مزایا و معایب قالب پلاستیکی بتن

تاریخ انتشار : 1400/06/06

استفاده از قالب پلاستیکی بتن، چندین سالی است که در کشورهای توسعه یافته رواج یافته است؛ در سال‌های اخیر نیز قالب پلاستیکی در ایران نیز، با کیفیت مناسب تولید و به فروش می‌رسد. استفاده از قالب پلاستیکی بتن، مزایا و معایب خاص خود را دارد. در این مقاله، بعد از معرفی و بررسی قالب پلاستیکی بتن، به بررسی مزایا و معایب آن می‌پردازیم.

 

قالب پلاستیکی بتن

زمان ساخت سازه‌های بتن مسلح، نیاز است تا برای شکل گیری بتن به صورت مد نظر، بتن تازه تهیه شده را در قالب بتن ریخته شود. با توجه به اهمیت بخش سازه‌ی بتنی در یک ساختمان، این مرحله، از مهم‌ترین مراحل ساخت و ساز می‌باشد.

برای قالب بتن، از قالب‌های متنوعی می‌توان استفاده کرد. در سال‌های گذشته، قالب‌های چوبی، بسیار پرکاربرد بوده‌اند؛ اما به دلیل زمان بر بودن ساخت آن‌ها و همچنین عدم داشتن مقاومت نسبت به رطوبت، در سال‌های اخیر، استفاده از آن‌ها به طور چشم گیری کاهش یافته است. یکی از قالب بتن‌هایی که در استفاده از آن در چند سال اخیر، به ویژه در ایران-با توجه به شرایط آب و هوایی- افزایش داشته، قالب بتن پلاستیکی می‌باشد.

در بازار ساخت و ساز، انتخاب و استفاده از قالب بتن همیشه اولویت اصلی کنترل کیفیت پروژه و هزینه بوده است. همانطور که گفته شد، در سال‌های اخیر، قالب  پلاستیکی بتن اهمیت بیشتری در بازار ساخت و ساز پیدا کرده است. این قالب‌ها دارای مزایای خاصی هستند. در مرحله اول ، دارای ویژگی‌های ضد آب، قالب پلاستیکی دارای مقاومت بالا در برابر ضربه بوده و تغییر شکل آن آسان نیست، در نتیجه باعث بهبود قابل استفاده مجدد قالب می‌شود.

همچنین، قالب پلاستیکی سبک وزن بوده، دارای راهی آسان برای جدا کردن قالب، ایمن و قابل اعتماد در عملیات ساخت و ساز دارای مزایای دیگری است. در ادامه به بررسی کامل‌تر مزایای قالب پلاستیکی بتن می‌پردازیم.

 

مزایای قالب پلاستیکی بتن

 

همانطور که گفته شده، استفاده از قالب پلاستیکی بتن، مزایای خاص خود را دارد. آشنا شدن با این مزایا، می‌تواند کمک شایانی در انتخاب نوع قالب بتن برای پروژه‌ی ساختمانی‌تان باشد. در ادامه به معرفی و بررسی این مزایا می‌پردازیم.

 

1. وزن سبک قالب پلاستیکی بتن

یکی از مواردی که در همه‌ی پروژه‌های ساخت و ساز از اهمیت زیادی برخوردار است، استفاده از سازه‌های سبک بوده تا جابه جایی آن علاوه بر راحتتر بودن، سرعت بیشتری پیدا کند. از آنجایی که قالب پلاستیکی بتن سبک وزن بوده، در سال‌های اخیر، طرفدارن زیادی در بین کسانی که مشغول به اینکار هستند، پیدا کرده است.

 

2. ضد آب بودن قالب پلاستیکی بتن

در کشور ما ایران، تنوع آب‌وهوایی نسبتا زیادی وجود دارد و در مناطقی که درجه‌ی رطوبت آن زیاد است، ساخت و ساز نیز به طور فزاینده‌ای وجود دارد. یکی از چالش‌هایی که در حین ساخت وساز احتمال پیش آمدن آن دارد، جذب رطوبت به بتن‌هاست؛ این موضوع با همزمانی سرما، باعث یخ زدگی بتن شده و در نتیجه باعث هدر رفتن تلاش‌های تیم ساخت و ساز خواهد شد.

قالب پلاستیکی بتن، با داشتن قابلیت ضد آبی که دارد، از بروز چنین مشکلاتی پیشگیری خواهد کرد. به طور کلی می‌توان گفت قالب پلاستیکی بتن، با قابلیت تطبیق با هر آب‌ و هوای هر منطقه را دارد.

 

3. عدم چسبیدن بتن به قالب پلاستیکی بتن

زمانی که از انواع قالب‌های دیگر بتن برای ساخت و ساز استفاده میشود، از اولین کارهایی که انجام شده، روغن کاری قالب بتن برای نچسبیدن بتن تازه به قالب است. اما با استفاده از قالب پلاستیکی بتن، به دلیل خاصیت این قالب، بتن به دیواره‌ی قالب پلاستیکی بتن، نچسبیده و جداسازی آن راحتتر می‌باشد.

همچنین با توجه به این موضوع، نیازی به نظافت و تمیزکاری قالب بتن پلاستیکی وجود نداشته و برای دفعات بعد، می‌توان به همان گونه استفاده کرد.

 

4. اندازه قالب پلاستیکی بتن

قالب‌های پلاستیکی بتن نسبت به سایر قالب‌ها، قابل اعتمادتر هستند؛ زیرا که قالب پلاستیکی بتن، توسط دستگاه‌هایی با دقت بالا و با ابعاد درست ساخته می‌شوند.

از طرفی، قالب‌های پلاستیکی بتن، نسبت به سایر قالب‌ها، اندازه‌ی بزرگتری داشته و به همین دلیل، هم باعث افزایش سرعت پروژه شده و هم از نظر مالی و اقتصادی، مقرون به صرفه‌تر می‌باشد.

 

5. مقرون به صرفه بودن

قالب پلاستیکی بتن در مقایسه با انواع دیگر قالب‌های بتن، برای کارفرمایان مقرون به صرفه‌تر بوده و هزینه‌ی کمتری خواهد داشت.

 

معایب قالب پلاستیکی بتن

 

باید در نظر گرفت که قالب پلاستیکی بتن، مانند دیگر محصولات، علاوه بر مزایا، معایبی نیز دارد. همچنین اینکه با توجه به جدید بودن استفاده از این نوع قالب بتن، هنوز کمبودهایی در مقایسه با انواع قالب بتن دیگر وجود دارد. در ادامه به بررسی این معایب می‌پردازیم.

 

 

1. مقاومت کم

قالب پلاستیکی بتن، در مقایسه با قالب‌های چوبی و فلزی مقاومت کمتری داشته و از استحکام کمتری برخوردار است. از این رو با توجه کمتر بودن ظرفیتشان، تحمل بار کمتری دارند.

2. حساسیت به دمای بالا

با وجود اینکه عایق بودن قالب بتن پلاستیکی، یکی از مزایای این قالب مطرح شد؛ اما با توجه به ذات و  جنس پلاستیک، با قرار گرفتن در معرض گرما، ممکن است دچار انبساط شده و شکل قالب را تغییر بدهد. اما برای رفع این مشکل چاره‌ای نیز اندیشیده شده است؛ برای این موضوع، در زمان ساخت قالب پلاستیکی بتن، از موادی استفاده می‌کنند که به طور موثری  ضریب انبساط حرارتی و انقباض را کاهش می‌دهد.

3. سوختن توسط جوشکاری‌های برقی

احتمال آنکه در یک پروژه‌ی ساخت و ساز، از جوشکاری برقی استفاده نشود، خیلی ضعیف است و با توجه به اینکه زمان استفاده از دستگاه‌هایی مانند دستگاه جوش، حرارت و گرمایی زیادی تولید می‌شود، ممکن است قالب‌های پلاستیکی بتن را سوزانده و از بین ببرند.

 

سخن آخر

قالب پلاستیکی بتن، با توجه به مزایایی که دارد، در چند سال اخیر جایگاه ویژه‌ای در اهالی ساخت و ساز پیدا کرده است. البته که قالب پلاستیکی بتن، همانند دیگر انواع قالب بتن، هنوز راه طولانی را برای پیدا کردن نواقض خود و رفع آن، در پیش خواهد داشت. در این مقاله سعی ما بر آن بود تا به بررسی و معرفی همه جانبه‌ی مزایا و معایب قالب پلاستیکی بتن، شما را در انتخاب هر چه بهتر این محصول راهنمایی کنیم. از همراهی شما متشکریم.

همچنین در نظر داشته باشید برای تهیه انواع محصولات و دریافت خدمات مهندسی بتن، با ما تماس بگیرید.

همرسانی :