مشاوره، مهندسی و اجرای مقاوم سازی سازه‌های بتن

تاریخ انتشار : 1400/07/17

به طور طبیعی، هیچ فردی تمایل به سکونت در ساختمانی که در برابر لرزش مقاوم و محکم نیست، ندارد. چرا که حس امنیت یکی از مهم‌ترین نکاتی است که فرد باید در ساختمان محل سکونت خود داشته باشد. درغیر این صورت روز به روز ناراضی‌ترمی‌شود و در آخر تصمیم به تغییر مکان محل زندگی خود می‌کند.

مواردی از سازه‌ها وجود دارند که به هر دلیلی بعد از مدتی تغییر کاربری می‌دهند، برای مثال تعداد طبقات آنها افزایش می‌یابد و یا اصلاحاتی در طراحی ساختمان ایجاد می‌شود.

گاهی نیز ستون‌ها، سقف‌ها و تیرهای ساختمان بعد از گذشت زمان دچار استهلاک و پوسیدگی می‌شوند. از این جهت باید سازه‌ها را مقاوم سازی کرد. فرآیند مقاوم سازی ساختمان، به زبان ساده یعنی افزایش عمر مفید ساختمان و بهبود وضعیت آن در برابر خطرات احتمالی که در نهایت، رضایت مصرف کننده را نیز به دنبال دارد.

 

مقاوم سازی ساختمان یک انتخاب اختیاری نیست بلکه امری ضروریست چرا که با افزایش فرسایش، ساختمان تغییر کاربری داده و تحمل بارهای وارد شده، عدم پیروی از آیین نامه ساخت بنا و ساختمان و عوامل محیطی موجود در این فرآیند،غیر قابل انکار است. این موضوع یک هشدار برای افرادی خواهد بود که ساختمانی مقاوم می‌خواهند تا احتمال خطرات ذکر شده برای آنها کاهش یابد.

 

در این زمینه شما می‌توانید نگرانی خود را با مراجعه به مجموعه‌ی ما فراموش کنید چرا که کارشناسان ما در این زمینه امادگی لازم برای همکاری با شما را دارند  تا به شما در انتخاب بهترین گزینه، با ارئه مشاوره مناسب، کمک کنند و البته در ادامه‌ی روند، به شما بهترین ایده و راهکار را ارائه دهند.

مقاوم سازی ساختمان مفهوم خیلی تازه ای نیست چرا که از گذشته این چالش وجود داشته ولی هر چه علم وتکنولوژی پیشرفت کرده و با آمادن مصالح پیشرفته‌تر، روش ها و مصالح مدرن و مختلف نیز برای مقاوم سازی ساختمان به کار گرفته شده است. مصالحی و روش‌هایی مانند بادبند‌ها، ژاکت بتنی، دیوار برشی، ژاکت فولادی، کامپوزیت FRP، جداسازها و… .

 

 

 

انواع روش‌های مقاوم سازی ساختمان‌های بتنی

 

  • روش افزودن دیوار برشی پرکننده

این روش نسبت به انواع دیگر روش‌های مقاوم سازی ساختمان، دارای محبوبیت بیشتری است. در حقیقت نصب دیوارهای پرکننده، توان و ظرفیت باربری و سختی سازه را به میزان قابل توجهی افزایش می‌دهد.

در روش مقاوم سازی ساختمان دیوارهای پرکننده به جای دیوارهای جدا کننده‌ی موجود در ساختمان کار گذاشته می‌شوند. در این روش مقاوم سازی ساختمان، دیوارهای برشی قسمت زیادی از فشارهای حاصل از زلزله را تحمیل کرده و تغییر مکان ساختمان را محدود می‌کنند.

 

  • روش  افزودن دیوار برشی

گرچه استفاده از دیوارهای برشی پرکننده یکی از متداول‌ترین روش‌های مقاوم سازی می‌باشد اما متاسفانه به علت تخریب وسیع و حجم عملیات اجرایی بالا، کاربرد آنها با زحمات زیادی همراه است.

از این جهت استفاده از دیوارهای برشی خارجی به عنوان روشی برای رفع مشکلات دیوارهای پرکننده استفاده می‌شود. در این روش دیوارهای برشی به نمای بیرونی یک سازه، بدون تخریب دیوارهای داخلی موجود افزوده می‌شوند. به این صورت، دیوار برشی می‌تواند به موازت و یا حتی عمود بر قاب موجود قرار گیرد.

 

  • روش سیستم جداساز پایه

در حرفه‌ی مهندسی عمران نیز مانند دیگر گرایشات مهندسی، پیشرفت‌ها و نوآوری‌هایی صورت می‌گیرد یکی از این نوآوری‌ها در مورد موضوع مقاوم سازی ساختمان، استفاده از جداساز پایه می‌باشد. در واقع جداسازی پایه، فرآیند جدا کردن سازه از فونداسیون آن است. عملکرد مناسب این روش‌ در طی سال‌ها و با بررسی واکنش این نوع سیستم در بعضی از زلزله‌ها، اثبات و تایید شده است. این روش مقاوم سازی ساختمان نه تنها ساکنین و زیرساخت‌ها را از آسیب‌های زلزله حفظ می‌کند، بلکه در برخی مواقع هزینه‌ها را نیز تا حدودی کاهش می‌دهد.

با این که ریشه و سابقه‌ی استفاده از نمونه‌ی ساده‌ی این روش به صدها سال قبل بر می‌گردد ولیکن هنوز طرفداران بسیاری دارد. برای مثال نصب قطعات چوب بین فونداسیون و دیوارهای ساختمان، یکی از روش‌های ایجاد مقاومت در برابر زلزله بوده است که در گذشته نیز در بعضی مناطق به کار گرفته شده است.

 

  • روش کاهش جرم سازه

در این روش  با حذف یک یا چند طبقه از ساختمان می‌توان مقاومت آن را افزایش داد. با حذف جرم سازه مقاومت آن بیشتر می‌شود و به مقاومت مطلوب دست پیدا می‌کنیم. به بیان دیگر می‌توان گفت کاهش جرم سازه، میزان نیروی جانبی وارد شده به سازه را کم کرده و می‌تواند از این طریق مقاوم سازی ساختمان را به درستی به انجام برساند.

 

  • روش کامپوزیت‌های پلیمری FRP

مقاوم سازی ساختمان‌های بتنی با روش FRP جدیدترین و موثرترین روش موجود در حیطه‌ی مقاوم سازی ساختمان‌های بتنی است. این روش برای افزایش مقاومت اعضای ضعیف سازه مانند ستون، دیوار برشی، دال، فونداسیون، تیر و… مورد استفاده قرار می‌گیرد. کامپوزیت پلیمری FRP نتیجه ای از ترکیب شدن الیاف پلیمری و انواع رزین است. در بین انواع FRP نیز الیاف پلیمری ساخته شده از جنس شیشه و کربن در صنعت مقاوم سازی ساختمان اهمیت و توان بیشتری دارند. در سیستم مقاوم سازی ساختمان‌های بتنی با روش FRP نیازی به متوقف کردن کاربری سازه نیست در صورتی که در روش‌های قدیمی مثل ژاکت بتنی و فولادی علاوه بر توقف کاربری در طول مقاوم سازی ساختمان امکان دارد اعضای دیگر سازه نیز دچار آسیب دیدگی شوند. یکی دیگر از مزایای  استفاده از روش کامپوزیت FRP  این است که به دلیل چگالی پایین باعث افزایش وزن ساختمان بتنی نمی‌شود.

 

  • روش ژاکت بتنی

از این روش برای افزایش مقاومت و افزایش میزان شکل پذیری اجزای بتنی ضعیف سازه مانند ستون، فونداسیون، تیر و دیوار استفاده می‌شود. از مزایای استفاده از ژاکت بتنی، عدم نیاز به پوشش ضد حریق و بالا رفتن ظرفیت باربری ساختمان است. البته از معایب این روش می‌توان به سنگین شدن ساختمان بتنی، افزایش ابعاد اعضای سازه‌ی مقاوم سازی، نیاز به قالب بندی، وقت گیر بودن و هزینه زیاد اشاره کرد.

 

  • روش ژاکت فولادی

این روش باعث افزایش مقاومت خمشی، مقاومت برشی، مقاومت فشاری و شکل پذیری سازه می‌شود. البته این روش نسبت به روش ژاکت بتنی از مزایایی مثل عدم نیاز به قالب بندی، افزایش وزن کمتر نسبت به ژاکت بتنی، میزان کم افزایش ابعاد و سرعت اجرای بیشتری برخوردار می‌باشد. معایبی نیز در این روش قابل توجه است، مثل عدم مقاومت در برابر آتش سوزی و نیاز به پوشش ضد حریق، هزینه بر بودن، خوردگی و زنگ زدن آرماتور در بلند مدت و همینطور امکان آسیب دیدن اعضای مورد نظر برای مقاوم سازی ساختمان طی کاشت بولت و برش گیر که طبیعتا باعث کاهش یافتن مقاومت عضو می‌شود.

 

  • روش بادبندها

این روش، به عنوان یکی از کارآمدترین روش‌های مقاوم سازی شناخته شده است و عملکرد و نتیجه این روش به شکلی است که علاوه بر افزایش مقاومت برشی و افزایش سختی، میزان انعطاف پذیری سازه را کاهش می‌دهد. بادبند‌ها اعضای قطری یا موربی هستند که از انواع پروفیل‌ها ساخته شده‌اند به صورتی که با نصب در قاب ساختمان بتنی باعث کاهش تغییرات شکلی و همچنین جلوگیری از خرابی آن می‌شود. نیروهای وارد شده‌ی جانبی مثل نیروی زلزله از سقف ساختمان بتنی به سمت قاب‌ها و از قاب‌ها به سوی بادبند‌ها منتقل می‌شوند و اگر بادبند از مقاومت کافی و مناسبی برخوردار باشد تا پایان زمان وارد شدن نیروی جانبی مقاومت خود را حفظ کرده و مانع از ایجاد شدن آسیب دیدگی ستون، تیر و دیگر اعضای سازه می‌شود.

 

حرف آخر

تحلیل، بررسی و انتخاب بین مواد و انواع روش‌های مقاوم سازی ساختمان یک کار تخصصی است که به طور کلی نیاز به دانش و تجربه‌ای کافی دارد. مشاوران ما همواره آماده پاسخگویی به سوالات شما خواهند بود.

همچنین در نظر داشته باشید می‌توانید برای شماوره و دریافت انواع خدمات مقاوم سازی ساختمان، با ما تماس بگیرید.

همرسانی :