براي سطوح وسيع توصيه ميشود كه با استفاده از يك تير فولادي كه بر روي آن ويبره متصل است، عمليات تراكم اجرا گردد.
5. يك روش مناسب براي ساخت دال، به روش نواري موسوم است (شكل 4). بر اساس اين روش ابتدا عرض دال به چند نوار طولي تقسيم ميگردد و قالبها نصب ميگردند. سپس بتن به صورت نوارهاي يك در ميان ريخته ميشود. پس از بتنريزي سري اول نوارهاي طولي، قالبها باز ميشوند و خود نوارهايي كه بتنريزي شدهاند به صورت قالب براي نوارهاي ديگر مورد استفاده قرار ميگيرند. درزهاي انقباض در حد فاصل نوارها اجرا ميگردد.
6. توصيه ميشود هنگامي كه بتن تازه است، درز انقباض (براي جمعشدگي خميري) اجرا گردد، زيرا اگر بتن سخت شود، بايد از وسايلي مانند اره برقي براي ايجاد درز استفاده كرد. بر همين اساس در زماني كه بتن تازه است با گذاشتن يك نوار چوبي يا فلزي در محل مورد نظر ميتوان درز را ايجاد كرد. ايجاد درز در بتن سخت شده براي كنترل جمعشدگي ناشي از خشك شدن به كار ميآيد.
7. براي اجراي عمليات پرداخت سطح بتن دال به فصل پرداخت مراجعه شود.
8. محل درزها بايد با يك تركيب مناسب پر شوند تا به دال از نظر نفوذ مواد زيانآور، خسارت وارد نگردد. اين تركيب ميتواند ملات سيمان با ماسه سيليسي و با نسبت كم آب به سيمان باشد (در صورتي كه صرفاً درز انقباضي براي جمعشدگي خميري داشته باشيم اين نوع ماده پركننده ميتواند به كار رود).
تمام محصولاتی که توسط مرکز بتن ایران عرضه میگردند، مطابق با استانداردهای کیفی بین المللی میباشد.
بخش فنی مرکز بتن ایران در جهت ارائه مشاوره فنی مربوط به بتن و بتن ریزی و نحوه استفاده صحیح از مواد خود در کارگاه آماده همکاری و انجام خدمات میباشد.
****************
ترک بتن
انواع ترک در بتن ممکن است فقط ظاهری یا نشانهای از یک تنش سازهای مهم، فقدان مقاومت و دوام سازه یا نشان دهنده وسعت خرابی و حجم بیشتری از مشکلات باشند. اهمیت آنها بستگی به نوع سازه و نوع ترک خوردگی دارد. انواع ترکهایی که برای سازههای ساختمانی قابل قبول است، ممکن است برای سازههای دیوار حائل آبی قابل قبول نباشند و تعمیر مناسب انواع ترک در بتن بستگی به علت ترک و انتخاب مراحل تعمیر متناسب با این علتها دارد و گرنه ترکها ممکن است موقت و زودگذر باشند.
انواع ترک در بتن
- ترک خمشی
:زمانی که مقاومت خمشی مقطع بتن پایین بوده و تار کششی بیشترین عرض را داشته و به سمت تارهای دیگر همگرا شده به تنهایی یا گروهی اتفاق میافتد. این نوع ترک در سلامت سازه تاثیر گذاشته و باید بررسی شود.
- ترک برشی
زمانی که مقاومت برشی مقطع بتن پایین بوده و در ناحیهای با برش ماکزیمم (بیشترین عرض را در میانه عمق) به سمت بالا و پایین به تنهایی یا گروهی گسترش یافته، رخ میدهد و تاثیر زیادی در سلامتی سازه دارد.
- ترک پیچشی
در مقطع با مقاومت پیچشی پایین که عرض یکنواختی دارد، در فرم مارپیچ و به تنهایی رخ میدهد.
- ترکهای مربوط به لغزش اتصالات میلگردها
به دلیل انقطاع سریع میلگردها زمانی که مرز کافی در اتصالات وجود ندارد، اتفاق میافتد.
- گسترش ترک در طول تیر
به دلیل نبود تکنیک کافی حین ساخت و مشکل در قالببندی اتفاق میافتد.
- ترک کششی
به دلیل نبود آرماتوربندی کافی در مقطع تحت کشش و پایین بودن کیفیت بتن اتفاق میافتد.
- ترک ستون
:ترکهای افقی به دلیل خوردگی آرماتورها و عدم طراحی مقطع ستون برای خمش اتفاق میافتد. ترکهای اریب به دلیل درنظر نگرفتن نیروهای جانبی و پایین بودن مقاومت در تحمل بار محوری بوجود میآیند.
- ترکهای خوردگی
به دلیل خوردگی آرماتورها، عدم پوشش کافی وکیفیت پایین بتن اتفاق میافتد.
- ترکهای خمشی در دال
به دلیل نقص در طراحی تحت بارگذاری، اضافه بار در مقطع وکیفیت پایین بتن اتفاق میافتد.
- ترکهای بالای خمشی در دال
به دلیل توزیع ناکافی میلگردها و عدم امتداد کامل میلگرد اصلی اتفاق میافتد.
ترکهای جمع_شدگی در دال طرهای
به دلیل نسبت آب به سیمان بالا در بتن، عمل آوری نامناسب و عدم مهار در گوشهها اتفاق میافتد.
جهت ترکهای ساختمان
- ترکهای افقی
ترکهایی که در راستای افق و در طول دیوار ایجاد میشوند، ترکهای افقی گویند و معمولاً به دو دلیل عمده بوجود میآیند.
در صورتی که دیوار در یک مرحله اجرا شود، طبق روش توضیح داده در بند یک نباشد، دیوار کمانش کرده و یا در اصطلاح دیوار شکم میدهد و موجب ایجاد ترک افقی در دیوار میشود.
- ترکهای عمودی
ترکهایی که در راستای ارتفاع دیوار عمود بر راستای افق ایجاد میشوند، ترکهای عمودی هستند.این نوع ترک در بتن هنگامی رخ میدهد که عمق یا عرض این ترکها زیاد یا در اعضای دیگر سازه همچون سقف، کف و … یا در سنگ قرنیز ادامه داشته باشند.
علل ایجاد ترکهای عمودی
ترکهای سازهایی عمودی عمدتاً به دلیل نبود شناژ قايم یا کمبود آن و ایجاد فاصله زیاد بین شناژها ایجاد و در اصطلاح عامیانه دیوار کمر میشکند.
در صورتی که پی زیر دیوار حرکت کند ترکهای عمودی ایجاد مینماید.
در اثر اجرای نادرست هشتگیر در تقاطع دیوارها ترکهای عمودی ایجاد میشود.
ترکهای مورب
ترکهای مورب، ترکهایی هستند که معمولاً زاویه ۴۵ درجه نسبت به راستای افق دارند. این ترکها اغلب در اثر نشست دیوار ایجاد شده و نشانه شکسته شدن دیوار است و این نوع ترک در بتن بسیار خطرناک است. جهت تعیین محل نشست دیوار، ابتدا راستای ترک را معین کرده، عمود بر راستای ترک به سمت پایین طرف نشست کرده دیوار را مشخص مینمایید.
تعمیر انواع ترک در بتن
اصولاً تعمیر صحیح انواع ترک در بتن به علت وقوع و همچنین انتخاب روش درخور آن بستگی دارد. در غیر این صورت تعمیرات ممکن است به صورت موقت باشند. لذا برای یک تعمیر موفق و همیشگی باید از عدم پیشروی علل ترک خوردگی کسب اطمینان نمود چرا که ممکن است برخی روشهای رایج که برای تعمیر و اصلاح ترکها در اعضا بتنی به کار گرفته میشوند، شامل موارد زیر است.
- تزریق اپوکسی یا فوم پلی یورتان
- بخیه زدن
- تنیدن
- افزدون میلگرد محاسباتی
- خورانش ثقلی (پر کردن ثقلی)
- پر کردن با دوغال سیمان یا گروت
بخش فنی مرکز بتن ایران در جهت ارائه مشاوره فنی مربوط به بتن و بتن ریزی و نحوه استفاده صحیح از مواد خود در کارگاه آماده همکاری و انجام خدمات میباشد.
*************
بتن خود تراز
مزایا
- اجراي سريعتر
- كاهش نيروي انساني لازم
- پرداخت بهتر سطوح بتني
- جايدهي آسانتر
- محيط كار ايمنتر
- كاهش سر و صدا در غياب لرزش
- آزادي عمل بيشتر در طراحي
- امكان بكارگيري مقاطع نازكتر
- دوام بيشتر
بخش فنی مرکز بتن ایران در جهت ارائه مشاوره فنی مربوط به بتن و بتن ریزی و نحوه استفاده صحیح از مواد خود در کارگاه آماده همکاری و انجام خدمات میباشد.
*************
بتن اکسپوز
بتن اکسپوز یا بتن نمابه بتن هایی گفته می شود که به صورت بلند مدت یا میان مدت نما بوده و سطح بتن سطح نهایی کار بوده و بر روی آن پوشش و یا مصالح دیگری اجرا نمی گردد. از جمله این نوع بتن ها می توان به ساختمان هایبا نمای بتن و یا پل ها اشاره کرد. اجرای بتن های اکسپوز بدین منظور نیازمند توجه و تسهیلات ویژه می باشد که سطح نهایی باید صاف ، پرداخته شده و زیبا باشد. بدیهی است که وجود تخلخل در بتن ، کرموشدگی و یا پله در بتن می توانند باعث نا زیبایی بتن گردد.
انواع بتن اکسپوز
بتن اکسپوز به دو صورت پیش ساخته و اجرا در محل پروژه قابل استفاده است و بسته به محل مورد استفاده از آن، می توان از یکی این دو نوع استفاده کرد.
۱-بتن پیش ساخته
این نوع بتن به صورت پنل های آماده در کارخانه تولید می شود و برای استفاده در سازه های نه چندان بزرگ قابل استفاده است. کارخانه های بتن سازی پنل های بتنی را بر اساس استاندارد های موجود تولید می کنند. در استفاده از پنل های پیش ساخته باید به نکات زیر توجه کنید.
- از پنل هایی که شکستگی یا ترک خوردگی دارند استفاده نکنید.
- با توجه به اینکه پنل های پیش ساخته با ابزارهای مختلفی بر روی سطح مورد نظر نصب می شوند، بسته به حجم و ابعاد پنل از ابزار مناسبی استفاده کنید.
- برای اینکه پنل ها به خوبی به سطح مورد نظر نصب شوند، شرایط مناسب را برای آن سطح ایجاد کنید.
- به شاقول بودن و تراز بودن پنل ها و محل نصب آن ها توجه کنید.
2- بتن قابل اجرا در محل پروژه
در این روش عملیات آماده سازی و قالب بندی بتن در محل ساخت و ساز انجام می شود. این نوع بتن اکسپوز بیشتر برای سازه های بزرگ کاربرد دارد. در پروژه های بزرگ استفاده از بتن اکسپوز پیش ساخته باعث افزایش هزینه ها می شود. به همین دلیل پیمانکاران پروژه به جای استفاده از پنل های آماده از این روش استفاده می کنند. در هنگام استفاده از این نوع بتن باید به نکات زیر توجه کنید.
- قالب ها باید کاملا تراز باشند تا نصب آن ها با مشکل مواجه نشود.
- از قالب های سالم استفاده کنید.
- درزبندی قالب ها باید به درستی انجام شود.
- از روغن قالب مناسب استفاده کنید.
- از عملیات ویبره استفاده کنید تا حباب های موجود در بتن خارج شوند.
مشخصات فنی بتن اکسپوز
بتن اکسپوز متشکل از ماسه ریزدانه، آب وسیمان است که در حین اختلاط به آن مواد روان کننده و پرکننده اضافه می شود.از مهم ترین مشخصات این نوع از بتن می توان به موارد زیر اشاره نمود:
– این بتن رنگ پذیری بالایی دارد که به دلیل سطح صاف و یکپارچه آنهاست؛
– یکپارچه بودن و استحکام بالای این بتن کمک میکند که تا حدود ۵۰۰۰ پاسکال فشار را تحمل کند؛
– حداکثر جذب آب در بتن اکسپوز حدود ۶ درصد است که عملاً استفاده از آن برای زیر زمین و بخشهای مرتبط با رطوبت آسان میکند.
– وزن مخصوص این بتن حدود ۲۴۰۰ کیلوگرم بر متر مکعب است که نسبت به بتن معمولی بیشتر است.
– با توجه به اینکه در جریان استفاده از این بتن، از اتلاف سیمان و مواد تشکیل دهنده جلوگیری میشود، توجیه اقتصادی مناسبی دارد.
– چون هیچگونه حفره یا حبابی در این نوع بتن دیده نمیشود، استحکام کششی و فشاری بالایی دارد.
موارد استفاده از بتن اکسپوز
- اجرای نمای خارجی سازه ها
- استفاده در طراحی داخلی
- مسیرهای رفت و آمد
- کف
- زیرساخت
- محوطه سازی
- پوشش های جاده ای و حمل و نقل
نکات مهم در اجرا
- استفاده از قالبهای نو و سالم.
- دقت در تراز و شاغول بودن قالبها.
- مهار مناسب قالبها به وسیله بولت و رامکا.
- استفاده از طرح اختلاط مناسب.
- درزبندی کامل قالبها.
- ویبره مناسب به منظور خروج حبابهای هوا به خصوص در مجاورت قالب بتن در ابعاد و اشکال مختلف به صورت پیش ساخته قابل عرضه میباشد.
تمام محصولاتی که توسط مرکز بتن ایران عرضه میگردند، مطابق با استانداردهای کیفی بین المللی میباشد.
بخش فنی مرکز بتن ایران در جهت ارائه مشاوره فنی مربوط به بتن و بتن ریزی و نحوه استفاده صحیح از مواد خود در کارگاه آماده همکاری و انجام خدمات میباشد.
***********************
چسب بتن
یکی از افزودنی های پر اهمیت صنعت بتن، چسب بتن است. چسب بتن نوعی پلیمر امولوسیونی است که مقاومت خمشی و کششی و دوام بتن،گچ و آهک را افزایش می دهد ولی مهمترین خاصیت چسب بتن افزایش چسبندگی بتن است. حالت فیزیکى چسب بتن به صورت مایع و رنگ چسب بتن شیرى رنگ است. وزن مخصوص چسب بتن متغیر است ولی معمولا 1gr/cm³ می باشد. چسب بتن درظرف های پلاستیکى ۴ لیتری و یا ۲۰ لیترى در بازار عرضه میگردد.
مزایای چسب بتن
- این ماده دارای یک خصوصیت بارز و اصلی است که افزایش میزان چسبندگی بتن به سطح بتن قدیمی میباشد. در واقع چسب بتن به عنوان رابطی برای اتصال دو سطح بتن قدیمی و جدید است.
- این ملات مقدار خیلی کمتری از ملات ماسه و سیمان، آب مصرف میکند.
- چسب بتن باعث کاهش نفودناپذیری بتن و ملات میشود که آب بند بودن آن را نیزفراهم میکند.
- چسب بتن از به وجود آمدن ترک در بتن جلوگیری می کند و در نتیجه عمر سازه های بتنی را افزایش می دهد.
- استفاده از چسب بتن از اتلاف وقت جلوگیری میکند و باعث افزایش راندمان کار میشود.
- با استفاده از چسب بتن علاوه بر آن که انعطاف پذیری بتن افزایش میابد دوام آن نیز بهبود میابد.
کاربرد چسب بتن
- پوششدهی ترکهای موئین توسط چسب بتن انجام میگیرد.
- برای ساخت ملاتهای ترمیمی و قدیمی یا بتن خود تراز شونده و برای کفسازی و پرکردن درزهای ساختمانی و ساخت و ترمیم سطوح بتنی
- برای ترمیم و تعمیر آسیب دیدگیهای سطحی و عمقی سازههای بتنی که در خشکی بوده یا اینکه با رطوبت در تماس هستند.
- در اتصالات میلگرد به بتن