ماستیک چه کاربردهایی دارد؟

تاریخ انتشار : 1400/06/06

بتن یکی از برترین مواد در زمینه‌ی ساختمان‌ سازی است. پیمانکاران برای ساخت انواع ساختمان‌ها و تقویت انواع سازه‌ها مانند پیاده روها، پل‌ها، پارکینگ‌ها، محدوده‌ها و ساخت بسیاری از سازه‌های دیگر استفاده می‌کنند. شاید به تعبیری بتوان گفت، تمدن مدرن بر سر این شگفتی ساده (بتن) قرار گرفته است.

اما با وجود اینکه حضور بتن باعث آرامش و ایمنی بیشتر در زندگی می‌شود؛ این ماده نیرومند، دارای پاشنه‌ی آشیل است. در بتن می‌تواند شکاف‌هایی ایجاد شود که ممکن است برای سازه خطر آفرین باشد. در این موارد طیف گسترده‌ای از محصولات در بازار وجود داشته که می‌توانند برای درز بندی و مهر و موم اتصالات بتنی استفاده شود. اما با توجه به ویژگی‌هایی که ماستیک‌ها داشته و مواردی که مد نظر است برای اینکار، از ماستیک‌ها استفاده کرده و در این مواقع، ماستیک‌ها و درزبندها و مواد آب بندی وارد عمل می‌شوند.

در این مقاله پس از معرفی ماستیک به طور کامل، به موارد کاربرد آن در صنعت بتن می‌پردازیم و در آخر مزایای استفاده از ماستیک را مطرح می‌کنیم. با ما همراه باشید.

 

ماستیک چیست؟

همان طور که در ابتدا مطرح شده، به دلایل مختلف ممکن است در انواع سازه‌ها، شکاف‌هایی بوجود بیاید. در مواردی نیز نیاز است که درزهای مختلف در ساختمان‌ها و حتی وسایل نقلیه، و در مواردی درزها و شکاف‌های موجود در سنگ‌ها و سرامیک‌ها، گرفته و پر شود. در این موارد از ماستیک‌ها استفاده می‌کنند.

در لغت ماستیک (Mastic)، نام صمغی است که از درختی در  به نام Mastic Gum تراوش می‌کند و این درختان بیشتر در مناطق مدیترانه‌ای یافت می‌شود. از ماستیک به دست آمده به عنوان رزین برای تهیه وارنیش و لاک‌ها استفاده می‌کنند. ماستیک آب بندی، ماده‌ای قدرتمند بوده که تقریبا به هر سطحی (چوب، آلومینیوم، سنگ مرمر، فولاد، سیمان و ...) می‌چسبد. در موارد ساختمان سازی، در موارد متعددی از ماستیک‌ها استفاده می‌شود. در ادامه به کاربردهای ماستیک می‌پردازیم.

 

ماستیک چه کاربردهایی دارد؟

با توجه به ماهیت ماستیک و جنسی که دارد، با عملکرد نسبتا مشابه، در موارد متعددی کاربرد داشته و استفاده می‌شود. چندین مورد از این کاربردها، به شرح زیر است:

 

1. آب بندی درزهای انبساطی سازه‌های بتنی

یکی از مواردی که همیشه از لحاظ بهره برداری و دوام سازه‌های بتنی حائز اهمیت بوده، مبحث آب بندی و محافظت می‌باشد. یکی از کاربردهایی که ماستیک‌ها دارند؛ آب بندی درزهای انبساطی سازه‌های بتنی، مخازن آب و فاضلاب، تصفیه خانه‌ها و درز دور لوله‌ها می‌باشد.

2. پر نمودن درزهای انبساط

قبل از توضیحات درباره‌ی این کاربرد ماستیک، باید ابتدا درز انبساطی را معرفی کرد. در ساختمان سازی، یکی از اصولی که باید رعایت شود، استفاده از درز انبساط و انقباض می‌باشد. وجود این درزهای انبساطی، برای پیشگیری از خسارت‌های وارده به سازه که ناشی از تغییرات دمایی و فشارهای وارده میباشد، ضروری است. فاصله‌ی این درزها وابسته به نوع سازه، منطقه‌ی قرارگیری سازه و موارد دیگر بستگی دارد.

یکی از کاربردهایی که ماستیک داشته و با توجه به نکاتی که باید در پر کردن این درزها در نظر داشت (جنس، مقاومت و ...)، پر کردن درزهای انبساط می‌باشد.

 

3. سیل نمودن ترکهای تصادفی و ترمیم درزهای کنترل

یکی از اتفاقات رایج در سازه‌ها، ایجاد ترک در بدنه‌ی آن‌ها به دلایل متفاوت است. از مواردی که ماستیک‌ها کاربرد دارند، برای پر کردن و کنترل این ترک‌ها و درزها می‌باشد.

 

4. ترمیم بتن تخریب شده

بتن با وجود خواص منحصر به فرد خود، دارای معایبی نیز بوده که در طی زمان ممکن است باعث آسیب‌هایی ب سازه‌ها شود؛ البته تعداد زیادی از آسیب‌های وارده از جمله خوردگی آرماتورها، سایش اشتباهات طراحی، اشتباهات و مشکلات اجرایی و ...، مربوط به ماهیت بتن نبوده و حاصل عوامل بیرونی است. در هر صورت بتن به صورت‌های مختلفی (چه تاثیرات داخلی و چه تاثیرات بیرونی) ممکن است تخریب شود. از ماستیک برای تعمیر بتن‌های تخریب شده استفاده می‌شود.

 

5. پر نمودن درز اطراف شیشه، در و ... در وسایل نقلیه و ساختمان‌ها

همیشه درزها و ترک‌ها در سازه‌های بتنی با مقیاس بزرگ وجود ندارند. در مواردی در شیشه‌ها و پنجره‌های ساختمان‌های مختلف، درزهایی به وجود می‌آورد که علاوه بر ظاهر نه چندان مناسبی که بوجود می‌آورد، تعادل دمای محیط را بهم میزند. این موضوع برای وسایل نقلیه نیز صدق می‌کند. در این موارد ماستیک‌ها با کاربردی که در پر کردن درزها دارند، استفاده می‌شوند.

 

مزایای استفاده از ماستیک

ماستیک‌ها نسبت به مواد مشابه، مزایایی داشته که استفاده از آن‌ها را در اولویت اول قرار می‌دهد. البته باید در نظر داشته باشید که ماستیک‌ها به دو دسته‌ی کلی کلی ماستیک درز بند پایه پلی سولفاید دو جزئی و ماستیک پلی یورتان دو جزئی دسته بندی می‌شوند و استفاده از هر کدام مزایای خاص خود را دارد. در ادامه به معرفی چند مورد از مزایا می‌پردازیم.

 

مزایای ماستیک پلی یورتان دو جزئی

  1. سریع و خشک
  2. مقاومت بالا در برابر اشعه UV
  3. دوام عالی
  4. چسبندگی عالی به بتن، شیشه، سرامیک، سطوح رنگ آمیزی شده و ...
  5. مقاومت بالا در برابر تنشهای برشی

 

 

مزایای ماستیک درز بند پایه پلی سولفاید دو جزئی

  • بدون ترک خوردگی
  • انعطاف پذیری و الاستیسیته بالا
  • خود تراز پیش از گیرش
  • مقاومت در برابر تردد خودرو
  • مقاومت سایشی بالا
  • مقاومت در برابر اشعه UV
  • مقاومت خوب در برابر ضربه‌های مکانیکی
  • مقاومت در برابر آب، نمک، بنزین، سوخت و نفت
  • مقاومت در برابر ریشه گیاهان

 

 

 

 

سخن آخر

همانطور که مطرح شده، از ماستیک‌ها در موارد متعددی می‌توان استفاده کرد. البته در زمان خرید ماستیک‌ها باید به نوع کاربردی که برای آن تهیه می‌شود، دقت نمود. زیرا با توجه به دسته بندی ماستیک‌ها به دو دسته‌ی کلی ماستیک درز بند پایه پلی سولفاید دو جزئی و ماستیک پلی یورتان دو جزئی، هر کدام برای موارد متفاوتی استفاده می‌شوند. علاوه بر آن با توجه به اهمیتی که ماستیک‌ها در انواع درز بندی دارند، در زمان خرید دقت کافی را داشته باشید تا از بهترین مکان و بهترین جنس آن را تهیه کنید.

در نظر داشته باشید که انواع ماستیک در توسط مرکز بتن ارائه می‌گردد و مانند تمام محصولاتی که توسط مرکز بتن ایران عرضه شده است، مطابق با استانداردهای کیفی بین المللی می‌باشد.

اگر برای خرید انواع ماستیک و انجام خدمات مربوط به آن نیاز به مشاوره دارید، با ما تماس بگیرید.

 

 

 

همرسانی :