ترمیم کننده بتن چیست؟
تاریخ انتشار : 1400/07/10
بتن مادهی چسبندهای است که از ترکیب آب، سنگدانه و سیمان به وجود آمده است و از استحکام و دوام بالایی نیز برخوردار است. علیرغم وجود این ویژگیها در بتن، ممکن است در شرایط مختلف در معرض آسیب و صدمات متعددی قرار گیرد. درواقع خرابیهای موجود در بتن، موجب کاهش استحکام و مقاومت آن میشود و با توجه به این توضیحات، روشها و راهکارهایی برای ترمیم و بازسازی وجود دارد که به بررسی دقیقتر این راهکارها در این مقاله میپردازیم.
ترمیم و تعمیر سازههای بتنی درواقع روشی است برای اصلاح سازهها و افزایش عمر مفید آنها. آسیب دیدگی بتنها در طول زمان، به دلایل مختلفی ایجاد میشود؛ بعضی از این دلایل شامل خوردگی، مشکلات اجرایی، واکنشهای قلیایی، اسیدها و... میشوند.
با وجود محدودیتهای اقتصادی و زمانی، قیمت ملات ترمیم کننده بتن مخصوصا در ابعاد کم، بسیار مقرون به صرفه و مناسب است.
آسیب دیدگی سازههای بتنی به دو دسته تقسیم میشوند، معایب سازههای ساختمانی و معایب سازههای غیرساختمانی. معایب سازههای ساختمانی، تخریبهایی هستند که بر باربری سازه تاثیر میگذرند و آن را دچار اختلال میکنند اما معایب سازههای غیرساختمانی بر باربری سازه تاثیری ندارند و بیشتر از جهت زیبایی، حفظ دوام و بهره برداری حائز اهمیت اند.
به طور کلی، عوامل تخریب کننده بتن شامل موارد زیر هستند:
سولفاتهای تخریب کننده، فرآیند ذوب شدن و یخ زدگی، خورده شدن میلگردها، کربناتاسیون، تماسهای اسیدی، تبلور نمک، واکنشهای قلیایی،مشکلات اجرایی و حوادث طبیعی.
روشهای کاربردی برای ترمیم و تعمیر سازههای بتنی:
قالب بندی و بتن ریزی با بتنهای دارای افزودنی، بتن پاشی، بتن اصلاح شده با پلیمر، تزریق رزین اپوکسی و پلی یورتان و بتن پیش آکنده.
مراحل تعمیر بتنها با استفاده از ترمیم کننده بتن
1. ترمیم ترک با تزریق رزین اپوکسی
ابتدا با فشارهوا یا آب، درون ترکها را پاکسازی میکنیم، اگر از آب استفاده کردهایم، درون ترکها را خشک میکنیم. وسط ترکها را به صورت مورب و با زاویه 45 درجه در فاصله معین و عمق مناسب سوراخ کرده و پکرها را نصب میکنیم. سطح ترکها را بتونه میزنیم تا رزین حرکت نکند. در نهایت رزین را از بالا یه پایین درون ترک میریزیم، سپس پکر را خارج کرده و بتن را تمیز میکنیم.
2. ترمیم بتنهای کرمو و سطحی
ابتدا بتنهای ضعیف را حذف میکنیم. سپس ملات ترمیم دانه ریز اصلاح شده با پلیمر را مخلوط و بر روی سطح قرار میدهیم. سطح را تا سه روز کیورینگ میکنیم. اگر بتن مربوطه اکسپوز باشد، باید ساب سطح بتنی نیز انجام گیرد.
3. ترمیم بتن شکسته یا تخریب شده با عمق بیش از 5 میلیمتر
بتنهای ضعیف را تا رسیدن به سطح بتن سالم خراب میکنیم، این تخریب باید با زاویه قائم و عمق یکنواخت انجام شود. میلگردها را در صورت خوردگی یا زنگ زدگی، تقویت میکنیم. لایه پیوند را از چسب اپوکسی یا لاتکس اعمال میکنیم. با توجه به شرایط، یکی از ملاتهای ترمیم کننده را اعمال میکنیم. در نهایت کیورینگ و عمل آوری بسته را با توجه به نوع ملات انجام میدهیم.
مواد ترمیم کننده بتن
مواد ترمیم کننده بتن، بسته به مقاومت شیمیایی، ضخامت تعمیر و سازهای و غیرسازهای بودن بتن، انواع مختلفی دارد که در ادامه به آنها میپردازیم.
1. چسبهای پلیمری بتن
این چسبها بعد از بتن کاری استفاده شده و باعث سختی و مقاومت بیشتر بتن میشوند. این چسبها مانع نفوذ آب و سایر املاح به بتن میشوند.
از این چسبها در کف پوشهای بتنی، دوغاب کاشی کاری، ضد آب سازی پوششهای گچی و پوشش تراشهها و لایههای سازمانی استفاده میشود.
2. پودر ترمیم کننده بتن
این پودر مخصوص ملاتی است که یک جزء سیمانی دارند و با الیاف پلی پروپیلن، رزینهای پودری و لاتکس تقویت شدهاند. ملات استفاده شده، چسبندگی بسیار زیادی دارد و در برابر ترک خوردن و حملات شیمیایی مقاومت میکند.
از این ترمیم کنندهها برای اصلاح سطوح کرمو و پریدگیهای سطوح بتن، تعمیر سازههای بتنی، اصلاح ترکها وشکستگیها استفاده میشود.
ملاتهای آماده ترمیم کننده بتن
- ملات با پایه سیمانی
- چسب اپوکسی
- چسب لاتکس
- ملات پلیمری
- ملات نیمه پلیمری
هر یک از این مواد ویژگیهایی دارند که باتوجه به عوامل مختلفی مانند ضخامت مورد نیاز، ابعاد تخریب شده و مقاومت شیمیایی مورد نظر، میتوان هر کدام از آنها را انتخاب کرد.
1. ترمیم کنندههای پایه سیمانی
این ملات بصورت پودری وجود دارد و به دلیل وجود پلیمرهای مختلف مانند چسب بتن در ساختار خود، شکل پذیری و چسبندگی بالایی دارد. این مواد علاوه بر ترمیم سطح بتن، باعث نفوذ ناپذیری بتن نیز میشود. همچنین این نوع ترمیم کننده دارای انقباض و بدون تغییر حجم است، گیرش اولیه آن سریع بوده و به مقاومت بالا میرسد، در برابر سرما و گرما مقاوم بوده و اجرای آن سریع است.
2. ترمیم کننده با اپوکسی
این ملات بسیار قوی و مقاوم است و خاصیت چسبندگی زیادی بین دو لایه بتن ایجاد میکند. همچنین علاوه بر این که کم وزن هستند، مقاومت مکانیکی بالایی نیز در برابر مواد شیمیایی از خود نشان میدهند. از دیگر مزایای آن این است که قابلیت شستشو با مواد شوینده را داشته و تنوع رنگی بالایی دارد، دچار ترک خوردگی و جمع شدگی نمیشود و در برابر حرارت نیز مقاوم است.
3. ترمیم کننده با چسب لاتکس
این ترمیم کننده بصورت پودری است که دارای انواع رزینها بوده و به راحتی در آب حل میشود. این مواد چسبندگی عالی داشته و میزان خشک شدن آن ناچیز است. به دلیل مقاومت کششی بالای این ترمیم کننده، کمترشاهد جمع شدگی یا ترک خوردگی آن خواهیم بود. همچنین از ترمیم کننده با چسب لاتکس برای ترمیم سطوح ترک خورده، شکسته، نماها، ناهمواریها، قطعات سیمانی و کاشی کاری استفاده میشود. از دیگر خواص ترمیم کننده لاتکس این است که از لحاظ رنگ و شکل ظاهری، کاملا شبیه بتن میباشد.
4. ملات پلیمری
ملات پلیمری دارای دانهبندی مناسب و بدون انقباض است. به دلیل پلیمرهای به کار رفته در ساختار ملات، چسبندگی و مقاومت بالایی دارد. برای استفاده از ملات پلیمری، سطح کار باید عاری از آلودگی و حرفه باشد، سپس باید سطح را قبل از کار مرطوب کرده و خمیر را روی سطح میگذاریم. از مزایای استفاده از این نوع ملات این است که نفوذ پذیری کمی دارد و به آسانی اجرا میشود.
5. ملات نیمه پلیمری
این ترمیم کننده که بر پایه سیمان است، به دلیل دارا بودن پلیمرهای فعال و نیمه فعال در ساختار خود، چسبندگی بالایی دارد و سطوح را آببندی میکند. ترمیم کننده نیمه پلیمری، برای ترمیم و تعمیر پل و اسکله یا سازههایی با تخریب زیاد مناسب است.
نکاتی درمورد استفاده ترمیم کننده بتن
برای استفاده از این ترمیم کننده ها، باید توجه داشته باشیم که سطح مورد نظر عاری از هرگونه آلودگی و چربی باشد. اگر سطح آلوده بود ابتدا با فشار آب سطح را شستشو داده و تمیز میکنیم. همچنین باید قسمتهای سست را از سطوح جدا کرده تا لایه ترمیمی راحت پیوند بخورد. برای ساخت ملات ترمیمی باید از ظرف مناسب استفاده کنیم که ظرفیت مورد نیاز را داشته باشد. به ازای هر کیسه 20 کیلویی پودر ترمیم کننده، 4 تا 4.5 لیتر آب مورد نیاز است. ابتدا آب میریزیم و سپس پودر را آرام آرام به آن اضافه میکنیم. به یاد داشته باشیم که قبل از استفاده، سطح را مرطوب کنیم که شکسته نشود. بهتر است ملاتی را که آماده کردهایم، ظرف مدتی کمتر از 20 دقیقه استفاده کنیم. سطوحی را که ترمیم کردهایم باید تا چند روز مرطوب نگه داریم تا ملات به مقاومت مدنظر برسد.
میتوانید برای مشاهدهی انواع مصالح تعیراتی بتن، از اینجا وارد شده و برای تهیه آن، با ما تماس بگیرید.