معرفی انواع میان بولت‌ها

تاریخ انتشار : 1400/08/22

بتن را بعنوان یک متریال قوی و حرفه‌ای در زمینه ساختمان سازی می‌شناسیم. این مصالح ساختمانی در دسته مصالح سخت و همه‌کاره قرار دارد و بکار بردن آن در عین آسان بودن استحکامی خاص به سازه شما خواهد بخشید. به مرور زمان و با گذشت سالیان بسیاری، دنیا در تمام عرصه‌ها پیشرفت کرد و عرصه ساخت‌و‌ساز نیز از این قاعده مستثنی نبود. بتن در دسته مصالح پرکاربرد قرار گرفت که برای مستحکم‌تر شدن از مواد و لوازم جانبی زیادی برای آن استفاده شد. موادی که با بتن ترکیب می‌شوند و یا عناصری که در کنار آن استفاده می‌شوند تا بتن وظیفه خود را هرچه بهتر به انجام رساند. یکی از این عناصر الحاقی بولت‌ها و میان بولت‌ها هستند که ما در این مقاله در مورد میان بولت‌ها صحبت خواهیم کرد.

 

بولت چیست؟

بولت همان پیچ است یا به نوعی بست اطلاق می‌شود که جنسی از میلگرد داشته و در صنعت ساختمان‌سازی و در انواع سازه‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. عملکرد آن نیز برای بوجود آوردن اتصال مابین صفحه‌ای که زیر ستون قرار دارد و فونداسیون، می‌باشد. بولت‌ها انواع مختلف دارند، انکر بولت، آی بولت، یو بولت، جی بولت، هنگر بولت، استاد بولت و رول بولت از انواع مختلف این پیچ هستند. در این بین میان بولت نیز یکی از زیرگروه‌های این مجموعه است.

 

میان بولت

بطور کلی برای تعریف کاربرد میان بولت می‌توان گفت که این پیچ‌ها که در هنگام بتن‌ریزی از آن‌ها استفاده می‌شود، براحتی دو قالب را بر روی یکدیگر محکم می‌کنند. البته استفاده از میان بولت شرایط خود را نیز دارد. بعنوان مثال بین قالب‌هایی که در یک ردیف قرار دارند باید فاصله‌ای ثابت وجود داشته‌باشد و همچنین این قطعه بتواند فاصله ایجاد شده را به خوبی حفظ کند. ضمن اینکه بعد از اجرای بتن رنگی و همچنین بتن سخت و بعد از باز کردن قالب‌ها، شما به راحتی خواهید توانست محل قرار گرفتن میان بولت‌ها را آب‌بندی کنید. 

  • دسته‌بندی و عملکرد میان بولت‌ها

بطور کلی میان بولت‌ها در سه نوع چدنی، فلزی و پلاستیکی تولید گشته و در خدمت کاربران قرار گرفته‌اند. در اصل نقش یک میان بولت آب‌بندی کردن دیوار بتنی و یا آب‌بندی کردن قسمت‌ها و مقاطع دیگر در سازه خواهد بود. اما بیشترین عملکرد و کاربردی که از خود نشان داده برای آب‌بندی دیوارهای بتنی است. در مواردی که سعی داریم تا یک مقطع آب‌بندی شده داشته باشیم نمی‌توان از بولت‌های معمولی استفاده کرد. برای مثال برای ساخت یک منبع آب این میان بولت است که برای ما کارایی دارد و نه بولت. برای حفظ کردن سوراخ ایجاد شده در دیواره بتنی بهترین راه حل استفاده از این قطعه است تا خطری سازه ما را تهدید نکند.

وقتی از بولت‌های معمولی استفاد می‌کنیم، این بولت‌ها درست از میان دیوار عبور می‌کنند و بعد از انجام و پایان بتن‌ریزی قالب‌ها باز خواهند شد و بولت‌ها خارج می‌شوند. محل خروج بولت‌ها یک حفره است که می‌توان آن را در مرحله نازک‌کاری و با مصالحی مانند گچ و یا سیمان پر کرد. این اتفاق برای دیوارهای برشی و یا دیوارهای یک ساختمان مسکونی و تجاری یک اتفاق معمول است. اما اگر قرار باشد هدف ما یک منبع آب و یا کانال آب باشد، آنگاه باید از میان بولت استفاده کرد. بکار بردن این قطعه سبب می‌شود که در هنگام استفاده آب از آن‌ها عبور نکرده و به بیرون راه پیدا نکند.

برای مشاهده مشخصات میان بولت آب بند، می‌توانید از اینجا وارد شده و برای تهیه آن با ما تماس بگیرید.  

انواع میان بولت و کارکرد آن‌ها

پیشتر توضیح دادیم که میان بولت‌ها در انواع پلاستیکی، چدنی و فلزی تولید شده و به بازار عرضه شده‌اند. در این قسمت هر کدام از انواع میان بولت را توصیف کرده و به صورت جداگانه عملکرد و نحوه استفاده از آن‌ها را توصیف خواهیم کرد.

  • میان بولت چدنی

میان بولت چدنی در میان سایر میان بولت‌ها بسیار پرکاربرد است. بطور معمول ابعادی در حدود 12 سانتی‌متر بلندی و بشقابی وسط با ابعاد 8 سانتی‌متر دارد. وقتی بتن‌ریزی انجام شد در میان بتن قرار گرفته و مدفون خواهد شد و برای همیشه در همانجا استقرار می‌یابد. جنس این میان بولت از چدن داکتیل یا نشکن است و در کارگاه‌های مخصوص ریخته‌گری و با قالب‌های مخصوص تولید می‌شود. بطور کلی این میان بولت را در میانه و وسط دیوار قرار داده و بولت‌ها از هر دو طرف به آن بسته خواهد شد. خب سوال اینجاست که یک میان بولت 12 سانتی چگونه طور یک دیوار 30 سانتی را رد کرده و بولت‌ها را به خود متصل می‌کند؟ برای شنیدن پاسخ سوال خود با ما همراه باشید.

برای به انجام رساندن این هدف از یک لوله پولیکا در اندازه بولت استفاده خواهد شد. بدین صورت که اگر دیوار موردنظر ما 30 سانتی‌متر باشد از 2 عدد لوله پولیکا به طول 9 سانتی‌متر کمک می‌گیریم. یک از این لوله‌ها را در یک طرف دیوار و میان بولت قرار داده و لوله دوم را در طرف دیگر دیوار و میان بولت قرار می‌دهیم. سپس یک میلگرد را به اندازه‌ای معادل 30 سانتی‌متر به میان بولت خواهیم بست که مانع از ایجاد فشار به قالب‌ها شده و در نتیجه از جمع شدن دیوار جلوگیری کنیم.

برای آشنایی بیشتر با میان بولت چدنی، از اینجا وارد شده و مقاله‌ی " میان بولت چدنی چیست و چه کاربردی دارد؟" را مطالعه کنید.

  • میان بولت فلزی

نوع دیگر میان بولت از متریال فلز است. این قطعه نام دیگری نیز دارد، به آن میان بولت فنری نیز می‌گویند. این قطعه یا با تسمه ساخته و به بازار عرضه می‌شود و یا با میلگرد تهیه شده و در دسترس همگان قرار می‌گیرد. اگر قرار باشد در اندازه زیر 50 سانتی‌متر ساخته شود، برای ساخت از تسمه استفاده خواهد شد و اگر قرار باشد در اندازه بیشتر از 50 سانتی‌متر باشد، با هدف بالا بردن استحکام آن، از میلگرد استفاده می‌کنند. در این نوع میان بولت از فنر نیز استفاده می‌شود که در 2 مدل دنده درشت و دنده ریز در میان بولت بکار برده می‌شوند.

فنرهای دنده درشت برای میان بولت‌های معمولی و فنرهای دنده ریز برای میان بولت‌های دنده ریز استفاده می‌شوند که میان بولت‌هایی مخصوص هستند. این نوع میان بولت بطور معمول 6 سانتی‌متر از اندازه دیوار کوچکتر ساخته و تولید می‌شود، برخلاف نوع چدنی آن که در طور 12 سانتی‌متر تولید میشد. اگر بخواهیم از این نوع میان بولت در یک دیوار 30 سانتی‌متری استفاده کنیم باید دوطرف میان بولت را مخروطی قرار داد که اندازه هر کدام از این مخروطی‌ها 3 سانتی‌متر است. این یعنی طول میان بولت ما در آخر 30 سانتی‌متر خواهد شد.

  • میان بولت پلاستیکی

و در آخر میان بولت پلاستیکی که مدت زمان کوتاهی‌ از ورود آن به بازار نگذشته است. این محصول سومین نسل از میان بولت‌ها است که عرضه شده و کاربری خوبی را نیز ارائه می‌دهد. علت پرکاربرد بودن آن این است که از لحاظ اقتصادی با صرفه است و قیمتی مناسب نسبت به سایر میان بولت‌ها دارد. قطعات تشکیل دهنده میان بولت پلاستیکی شامل موارد زیر است:

2 عدد مخروطی در هر میان بولت، 2 عدد رابط در هر میان بولت، 1 عدد لوله آجدار پی‌وی‌سی با توجه به طول، یک عدد آب‌بند کننده لاستیکی ساده در هر میان بولت و 2 عدد آب‌بند کننده لاستیکی لبه‌دار برای هر میان بولت.

 

سخن پایانی

با اینکه استفاده از بتن خصوصا اخیرا بسیار معمول و عادی شده ‌است، اما باید بدانید که برای هرچه بیشتر بالا بردن عملکرد این متریال بهتر است قطعات الحاقی و دنیای آن را بهتر بشناسیم. مواد و افزودنی‌هایی که با هدف هرچه بهتر ارائه دادن بتن در سازه‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند و یا قطعاتی مانند میان بولت و بولت‌ها که استحکام آن را بالا خواهند برد. درهرحال دنیایی که در آن زندگی می‌کنیم روزبه‌روز در حال پیشرفت است و این پیشرفت شامل صنعت ساخت‌و‌ساز نیز می‌شود.

مرکز بتن دارای فنی‌ترین و مجهزترین تیم خدمات مهندسی جنوب کشور می‌باشد؛ در صورت نیاز به هر گونه مشاوره و دریافت خدمات مهندسی، با ما تماس بگیرید. 

 

همرسانی :