انواع روش‌های ترمیم و تعمیر بتن

تاریخ انتشار : 1400/05/30

رسیدن به موفقیت در اجرای پروژه‌ها نیازمند تسلط بر تمامی مبانی آن دارد. در حقیقت توجه به تمامی جزئیات مصالح یکی از مهم‌ترین کارهایی است که هر پیمانکار و مهندسی باید انجام دهد. همانطور که می‌دانید ایده‌آل‌ترین حالت اجرای پروژه‌ها آن است که هم کیفیت کار در نظر گرفته شده باشد و هم اجرای پروژه دارای صرفه‌ی اقتصادی باشد. با توجه به این موضوع، توجه به تمامی نکاتی که باعث می‌شوند هم از نظر کیفیت و هم از نظر مالی، سود کنید بسیار مهم است. ترمیم و تعمیر بتن یکی از مهم‌ترین نکاتی است که باید بر تمامی اصول آن مسلط شد چرا که علاوه بر وجود روش‌های زیاد برای اجرای این کار، کیفیت بتن، تأثیر به سزایی بر دیگر سازه‌ها می‌گذارد. با توجه به این موضوع، آشنا شدن با نکات مرتبط با ترمیم و تعمیر بتن از اهمیت بالایی برخوردار است. در ادامه‌ی این مقاله، به بررسی این موضوع خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.

 

ترمیم و تعمیر بتن

هر بتنی ممکن است در اثر شرایط متفاوت دچار اختلال در عملکرد و مشکلات فیزیکی شود. مشکلاتی مانند نفوذ آب، انبساط و انقباض ناشی از هوای گرم و سرد و آسیب‌های فیزیکی و زیست‌محیطی، از جمله موارد شایعی هستند که ممکن است باعث تخریب بتن گردند. با توجه به این موضوع نیاز است تا پس از شناسایی محل آسیب، به دنبال ترمیم و تعمیر بتن بود چرا که عدم رسیدگی به بتن آسیب‌دیده ممکن است تمامی سازه‌ی شما را با مشکلات فراوانی رو به رو نماید. از آن جایی که ترمیم و تعمیر بتن بر اساس نوع آسیب دیدگی صورت می‌گیرد، نیاز است تا پیش از هر کاری بتوانید محل آسیب و شیوه‌ی آسیب دیدن را تشخیص دهید. این نکته را در نظر داشته باشید که ترمیم و تعمیر بتن علاوه بر داشتن صرفه‌ی اقتصادی باعث می‌شود تا آسیبی به سازه و حتی افراد ساکن در آن نرسد به همین دلیل نیز ترمیم و تعمیر بتن همواره مورد توجه افراد زیادی بوده‌است.

 

شناسایی بتن آسیب‌دیده

برای آن که ترمیم و تعمیر بتن را آغاز نمایید نیاز است تا در ابتدا بتوانید این نکته را تشخیص دهید که آیا بتن شما دچار آسیب شده است یا خیر. همانطور که ذکر شد، دانستن این موضوع از اهمیت بالایی برخوردار است چرا که شناسایی محل و شیوه‌ی آسیب به شما کمک خواهد کرد تا بتوانید روش مناسب ترمیم و تعمیر بتن را انتخاب نمایید. بتن آسیب‌دیده دارای ویژگی‌های مشخصی است که به شما کمک می‌کند تا سریع‌تر نسبت به ترمیم و تعمیر آن اقدام نمایید. در زیر، سه بخش کلی که باید برای ترمیم و تعمیر بتن به آن توجه داشت را بررسی کرده‌ایم.

  • منافذ

 برای شناسایی بتن آسیب‌دیده نیاز است تا در وهله‌ی اول به این موضوع توجه کنید که آیا سوراخ‌ها و منافذی در سطح بتن به وجود آمده‌اند یا خیر. وجود چنین منفذهایی به نشانه‌ی آن خواهد بود که آب می‌تواند به راحتی از بتن عبور کند و به سازه‌ی شما آسیب برساند.

  • پوسیدگی و ترک

در قدم دوم نیاز است تا پوسته شدن و یا وجود ترک بر روی آن را بررسی نمایید. این نکته را در نظر داشته باشید که پوسیدگی و ترک یکی از رایج‌ترین مشکلاتی است که غالب بتن‌ها، دچار آن می‌شوند و دو دلیل اصلی رخ دادن این اتفاق، شرایط آب و هوایی و استفاده از بتنی با کیفیت پایین است.

  • میلگردها

سومین بخشی که باید پیش از آغاز ترمیم و تعمیر بتن به آن توجه کنید، میلگردهای به کار گرفته شده در بتن است. در حقیقت میلگردها همواره در معرض آسیب هستند؛ چرا با خطراتی مانند شکستگی باید دست و پنجه نرم کنند. همچنین به دلیل جنس میلگردها، این مواد ممکن است دچار خوردگی نیز شوند.

 

روش‌های ترمیم و تعمیر بتن

زمانی که توانستید این نکته را تشخیص دهید که آیا باید به ترمیم و تعمیر بتن اقدام کنید یا خیر، وقت آن خواهد بود که اقدام به این کار نمایید. در حقیقت، روش‌های متفاوتی برای ترمیم و تعمیر بتن وجود دارند که هر کدام با توجه به کارکردی که دارند مورد استفاده قرار می‌گیرند. در زیر به بررسی مهم‌ترین روش‌های ترمیم و تعمیر بتن می‌پردازیم.

1. بتن پاشی

در روش بتن پاشی شما می‌توانید با استفاده از فشار هوا اقدام به ترمیم و تعمیر بتن نمایید به همین دلیل نیز در هنگام تعمیر بتن به این شیوه نیاز است تا از ضخامت کمی استفاده نمایید. معمولا این روش را برای سطوح بسیار وسیع به کار می‌گیرند هرچند که استفاده از بتن پاشی برای ترمیم و تعمیر بتن دارای اتلاف زیادی است.

2. تزریقی با دوغاب

یکی از شیوه‌های مؤثر برای ترمیم و تعمیر بتن، استفاده از تزریق با دوغاب است. در حقیقت زمانی که منفذ و یا ترک‌خوردگی را بر روی بتن تشخیص دادید یکی از شیوه‌های مناسبی که می‌توانید در جهت ترمیم محل مورد نظر استفاده نمایید، تزریق با استفاده از دوغاب است. در این روش، پس از سوراخ کردن محل مورد نظر، سوزن را وارد بتن باید کرد و سپس ملات را به بستر مورد نظر وارد می‌کنند. از آن جایی که ممکن است مواد تزریق‌شده از بتن خارج شوند نیاز است تا محل تزریق را با ماستیک پوشاند.

3. ترمیم دستی بتن

ترمیم و تعمیر بتن به شیوه‌ی دستی را می‌توان با توجه به وجود یا نبود میلگرد انجام داد. در حقیقت زمانی که میلگردهای کمی در بتن استفاده شده باشند می‌توانید از شیوه‌ی خمیری ترمیم دستی استفاده کنید و در صورت وجود میلگرد نیز استفاده از شیوه‌ی سفت مؤثر خواهد بود.

4. ترمیم ثقلی بتن

استفاده از روش ثقلی برای ترمیم و تعمیر بتن نیازمند به استفاده از قالب‌بندی مخصوصی است. در این روش باید بتن را بر محل مورد نظر بریزید به نحوی که بتن، دارای خاصیت روان بودن مناسبی باشد. معمولا برای انجام بتن‌ریزی با این شیوه سوراخ‌هایی را در محل مورد نظر ایجاد می‌کنند.

 

سخن آخر

آشنا شدن با انواع شیوه‌های ترمیم و تعمیر بتن به شما کمک می‌کند تا بتوانید در مواقعی که بتن شما دچار مشکل شد، به سرعت اقدام به ترمیم آن نمایید. از آن جایی که شیوه‌های متنوعی برای اجرای این کار وجود دارد نیاز است تا پیش از آغاز به ترمیم و تعمیر بتن، بر آن‌ها مسلط شوید.

در نظر داشته باشید می‌توانید برای مشاهده‌ی محصولات موجود در مرکز فنی بتن، از اینجا وارد شده و کاتولوگ محصولات را دانلود کنید

همرسانی :