ژاکت فلزی چیست و چه مزایا و معایبی دارد؟

تاریخ انتشار : 1400/06/20

یادگیری روش‌های مقاوم سازی بتن یکی از مهم‌ترین فعالیت‌هایی است که باید در راستای بهبود کیفیت اجرای پروژه انجام شود. در حقیقت تمامی سازه‌ها، در معرض تضعیف و یا نابود شدن هستند به همین دلیل نیاز است تا شرایط مختلف مقاوم سازی یا بهسازی آن‌ها را فراگیرید. عوامل محیطی و همچنین خود کیفیت بتن، بیشترین تأثیر بر دوام سازه‌ی بتنی را دارا هستند، به همین دلیل نیز زمانی که از ابتدا، پروژه‌ی خود را با استفاده از مصالح مناسبی اجرا نمایید، سازه‌ی بتنی دچار اتلافات کمی خواهد شد. به هر حال، روش‌های متعددی برای مقاوم سازی بتنی به وجود آمده‌اند. یکی از معروف‌ترین آن‌ها، روش ژاکت فلزی است. در حقیقت این روش به دلیل شیوه‌ی عملکردی که دارد از محبوبیت بالایی برخوردار است سهولت اجرا و همچنین هزینه‌های پایین باعث شده تا ژاکت فلزی همواره مورد توجه باشد. در ادامه‌ی این مقاله به بررسی نکات مرتبط با ژاکت فلزی می‌پردازیم.

 

مقاوم سازی بتن

قبل از بررسی ابعاد مختلف ژاکت فلزی، باید به بررسی این موضوع میپردازیم که چرا باید مقاوم سازی بتن انجام شود و دلیل اهمیت آن چیست؟ همانطور که در ابتدا نیز مطرح شد، سازه ها، همواره در معرض انواع خطراتی هستند که ممکن است منجر به نابودی کل یا بخشی از آن سازه ها شود. یکی از خطراتی که خود به تنهایی علت کافی را برای مقاوم سازی بتن و ساختمان فراهم می‌کند، زلزله می‌باشد.

 موضوع زلزله، همواره به علت آسیب های مالی و جانی که بر جا می گذارد، یکی از مواردی است که باید در زمان ساخت و ساز انواع سازه ها، به آن توجه زیادی نمود؛ به ویژه در ایران که مناطق زلزله خیز زیادی داشته و هر ساله به علت وقوع زلزله در شهرهای مختلف، خسارات مالی و جانی زیادی را به دنبال دارد.

در صورتی که از ابتدا به مقاوم سازی بتن و ساختمان، به درستی پرداخته شود، می‌توان با پیشگیری از این خطرات، عمر مفید سازه ها را افزایش داده، و از هزینه های زیاد احتمالی که ممکن است در آینده پیش بیاید، جلوگیری کرد. یکی از روش های مقاوم سازی، استفاده از ژاکت های فلزی و بتنی می باشد. در ادامه به بررسی ژاکت فلزی می پردازیم. همچنین می توانید برای آشنایی بیشتر با ژاکت بتنی، مقاله ی "ژاکت بتنی چیست و چه مزایا و معایبی دارد؟" را از اینجا مطالعه کنید.

 

ژاکت فلزی چیست؟

یکی از روش هایی مورد استفاده برای مقاوم سازی بتن و ساختمان، استفاده از ژاکت فلزی است که معمولا بیشتر از ژاکت بتنی مورد استفاده قرار می‌گیرد. روش استفاده از ژاکت فلزی، شامل افزودن یک لایه از بتن مسلح به شکل کاپشن با استفاده از آرماتور فولادی طولی و اتصالات فولادی عرضی خارج از محیط عضو موجود است.  

مقاوم سازی با ژاکت فلزی، باعث افزایش مقاومت برشی، خمشی و پیچشی و همچنین موجب محصور کردن بتن می‌شود. می توان از روش هایی مانند جوشکاری، پیچ و مهره و یا در مواقع خاص از چسب، برای اتصال اجزای ژاکت فلزی استفاده کرد.

روکش بتن ریخته گری شده در روش ژاکت فلزی، مستلزم نصب قالب در اطراف ستون موجود است که قالب روی آن چسبانده شده تا در برابر بتن ریخته شده مقاومت کند. ضخامت ژاکت فلزی، معمولاً از 10 سانتیمتر بیشتر می‌شود تا بتوان بتن ریزی را بدون فاصله و شکاف انجام داد. آماده سازی سطح عضو موجود در مورد ژاکت فلزی بسیار مهم است. ضروری است که اعضای فعلی دارای پایه بتنی تمیز و سالم باشند تا بتوانند شرایط مناسبی برای اتصال با ژاکت به دست آورند. اتصال بتن جدید و موجود با زبر شدن سطح و معرفی رول پلاک های فولادی بیشتر تقویت می‌شود.

از ژاکت فلزی، می‌توان علاوه بر ستون‌های بتنی سازه‌ها، برای سقف های بتنی ساختمان ها نیز به کار برد. اما مهم ترین نکته ای که باید به آن دقت زیادی داشت، اطمینان از اتصال کامل بتن و صفحات فلزی است. ژاکت فلزی، همانند روش های دیگر، مزایا و معایب خاص خود را دارد که در ادامه آن ها را بررسی می کنیم.

 

مزایا و معایب ژاکت فلزی

مقاوم سازی بتن با استفاده از ژاکت فلزی، مزایای زیادی دارد که می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • با استفاده از ژاکت فلزی، با وجود اینکه مقاومت سازه را افزایش می دهد، تاثیر قابل توجهی بر وزن سازه ندارد.
  • عدم تغییر چشم گیر در ابعاد و معماری سازه با ژاکت فلزی
  • سهولت و سرعت بیشتر نسبت به مقاوم سازی با ژاکت بتنی
  • مقرون به صرفه بودن این روش مقاوم سازی
  • در روش های دیگر مقاوم سازی، در صورت نیاز به مقاوم سازی در یک بخش یا طبقه از سازه، باید کل سازه، از کف تا طبقه مورد نظر، مقاوم سازی شود. اما با ژاکت فلزی، می توان مقاوم سازی را فقط در همان بخش مورد نظر انجام داد.

 

با وجود مزایای زیادی که ژاکت فلزی دارد، معایبی نیز داشته که باید از آن ها اطلاع داشت تا علاوه بر گرفتن بهترین تصمیم و انتخاب برای مقاوم سازی، برای مواردی که ممکن است رخ بدهد، آمادگی لازم را داشت:

  • یکی از معایب ژاکت فلزی که باید به دقت کرد، عدم ضد حریق بودن آن است که در نتیجه، استفاده از پوشش های ضد حریق الزامی می شود. همین موضوع موجب افزایش هزینه های اجرایی می شود.
  • با توجه به اینکه، المان های فلزی در ژاکت فلزی، امکان خوردگی و زنگ زدگی وجود دارد؛ اما این موضوع با استفاده از روش هایی که وجود دارد، تا حدود زیادی قابل پیشگیری می باشد.

 

سخن آخر

مقاوم سازی بتن، از مواردی است که نمی توان بی توجه از کنار آن عبور کرد. اگر مقاوم سازی در زمان ساخت اولیه سازه، به خوبی و با روش های مناسب، انجام شود، علاوه بر حفظ سلامت سازه، از هزینه های احتمالی در آینده جلوگیری خواهد شد. همچنین بهتر است برای اطمینان از مقاومت انواع سازه، با برنامه ی زمانی مشخص، المان های مقاومت سازه بررسی شده تا در صورت نیاز و در سریع ترین زمان ممکن، مقاوم سازی انجام شود.

در این مقاله مروری بر یکی از روش های مقاوم سازی یعنی ژاکت فلزی، داشتیم. از همراهی شما تا پایان متشکریم.

همچنین در نظر داشته باشید که مرکز بتن، دارای فنی ترین و مجهزترین تیم خدمات فنی و مهندسی در جنوب کشور می باشد. در صورت نیاز به مشاوره، می توانید با ما تماس بگیرید.

همرسانی :