انواع گروت و کاربرد هرکدام

تاریخ انتشار : 1400/06/13

انواع گروت و کاربرد هرکدام

گروت (grout) که ترکیبی از از ماسه، سیمان، آب و گروهی از افزودنی‌ها است، از موادی بوده که در ساختمان سازی استفاده می‌شود. در واقع می‌توان گفت گروت نوعی از ملات بوده و همان کاربردها را نیز دارد. معمولاً از گروت‌ها می‌توان در مکان‌هایی که نیاز به مقاومت بالا بوده و برای ترمیم کردن ترک‌هایی با عمق زیاد، استفاده نمود. اصولاً در پروژه‌های ساختمانی از گروت‌ها برای تراز کردن فضای خالی زیر بیس پلیت و فونداسیون استفاده می‌شود. همچنین استفاده از آن در آنکربلت‌ها، اتصال نمودن ریل ماشین آلات و برینگ پل‌ها مرسوم است.

گروت‌ها انواع مختلفی داشته که هر کدام کاربردهای خاص خود را دارند. در این مقاله به معرفی و بررسی کلی انواع گروت و کاربرد هر کدام می‌پردازیم. با ما همراه باشید.

 

انواع گروت

گروت‌ها بر اساس مواد به کار رفته در آن‌ها، انواع متفاوتی داشته که به شرح زیر هستند:

  1. گروت‌های اپوکسی دوجزیی یا سه جزیی
  2. گروت‌های آماده منبسط شونده
  3. گروت‌های سیمانی اصلاح شده با مواد پلیمری

 

  1. گروت‌های اپوکسی دوجزیی یا سه جزیی

گروت اپوکسی، از سه جز تشکیل شده، به حلال نیازی نداشته و شکل پذیری بالایی نیز دارد. این نوع از گروت شامل اجزایی مانند مواد سخت کننده، عمل آورنده و دانه بندی ویژه سیلیس می‌باشد. علاوه بر آن، گروت اپوکسی، رزین اپوکسی را نیز دارد. برای استفاده و به کارگیری گروت اپوکسی، همانطور که از اسم آن مشخص است، باید هر سه جز آن با یکدیگر مخلوط شوند. استفاده از این نوع گروت، مزایای زیادی داشته که می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • سخت شدن فوری سازه (البته به دمای محیط نیز بستگی دارد.)
  • قابلیت چسبندگی بالا به زیرکارهای معدنی و فولادی
  • مقاومت بالا در برابر ارتعاشات شدید
  • سخت شدن بدون جمع شدگی
  • داشتن مقاومت بالا در برابر انواع حملات مواد شیمیایی
  • دارای مقاومت مکانیکی بسیار بالا
  • و ... .

 

موارد کاربرد گروت‌های اپوکسی دوجزیی یا سه جزیی

این نوع از گروت، کاربردهای فراوانی دارند. از مناسب‌ترین انتخاب‌ها برای گروت ریزی اتصال محکم سازه‌ای، گروت‌های اپوکسی هستند. همچنین از دیگر موارد مصرف این نوع گروت‌ها در صنایع می‌توان به گروت ریزی در کارخانجات، ماشین آلات موتوری، گروت ریزی در ژنراتورها، گروت ریزی در پمپ‌ها، گروت ریزی در ریل جرثقیل‌ها و گروت ریزی در سیستم انبارهای بزرگ اشاره کرد.

 

2. گروت‌های آماده منبسط شونده

گروت‌های آماده منبسط شونده، به صورت پودر‌های خشک بسته بندی شده و در بازار عرضه می‌شوند. همان طور که از اسم آن‌ها مشخص است، برای استفاده از این گروت، باید آن‌ها را با آب مخلوط کرده و پس از آن، در دو مرحله و به صورت حجمی، منبسط می‌شوند. در حقیقت گروت‌های منبسط شونده، مقاومت بسیار بالایی دارند؛ به این صورت که با توجه آب و هوای محیط استفاده و همچنین زمان مصرف، در مدت کوتاهی، مقاومت لازم را به دست می‌آورند.

همانطور که گفته شد، انبساط این گروت‌ها دو مرحله‌ای می‌باشد؛ مرحله‌ی اول آن شامل تصعید گازها بوده که بعد از مخلوط شدن با آب رخ می‌دهد و 15 تا 30 دقیقه طول می‌کشد. مرحله‌ی دوم آن، چند روز (2 تا 4 روز) بعد از مخلوط کردن گروت شروع شده و علت آن، واکنش‌های شیمیایی گروت می‌باشد.

این نوع از گروت‌ها، مناسب برای دماهای بالای ۱۰ الی ۴۰ درجه سانتی گراد بوده و در صورتی که عملیات گروت ریزی در دماهای پایین‌تر انجام شود، نتیجه‌ی کار رضایت بخش نبوده و سرعت فرایند به دست آوردن مقاومت گروت، کاهش یافته و به کندی پیش می‌رود. 

 

موارد کاربرد گروت‌های آماده منبسط شونده

  • زیر سازی‌های فولادی و ثابت سازی ستون‌های پيش ساخته
  • پر کردن فضای اطراف آرماتورها و انکربولت‌ها
  • پر کردن حفره‌ها، شكاف‌ها و گودال‌ها
  • اجرای فونداسيون‌های ماشين آلات سنگين و نصب آن‌ها
  • پرنمودن فضای خالی زير بيس پليت‌ها یا صفحه ستون‌ها

 

3. گروت‌های سیمانی اصلاح شده با مواد پلیمری

گروت‌های سیمانی اصلاح شده با مواد پلیمری، از دو قسمت تشکیل شده‌اند. در حقیقت بخش مایع مواد پلیمری که با سیمان مخلوط شده است دارای مقاومت بسیار بالایی می‌باشد. همچنین این گونه از گروت با ماسه سیلیس شکری مخلوط شده که از دانه بندی و خواص روان کنندگی فوق العاده‌ای برخوردار است. هنگام گروت ریزی مایع پلیمری دو بخش آن با یکدیگر ترکیب شده و مورد استفاده قرار می‌گیرد که از نتیجه این کار می‌توان به مقاومت کششی و خمشی بالا اشاره نمود.

از دیگر ویژگی‌های گروت سیمانی اصلاح شده توسط مواد پلیمری می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • دارای خاصیت مقاومت سایشی بسیار بالا
  • دارای پیوند قوی و زیر سازی معدنی
  • مقاومت بالا در برابر اثرات آب شور دریا

 

کاربرد گروت‌های سیمانی اصلاح شده با مواد پلیمری

گروت‌های پلیمری می‌توانند در ساخت سازه‌های جدید یا نوسازی و تعمیر سازه‌های بتنی قدیمی کاربرد داشته باشند. ویژگی‌های چسبندگی بالای گروت پلیمری، این امکان را فراهم می‌کند که هم برای ترمیم بتن‌های پلیمری قدیمی و هم برای ترمیم بتن‌های با پایه سیمانی قدیمی مورد استفاده قرار گیرند. قابلیت نفوذ ناپذیری بالا و مقاومت بالا در برابر خوردگی در این نوع ملات یا گروت استفاده از این مواد را در استخرهای شنا، سازه‌های مجرای فاضلاب یا اگو، کانال‌های زهکشی، سلول‌های الکترولیتی برای ریکاوری پایه‌های فلزی و دیگر سازه‌هایی که در تماس با مایعات و مواد شیمیایی خورنده هستند ممکن می‌سازد.

علاوه بر این، این نوع گروت‌ها، برای ساخت یا بازسازی کوره‌ها بسیار مناسب هستند؛ چرا که مقاومت بالایی در برابر گازهای سمی و خورنده و همچنین باکتری‌هایی که در محیط کوره‌های سوزاندن زباله و فضولات وجود دارند، دارند. برخلاف گروت‌های متداول پایه سیمانی، این گروت‌ها نیازی به پوشش یا استفاده از درزگیرهای پی وی سی ندارند. این مواد همچنین می‌توانند به عنوان روکش آسفالت پیاده روها استفاده شوند تا ماندگاری و مقاومت این کف پوش‌ها را افزایش دهند.

 

 

سخن آخر

گروت‌ها و انواع آن‌ها، اهمیت زیادی در ساختمان سازی دارند. در این مقاله سعی داشتیم تا معرفی کلی از انواع گروت‌ها و کاربرد هر کدام داشته باشیم. در انتها بهتر است در زمان انتخاب گروت در نظر داشته باشید که هر چه ترک و شکاف عریض‌تر باشد، ماسه‌ی گروت باید درشت‌تر باشد؛ چرا که ماسه از کوچک شدن و ترک خوردن گروت برای کاشی و سرامیک جلوگیری می‌کند.

بخش فنی مرکز بتن ایران در جهت ارائه مشاوره فنی و نحوه استفاده صحیح از مواد خود در کارگاه آماده همکاری و انجام خدمات می‌باشد. برای دریافت مشاوره با ما تماس بگیرید.

از همراهی شما متشکریم.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

همرسانی :