ژاکت بتنی چیست و چه مزایا و معایبی دارد؟

تاریخ انتشار : 1400/06/20

یادگیری روش‌های مقاوم سازی بتن یکی از مهم‌ترین فعالیت‌هایی است که باید در راستای بهبود کیفیت اجرای پروژه فرا گیرید. در حقیقت تمامی سازه‌ها، در معرض تضعیف و یا نابود شدن هستند به همین دلیل نیاز است تا شرایط مختلف مقاوم سازی یا بهسازی آن‌ها را فراگیرید. عوامل محیطی و همچنین خود کیفیت بتن، بیشترین تأثیر بر دوام سازه‌ی بتنی را دارا هستند، به همین دلیل نیز زمانی که از ابتدا، پروژه‌ی خود را با استفاده از مصالح مناسبی اجرا نمایید، سازه‌ی بتنی دچار اتلافات کمی خواهد شد. به هر حال، روش‌های متعددی برای مقاوم سازی بتنی به وجود آمده‌اند. یکی از معروف‌ترین آن‌ها، روش ژاکت بتنی است. در حقیقت این روش به دلیل شیوه‌ی عملکردی که دارد، از محبوبیت بالایی برخوردار است سهولت اجرا و همچنین هزینه‌های پایین باعث شده تا ژاکت بتنی همواره مورد توجه باشد. در ادامه‌ی این مقاله به بررسی نکات مرتبط با ژاکت بتنی می‌پردازیم. با ما همراه باشید.

 

مقاوم سازی بتن

همانطور که ذکر شد، عوامل متعددی بر دوام سازه‌ی بتنی تأثیرگذار هستند اما هر سازه‌ای پس از مدتی نیازمند مقاوم سازی خواهد بود به همین دلیل نیز نیاز است تا با استفاده از روش‌های مختلف اقدام به مقاوم سازی بتن نمایید. برای انجام این کار، شناخت محل آسیب، شیوه‌ی آسیب و دلیل آسیب رسیدن به بستر بتن، کمک به سزایی را به شما در تعیین شیوه‌ی مقاوم سازی بتن خواهد کرد. ژاکت بتنی به عنوان یکی از این شیوه‌ها، از اهمیت بالایی برخوردار است.

 

ژاکت بتنی چیست؟

همانطور که ذکر شد، ژاکت بتنی، به عنوانی یکی از شیوه‌های مؤثر در مقاوم سازی بتن و بهسازی به حساب می‌آید. ژاکت بتنی را می‌توان بر یک بخش یا تمامی سازه اجرا کرد به همین دلیل نیز برای انتخاب گستردگی اجرا، با محدودیتی مواجه نخواهید بود. به طور کلی، ژاکت بتنی از خاموت‌های بسته، میلگرد و بتن تشکیل شده‌است. این سه جزء، عملکرد اصلی ژاکت بتنی را تشکیل می‌دهند، به نحوی که پس از شناسایی محل آسیب و شیوه‌ی آسیب، می‌توانید با استفاده از آن‌ها اقدام به بهسازی موضع مورد نظر نمایید. دلیل نام‌گذاری این روش با عنوان ژاکت بتنی، آن است که مقاوم‌سازی در آن، مانند یک ژاکت تمامی بستر را می‌پوشاند. در حقیقت استفاده از ژاکت بتنی برای مقاوم سازی بتن، شما را از هزینه‌های زیادی بی‌نیاز خواهد کرد؛ چرا که این روش به شما این امکان را خواهد داد تا بدون جایگزنی مصالح، اقدام به ترمیم آن‌ها نمایید.

 

نحوه‌ی کار ژاکت بتنی

همانطور که ذکر شد، ژاکت بتنی از سه بخش کلی تشکیل می‌شود. میلگرد، بتن و خاموت بسته، همگی از اجزاء اصلی ژاکت بتنی به حساب می‌آیند. برای آن که بتوانید از ژاکت بتنی برای مقاوم سازی بتن یا بهسازی سازه استفاده نمایید، نیاز است تا در وهله‌ی اول، بستر مورد نظر را شناسایی نمایید. در مواقعی ممکن است که این بستر در حد یک شکاف نسبتا بزرگ باشد. اما در مواقع دیگر ممکن است که این بستر، بخش وسیعی از سازه را به خود اختصاص دهد. در هر دو حالت استفاده از ژاکت بتنی به شما کمک خواهد کرد. پس از شناسایی بستر و میزان خسارت وارد شده نیاز است تا میلگرد‌های طولی را در آن جا قرار دهید. سپس باید با استفاده از برشگیری فولادی، محل مورد نظر را برای مرحله‌ی بعد، آماده نمایید. در این بخش باید با استفاده از قالب‌بندی، بستر جدید را آماده‌ی بتن‌ریزی نمایید. به این نکته توجه نمایید اصطلاح ژاکت بتنی از مرحله‌ی آخر یعنی بتن‌ریزی، نشأت گرفته‌است.

 

استفاده از ژاکت بتنی برای مقاوم سازی

به طور کلی استفاده از ژاکت بتنی به شما این امکان را خواهد داد تا علاوه بر بهسازی سازه‌ی بتنی، اقدام به مقاوم سازی سایر بخش‌های سازه نمایید. به عنوان مثال اگر می‌خواهید مقاومت خمشی یا مقاومت برشی ستون را افزایش دهید یا حتی بخواهید میزان مقاومت آن در برابر زلزله را افزایش دهید، استفاده از ژاکت بتنی مؤثر خواهد بود. در این شیوه باید میلگردها را در محل مورد نظر تعبیه نموده و پس از قالب‌گیری، بتن‌ریزی را انجام دهید. شما می‌توانید با استفاده از محاسبات مختلف، میزان افزایش مقاومت سازه با استفاده از ژاکت بتنی را محاسبه نمایید. همچنین یکی از شیوه‌های مؤثری که منجر به جلوگیری از تغییر شکل سازه‌ی بتنی می‌شود استفاده از ژاکت بتنی در تیر است. با استفاده از این شیوه می‌توانید مقاومت برشی و مقاومت کششی را افزایش دهید.

 

مزایا و معایب ژاکت بتنی

مانند هر شیوه‌ی مقاوم سازی بتن، ژاکت بتنی نیز دارای مزایای و معایب مخصوص به خود است. در زیر به معرفی هر کدام از آن‌ها خواهیم پرداخت.

  • مزایای استفاده از ژاکت بتنی

یکی از مهم‌ترین مزایای استفاده از ژاکت بتنی آن است که دارای سهولت بالایی در اجرا است. از طرف دیگر پس از اجرای این پروژه، سازه‌ی جدید شما، همجنس سازه‌ی قدیمی خواهد بود. این نکته را در نظر داشته باشید که ژاکت بتنی برخلاف شیوه‌های دیگر مقاوم سازی، کم‌ترین مداخله در معماری ساختمان را دارا است. همچنین همانطور که ذکر شد، مقاوم سازی بخش‌های مختلف ساختمان به شما کمک خواهد کرد تا عمر سازه را افزایش دهید که یکی از شیوه‌های مناسب برای رسیدن به این هدف استفاده از ژاکت بتنی تیر و ژاکت بتنی ستون خواهد بود. برخی از شیوه‌های مقاوم سازی منجر به افزایش زنگ‌زدگی می‌شود در حالیکه ژاکت بتنی این مشکل را به وجود نخواهد آورد.

  • معایب استفاده از ژاکت بتنی

با وجود آن که ژاکت بتنی کم‌ترین دخالت را در معماری ساختمان دارد اما زمانی که از این شیوه استفاده می‌کنید، مانند آن است که ژاکتی را بر بخش مورد نظر قرار داده‌اید که این موضوع باعث می‌شود تا المان سازه‌ی در بخش مورد نظر کمی بزرگ‌تر به نظر رسد. همچنین در صورتی که تصمیم دارید که از ژاکت بتنی ستون در ساختمان‌های چندطبقه استفاده نمایید، باید ستون موجود در طبقات زیرین را نیز با این روش مقاوم سازی نمایید.

 

سخن آخر

ژاکت بتنی، یکی از مهم‌ترین شیوه‌های مقاوم سازی ساختمان آن است. همانطور که ملاحظه کردید استفاده از این شیوه به دلیل سهولت اجرایی خود، دارای مزایای زیادی است. در این مقاله با بررسی مزایا و معایب ژاکت بتنی سعی کردیم تا شما را در این زمینه راهنمایی نماییم.

همچنین بخش فنی مرکز بتن ایران در جهت ارائه مشاوره فنی مربوط به بتن و بتن ریزی و نحوه استفاده صحیح از مواد خود در کارگاه آماده همکاری و انجام خدمات می‌ باشد. می‌توانید برای دریافت مشاوره برای خدمات مقاوم سازی ساختمان و خرید محصولات مرتبط با آن، با ما تماس بگیرید.

همرسانی :