ملات کف سازی چیست و استفاده از آن چه مزایایی دارد؟
تاریخ انتشار : 1400/10/05
کف سازی به مجموعه فعالیتهایی اطلاق میشود که برای قابل سکونت کردن یک محیط صورت میگیرند. بعد از تمام شدن سفت کاری و مراحل انتهایی کار، کف سازی را انجام میدهند که هدف اصلی آن مقاوم سازی ساختمان است. برای انجام کفسازی روشها و مصالح مختلفی را مورد استفاده قرار میگیرد که البته با در نظر گرفتن نوع فضا و هدف اصلی کاربری، متنوع و متفاوت هستند. این عملیات را در مراحل نهایی پروژه اعمال میکنند و از مصالح متنوعی برای کف سازی استفاده میشود که با توجه به استفادهای که از فضا خواهد شد، ملات کف سازی متفاوت است. در ادامهی این مقاله به بررسی و معرفی ملا کف سازی و کاربرد آن در مقاوم سازی ساختمان میپردازیم؛ با ما همراه باشید.
جهت مطالعه مقاله "استفاده از پودر بتن چه مزایایی دارد؟" از این لینک اقدام کنید.
انواع کف سازی
بسیاری از محوطههای ساختمانی و کارگاهی برای کف سازی از سیمان استفاده میکنند. البته روشهای به کارگیری کف سازی نیز هنوز در برخی از مناطق، سنتی و غیر اصولی است. در این روشهای با استفاده از خوردههای باز مانده از ساختمان سازی بر روی زمین، سعی بر مسطح کردن زمین میکنند و آن را برای ملات گذاری آماده میکنند. البته این روش هیچ کمکی به مقاوم سازی ساختمان نخواهد کرد؛ چرا که عملا از خاک دستی برای زیرسازی و آماده سازی استفاده میشود. این روش با در نظر گرفتن رطوبت خاک منطقه انجام نمیشود و به همین دلیل بعد از مدتی ملات استفاده شده سست شده و نه تنها موجب مقاوم سازی ساختمان نمیشود که تخریب کف سازی را نیز به همراه دارد.
برای استفاده بهینه از کف سازی و بالا بردن مقاومت آن، باید شرایط مختلفی را در نظر گرفت؛ مانند رطوبت موجود در خاک و محیط، همچنین جنس و نوع خاک موجود در محوطه که سبب ایجاد کف سازی مقاوم و در نتیجه مقاوم سازی ساختمان خواهد شد. به طور کلی، یکی از ملاتهای پرکاربرد برای کف سازی، ملات کف سازی سیمان است که با در نظر گرفتن شرایط محیط کار میتواند بسیار مفید باشد. البته کف سازی در زمینهای خشک و زمینهای مرطوب تفاوتهای بسیاری با یکدیگر دارند که در ادامه براساس نوع کف سازی در این زمینها به این تفاوتها اشاره خواهیم کرد.
کف سازی با ملات در زمینهای خشک
در شروع کف سازی و در ابتدای کار، باید بستر مناسبی را فراهم کرد که کاملا صاف و متراکم باشد. در برخی از پروژههای ساختمانسازی بستر کف سازی شده به دلیل رفت و آمد زیاد ماشین آلات به خوبی متراکم شده و دیگر احتیاجی به انجام مجدد آن برای کف نخواهد بود. بعد از انجام عملیات متراکم سازی، برای بالا بردن هرچه بیشتر مقاوم سازی ساختمان، از یک لایه بتن با عیار 200 کیلوگرم سیمان در مترمکعب بتن استفاده میکنند و بهتر است ضخامت آن 10 سانتیمتر باشد.
برای مشاهده محصولات مرکز بتن از این لینک استفاده کنید و از اینجا سفارش دهید.
این لایه را بتن مگر یا بتن رگلاژ میگویند. بهتر است برای متراکم کردن بتن مگر نیز از ویبراتور استفاده شود. این عمل سبب بالا رفتن کیفیت آن شده و در نتیجه مقاوم سازی ساختمان خواهدشد. بعد از آن سطح بتن مگر را با ماله و یا ماشین آلات مخصوص صاف میکنند. بعد از اینکه لایه آماده شد، سطح آن را با یک لایه ملات ماسه سیمان میپوشانند که البته برخی از کارفرماها برای جلوگیری از هزینه زیاد لایه دوم را اجرا نکرده و به همان اولی بسنده میکنند.
کف سازی با ملات در زمینهای مرطوب
کف سازی در زمینهایی که مرطوب هستند کاملا با زمینهای خشک متفاوت است. اولین قدم برای رسیدن به یک کف سازی خوب در این زمینها، اطمینان صددرصدی از متراکم بودن زمین است. تراکم در این نوع زمین باید به 85 تا 90 درصد رسیده باشد تا در نهایت مشکلی نیز برای مقاوم سازی ساختمان ایجاد نشود. البته فراموش نکنید که در مرحله بعد باید یک مانع در مقابل رطوبت قرار گیرد. پیشنهاد میکنیم برای این کار از یک لایه قلوه سنگ درشت به ضخامت 25 سانتیمتر استفاده شود. بعد از آن با استفاده از شن و ماسه درشت این لایه قلوه سنگ را مسطح میکنیم. بدین ترتیب حفرههای مابین قلوه سنگها پر شده و سطحی صاف و یکدست را به ما ارائه خواهند داد.
بعد از اتمام این مرحله، ملات کف سازی سیمانی را به ضخامت 7 الی 10 سانتیمتر بر روی سطح پخش میکنیم. عیار ملات کف سازی باید 200 کیلوگرم سیمان در مترمکعب بتن باشد. سپس این سطح ایجاد شده را به واسطه ماله و یا ماشینآلات مکانیکی صاف خواهیم کرد. این لایه همان لایه بتن مگر است که در کف سازی زمینهای خشک نیز برای افزایش بازدهی مقاوم سازی ساختمان از آن استفاده میشود.
مقاله "انواع روشهای تعمیر و ترمیم بتن" را از اینجا مطالعه کنید.
مزایای کف سازی با ملات کف
کف سازی ساختمان و یا محوطه با استفاده از ملات کف با ملات سیمانی علاوه بر مزایای فراوانی که دارد یک راه برای مقاوم سازی ساختمان نیز محسوب میشود. همچنین اگر ملات کف شما سیمانی باشد، این امکان را خواهید داشت که هم در هزینهها و هم در زمان انجام کار صرفه جویی کنید. البته همین دو فاکتور، استفاده از سیمان برای ملات را توجیه خواهند کرد. علاوه بر این سرعت اجرای کار در ملاتهای کف سازی سیمانی بسیار بالا بوده و در مقیاسهای بزرگ هیچگونه اتلاف وقتی پیش نخواهد آمد. البته علاوه بر سرعت بالا در استفاده از ملات کف سازی سیمانی باید خاطرنشان کرد که این ملات هزینه کمتری را نیز به کارفرما تحمیل میکند. ضمن اینکه اگر به صورت اصولی کف سازی صورت بگیرد، نه تنها مقاومت کف را بالا برده که موجبات مقاوم سازی ساختمان را نیز فراهم خواهد کرد. در نهایت شما یک سطح کاملا یکنواخت و یکدست خواهید داشت که هیچگونه درز و شکافی ندارد. ناگفته نماند که نگهداری و ترمیم این سطوح بسیار سریع و ساده انجام میشود.
سخن پایانی
کف سازی شاید به عنوان یک مرحله نهایی و مهم در نظر گرفته نشود اما اگر کمی با دقت به آن نگاه کنیم، خواهید دید که این مرحله تاثیر فراوانی بر ایجاد مقاوم سازی ساختمان خواهد داشت. البته اگر متریال مورد استفاده شما در کف سازی سیمان باشد، هم سرعت اجرای بالایی را خواهید داشت و هم به مقدار زیادی در هزینهها صرفهجویی میشود. البته این نوع ملات کف سازی به دلیل اینکه ممکن است در لایه زیرین قرار بگیرد، از لحاظ زیبایی شناسی هیچ مانعی را برای اجرا ایجاد نخواهد کرد، هرچند اگر برای محوطه سازی فضاهای صنعتی یا کارگاهی مورد استفاده قرار گیرد نیز چندان اهمیتی نخواهد داشت.