مقاوم سازی بتن و ترمیم ساختمان‌های بتنی

تاریخ انتشار : 1400/05/30

زمانی که صحبت از یک سازه‌ی مستحکم و با دوام می‌شود، بسیاری از افراد تصور می‌کنند که چنین سازه‌ای دیگر نیازمند ترمیم و مقاوم سازی ندارد. در حقیقت دانستن این نکته بسیار مهم است که حتی استفاده از بتن‌های باکیفیت در پروژه‌ها نیز به نحوی است که احتمال دارد به دلایلی مانند خطای انسانی یا حتی تغییراتی که در پروژه اعمال می‌شوند، نیاز به ترمیم و مقاوم سازی داشته باشند. در حقیقت مقاوم سازی بتن همواره از جمله مواردی بوده‌ که بر سر نحوه‌ی اجرای آن، اختلاف نظرهای گوناگونی وجود داشته‌است. با توجه به آن که ترمیم بتن یکی از مهم‌ترین نکاتی است که باید برای داشتن پروژه‌های باکیفیت به آن توجه داشته باشید، دانستن شیوه‌های اجرای آن و تسلط بر هر کدام بسیار ضروری است. در ادامه‌ی این مقاله، به بررسی نکات مرتب با مقاوم سازی و ترمیم ساختمان‌های بتنی خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.

 

مقاوم سازی بتن و ترمیم ساختمان‌های بتنی چیست؟

برای آن که هیچ نوع اشتباه و اختلالی در سازه‌های بتنی به وجود نیاید، نیاز است که مهندسان خبره اقدام به انجام این کار، بدون هیچ نوع اشتباهی نمایند. با این وجود عواملی وجود دارند که باعث می‌شوند تا مقاومت بتن و سازه‌ی بتنی کاهش یابند؛ کیفیت پایین بتن، خطای انسانی، بتن‌ریزی و آرماتورگذاری نامناسب و در نهایت، عوامل محیطی مانند سیل و زلزله، از جمله عواملی هستند که باعث می‌شوند تا فرآیندی به نام مقاوم سازی بتن و ترمیم ساختمان‌های بتنی به وجود آید. در حقیقت زمانی که هر کدام از فاکتورهای ذکرشده در حین و بعد از عملیات بتن‌ریزی رخ دهند، سازه‌ی بتنی شما دچار اختلال عملکرد خواهد شد؛ به نحوی که بسیاری از فاکتورهای مقاومتی موجود در بتن آن، کاهش خواهد یافت. با توجه به این موضوع، مقاوم سازی بتن، کار بسیار مهمی خواهد بود. این نکته را در نظر داشته باشید که مقاوم سازی بتن و ترمیم ساختمان بتنی باعث می‌شود تا سلامت افراد ساکن در آن محیط به خطر نیفتد.

 

نشانه‌های بتن نیازمند به مقاوم سازی

همانطور که ملاحظه کردید، عوامل مختلفی وجود دارند که باعث می‌شوند تا بتن و ساختمان بتنی شما نیازمند به مقاوم سازی و ترمیم باشند. اما سؤالی که در این جا وجود دارد آن است که چگونه باید تشخیص بدهیم که عوامل ذکرشده به بتن، آسیب وارد کرده‌اند؟ برای انجام این کار نیاز است تا به برخی از نشانه‌هایی که در این مواقع در بتن و سازه‌ی بتنی وجود خواهند داشت توجه نمایید. زمانی که در دیواره‌های برشی با ترک مورب مواجه شدید، به احتمال زیاد، زمان مقاوم سازی آن فرا رسیده‌است. پوشش بتن نیز از جمله نشانه‌های این کار است که جدا شدن آن به منزله‌ی زمان ترمیم آن خواهد بود. رخ دادن کمانش در آرماتورها و همچنین مشاهده‌ی ترک در بخش داخلی بتن (هسته‌ی داخلی) نیز از جمله نشانه‌هایی هستند که به معنای فرارسیدن زمان مقاوم سازی بتن خواهند بود.

 

روش‌های مقاوم سازی بتن و ترمیم ساختمان‌های بتنی

زمانی که عوامل و نشانه‌هایی را یافتید که به شما اثبات کرد که بتن و سازه‌ی بتنی نیازمند مقاوم سازی هستند، نیازمند استفاده از روش‌هایی برای انجام این کار خواهید بود. همانطور که ملاحظه کردید، نشانه‌هایی که برای مقاوم سازی بتن وجود دارند در بخش‌های مختلفی از بتن و ساختمان بتنی رخ می‌دهند به همین دلیل نیز، روش‌های متفاوتی برای مقاوم سازی بتن و ترمیم ساختمان‌های بتنی وجود دارد. با توجه به این موضوع، در زیر، به بررسی مهم‌ترین روش‌های مقاوم سازی بتن خواهیم پرداخت.

  1. دیوار برشی فلزی

مقاوم سازی ساختمان‌های بتنی با استفاده از دیوار برشی فلزی یکی از روش‌های سودمند جهت افزایش مقاومت فشاری بتنی خواهد بود. در حقیقت میزان کارایی این روش به قدری زیاد است که کشورهای پیشرفته‌ای مانند ژاپن و آمریکا، استفاده از دیوار برشی فلزی را انتخاب اول خود برای مقاوم سازی بتن می‌دانند. این سازه‌ها اقدام به مقاوم سازی دیواره‌ها در برابر فشار جانبی می‌کنند که همین موضوع باعث شده تا مقاوم سازی سازه‌ها با این روش، به صورت پیشرفته‌تری نسبت به گذشته صورت گیرد.

  1. قاب خمشی

قاب خمشی را عمدتا به عنوان سیستم ثانویه‌ی مقاوم سازی بتن می‌شناسند. دلیل این کار آن است که این قاب‌ها عمدتا دارای اتلاف انرژی بالایی هستند. از طرف دیگر زمانی که قاب خمشی به تنهایی در سیستم مقاوم سازی بتن به کار گرفته می‌شود، به دلیل خاصیت بالای شکل‌پذیری موجود در آن، احتمال ناپایدار شدن کل سازه افزایش خواهد یافت. با توجه به این موضوع، اکثر کارشناسان پیشنهاد می‌دهند که قاب خمشی را به عنوان سیستم دوم مقاوم سازی سازه‌ی بتنی و در کنار یک سیستم مستحکم‌تر، به کار گرفت.

  1. مقام سازی با میلگرد

این شیوه، یکی از مهم‌ترین و پرکاربردترین شیوه‌های مقاوم سازی بتن و ترمیم ساختمان‌های بتنی به شمار می‌آید. در حقیقت در این شیوه به دلیل نوع ترمیمی که صورت می‌گیرد، می‌توانید از مستحکم شدن سازه‌ی خود مطمئن باشید. در این شیوه، شکافی در محل بتن ترک خورده و یا مورد نظر ایجاد می‌کنند به نحوی که بتوانند انواع میلگرد را در بتن فروکنند. سپس با استفاده از چسب‌های مخصوص، اقدام به پوشاندن آن محل می‌کنند. شایان ذکر است که این روش، دارای شیوه‌های متفاوتی برای اجرا است.

  1. ژاکت بتنی و ژاکت فولادی

این دو شیوه به منظور حل مشکلات ناشی از استفاده‌ی میلگرد به وجود آمدند؛ چرا که در آن شیوه معمولا میلگردها پس از چند سال دچار خوردگی می‌شدند. با توجه به این موضوع، استفاده از ژاکت بتنی و ژاکت فولادی به امر متداولی برای مقاوم سازی بتن و ترمیم ساختمانی‌های بتنی تبدیل شد. در روش ژاکت فولادی، انواع ورقه‌های فولادی را به سطح خارجی محل مورد نظر متصل می‌کردند تا مقاومت آن بخش، افزایش یابد. در مدل ژاکت بتنی نیز مانند ژاکت فولادی، مقاوم سازی بتن در سطح خارجی آن صورت می‌گیرد. تفاوت این روش با مدل فولادی در آن است که به جای استفاده از ورقه‌های فولادی، از بتن آرمه برای این کار استفاده می‌شود.

 

سخن آخر

همانطور که ملاحظه کردید، مقاوم سازی بتن و ترمیم ساختمان‌های بتنی به شیوه‌های متفاوتی اجرا می‌شود. در حقیقت اهمیت این موضوع باعث شده که پیشرفت‌های زیادی در این عرصه صورت گیرد؛ با توجه به این موضوع در این مقاله سعی کردیم تا شما را با تمامی شیوه‌ها و نکات مرتبط با مقاوم سازی بتن آشنا نماییم. از همراهی شما متشکریم.

همرسانی :